Welkom bij de Simple Organizing Zomerchallenge! Iedere dag tot en met 25 juli heb ik op Instagram Stories een Zomerchallenge gedaan. Omdat er veel vraag naar was, bij deze ook de zomerchallenge op mijn blog. Ik behandelde een aantal hacks en shortcuts die ervoor zorgen dat jij niet harder, maar slimmer werkt als het gaat om je huishouden deze zomervakantie. In plaats van dat we de hele zomervakantie onze kostbare tijd besteden aan het opruimen van boeken, kleding en speelgoed, gaan we op zoek naar passieve manieren om je huis opgeruimd en schoon te houden. We gaan er simpelweg voor zorgen dat je meer kunt relaxen en genieten tijdens de vakantie van je kinderen en minder tijd hoeft te besteden aan je huis.

Zomerchallenge Dag 1 – Bakken

Je huis vrij van rommel houden kan beste voelen als een verhaal zonder einde. Telkens ontstaan er weer stapels met spullen op plekken waar ze niet horen. Dan ruimt iemand het op, maar voor je het weet en voor je van je opgeruimde huis hebt kunnen genieten is alles weer een rommel. En het houdt nooit op. Vandaag beginnen we met ‘de zomer waarin je niet op hoeft te ruimen’. We gaan gewoon lekker de hele zomer proberen onze rommel niet op te ruimen. Ik geef je daarvoor toestemming. Ik hoop dat je dat zelf ook doet. In plaats van dat we de hele zomervakantie onze kostbare tijd besteden aan het opruimen van boeken, kleding en speelgoed, gaan we op zoek naar passieve manieren om je huis opgeruimd te houden.

Het enige wat je op dag 1 van de Zomerchallenge nodig hebt is een paar bakken of dozen. Maakt niet uit hoe ze eruit zien. Je hoeft niets nieuws aan te schaffen. Gebruik wat je hebt liggen. Zolang er maar voor een paar dagen spullen in kunnen en er een handvat aanzit dan is het prima. Zet in elke kamer zo’n doos of bak neer. Of in ieder geval in de kamers die snel een rommel worden. Zet ze op een plek waar het gemakkelijk is er iets in te doen, maar wel zo dat ze niet in de weg staan. Zodra ze staan ga je in de relax stand. Vergeet het opruimen even.

Begint de kamer een rommel te worden? Gooi alle spullen die ergens liggen waar het niet hoort in de bak (afval gooi je natuurlijk meteen in de prullenbak). Tadaaa kamer opgeruimd! Je irriteert je niet meer aan de rommel én de betreffende kamer is toch opgeruimd. Maak je niet druk over het op z’n plek leggen van alle spullen. Ze zitten gewoon in die bak als je ze nodig hebt.

Sommige spullen zullen ergens zijn waar ze niet thuis horen. De zonnebrand die je altijd boven bewaard ligt dan namelijk ineens beneden. Dit is echter een goed iets. Door het systeem met de bakken krijg je namelijk inzicht in hoe je met je spullen omgaat. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik mijn zonnebrand altijd beneden of in de tuin opdoe. Waarom zou ik dan de moeite nemen om hem boven op te bergen? En zo zijn er meer spullen die misschien een verkeerde plek in je huis hebben. Daar kom je vanzelf achter door het bakken systeem.

Heb jij deze bakken-methode al eens uitgeprobeerd? Kun je het volhouden tot half augustus?

zomerchallenge

Wil je het hele jaar een opgeruimd huis zonder veel moeite. Doe mee met 52 Weken Opgeruimd! en ruim in 52 weken je hele huis op in slechts 15 minuten per dag!

Ja, daar wil ik meer over weten!

Zomerchallenge Dag 2 – minder vaat

Er is geen huishoudelijke klus vervelender dan het doen van de afwas. Waarschijnlijk omdat er nooit een einde aan leek te komen. Vroeger toen ik nog alleen woonde kon ik er nog wel mee wegkomen om eens in de paar dagen af te wassen. Laten we het maar helemaal niet hebben over mijn studententijd, maar nu met een gezin is er geen ontkomen meer aan. Je kan je hoeveelheid werk dat je aan de vaat hebt echter enorm verminderen door een paar kleine tweaks.

1.Minder vuile vaat

Duh! Hoor ik je nu denken, dat had ik ook zelf nog wel kunnen verzinnen. Maar hoe simpel als het klinkt, je wilt niet weten hoeveel mensen dit niet doen. Om minder te hoeven doen moet je er simpelweg voor zorgen dat je er minder van hebt. Maar hoe doe je dat dan? Enkele praktische tips:

 • Opscheppen uit de pan waarin je het eten ook maakt (en dan nog het liefst met zo min mogelijk pannen)
 • Dezelfde pan meerdere keren gebruiken. Gewoon even tussendoor afspoelen
 • Zorg voor één goed mes waar je echt alles mee kunt snijden. Snijdt dan eerst de droge dingen dan de ‘natte’. Wel even oppassen met vlees en vooral kip.
 • Ga je bakken? Weeg alles af in eenzelfde schaal. Bij voorkeur eentje die je daarna ook voor andere dingen gebruikt (mixen)
 • Gebruik dezelfde snijplank, zolang je maar geen rauw vlees/kip/vis snijdt.
 • Maak gebruik keukengerei dat je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken: een blikopener waar je ook flessen mee kunt openen of boter smeren met de achterkant van een lepel (doen ze in een restaurant ook)
 • Stop bakpapier in de oven of het tostiapparaat (hoef je daarna alleen het papier weg te gooien)
 • Leer je huisgenoten aan: Niet voor ieder slokje een ander mokje

2. Stel een zomerservies samen

Dit is eigenlijk een zeer gespecificeerde versie van stap 1 en een uitbreiding van ‘niet voor ieder slokje een ander mokje’, maar hij is wel super effectief als je minder vaat wilt hebben. Stel zelf een zomerservies samen. Net als dat je bijvoorbeeld speciaal servies hebt voor kerst, doe je dat nu voor de zomer. En dan bedoel ik niet dat je nieuw servies moet kopen, nee, je geeft alle gezinsleden hun set met servies en bestek en daar moeten ze de hele zomer mee doen. De rest van het servies laat je lekker schoon in de kast staan. Iedereen is verantwoordelijk voor het schoonhouden van zijn of haar bestek en serviesgoed. Heb je servies wat niet bij elkaar past? Mooi dan kun je iedereen een ander setje geven om alles uit elkaar te houden. Markers helpen overigens ook heel goed.

Deze tip kan een beetje gek overkomen, maar hij zorgt echt voor heel veel minder vaat. En zeker als je met de hand afwast kan het je enorm veel tijd schelen.

3. Was smarter, not harder

De eerste twee onderdelen brengen je maar half op weg naar minder tijd kwijt zijn aan het doen van de vaat. Je moet ze echt combineren met deze derde stap. Zorg er voor dat je slim met je vaat aan de slag gaat zodat je minder moeite hoeft te doen en er dus simpelweg minder tijd mee kwijt bent.

 • Gebruik een afdruiprek en laat je vaat aan de lucht drogen in plaats van het met de hand af te drogen. Heb je een vaatwasser? Doe hem direct open nadat het wasprogramma is afgelopen en ruim alles direct op. Dan heeft het water geen tijd om te condenseren en hoef je niet met de theedoek aan de slag.
 • Heb je een blender? Zet m na gebruik aan met een beetje warm water en een scheutje afwasmiddel. Dan maakt hij zichzelf schoon.
 • Doe de soppige spons truck; ga aan de slag met de vuile vaat met 1 sponsje met sop. Werk net zolang door tot het sponsje niet meer schoonmaakt. Geef daarna jezelf toestemming om te stoppen. Je doet minder (moet misschien wel vaker afwassen), maar je hoeft in ieder geval minder te doen.

Wat zijn jouw tips om te zorgen voor minder vaat?

zomerchallenge

Zomerchallenge Dag 3 – 5 Tips voor de was

Ik ben nog maar weinig mensen tegen gekomen die de was doen leuk vinden. In het beste geval ben je iets anders nuttigs aan het doen als de was draait terwijl je oren gespitst zijn op het piepje als de wasmachine klaar is. (je wilt natuurlijk geen stinkende kleding omdat je het te lang in de machine laat liggen). Met dit warme weer kom je er vaak niet mee weg om kleding meerdere dagen te dragen. En laten we het ook maar niet hebben over die extra handdoeken van het strand/zwembad en de vieze kleding van het buitenspelen. In de zomer heb je helaas vaak meer was dan minder.

 1. Stop je kleding in de vriezer of spray er wodka overheen

Wil je bepaalde kledingstukken toch meerdere dagen dragen in de zomer? Stop ze dan even in de vriezer. De bacteriën gaan er niet dood van, maar er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat ze wel veel minder stinken. Perfect als je die spijkerbroek nog een keer aan wilt. Door ze in te vriezen krijg je bijvoorbeeld ook kauwgom er vanaf! (extra tip1).

Wodka zorgt voor het weggaan van de vieze geurtjes. Heb je nog wodka staan, spray het dan over je kleding als het een beetje smoezelig ruikt. Kun je het gemakkelijk nog een dag aan. Doe er echter geen water bij. Gewoon puur erop doen

 1. Minder strijken.

Besteed iets meer tijd aan het netjes en nat ophangen van je kleding. Hang  het vervolgens buiten. In een mum van tijd droog en je hoeft ook nog eens niet te strijken. Of in ieder geval veel minder.

 1. Sneller drogen

Wil je de droger minder lang aan hoeven hebben en je kleding sneller droog? Stop dan een droge handdoek bij je natte kleding in de droger. Dan is alles veel sneller droog. Bovendien als je de kleding buiten hangt en een gedeelte in de droger stopt, kun je twee ladingen tegelijk drogen.

 1. Verschillende wasmanden.

Zorg dat je verschillende wasmanden hebt voor het sorteren van je was. Bijvoorbeeld eentje voor de witte was, eentje voor de gekleurde was, eentje voor de donkere was en eentje voor de 60 graden was. Zet ze bij elkaar in de buurt. Op die manier kun je bij het uittrekken van je kleding direct je was sorteren en kun je het per soort in de was doen. Scheelt je bakken met tijd bij het sorteren.

 1. Wees kritisch over wat je doet.

Kijk eens kritisch naar wat je allemaal wast en wanneer. Probeer de hoeveelheid minimaal met 50% te verminderen. Moet dat shirt met dat kleine vlekje direct in de was of kan je het misschien gewoon nog een dagje aan? Moet je iedere dag je handdoeken in de was doen? Of kan je misschien volstaan met eens in de drie dagen of eens per week? Vaak leggen we de lat voor onszelf véél te hoog. Ga eens voor jezelf na waar jij minder kunt doen.

Hetzelfde geldt voor het strijken natuurlijk. Moet je echt alles strijken? Of moet dit vooral van jezelf?

Waar kan jij de komende weken tijd en moeite op besparen met het doen van de was? Deel je tips! Ik daag je uit om de komende 2 weken alleen maar blouses en overhemden te gaan strijken en de rest van je was netjes te drogen en te vouwen en ongestreken op te bergen.

zomerchallenge

Zomerchallenge Dag 4 – Sprayen maar!

Hoe schoon je het ook probeert te houden in huis, ook in de vakantie moet je af en toe even de tijd nemen om je huis schoon te maken. Want wie nemen we nu in de maling als je denkt dat je in de vakantie je huis schoon houdt met al die kinderen in de buurt? Je kunt er echter wel voor zorgen dat je je huis SNEL schoon krijgt.

Wat heb je hiervoor nodig? Een sprayflacon en een droge doek. Doe in de sprayflacon een deel  allesreiniger en een deel water. En klaar is je supersnelle schoonmaakspray. Spray de spray op alle oppervlakten die je schoon wilt hebben en ga er daarna met de droge doek overheen. In no time is je hele huis weer schoon en fris. Die grondige schoonmaaksessie doen we na de vakantie wel weer!

Wat zijn jouw tips om gemakkelijker en sneller schoon te maken?

zomerchallenge

Wil je het hele jaar een opgeruimd huis zonder veel moeite. Doe mee met 52 Weken Opgeruimd! en ruim in 52 weken je hele huis op in slechts 15 minuten per dag!

Ja, daar wil ik meer over weten!

 

Zomerchallenge Dag 5 – de vloer

In deze zomerchallenge is het natuurlijk ons doel om in de zomervakantie zo min mogelijk taken te hoeven doen en je jouw tijd weer terug te geven om van het weer te kunnen genieten en te kunnen relaxen. Vandaag geef ik je daarom geen shortcut of een hack om tijd te besparen. Ik ga je een hele dag vrij geven – de hele zomer lang!

In tegenstelling tot de plekken in ons huis waar bacteriën kunnen ophopen – de keuken en de badkamer – is de vloer wel bestand tegen een beetje kalm aan doen. Als er dus een grote klus is die je deze zomervakantie zou kunnen overslaan is het het schoonmaken van je vloer!  Laten we wel wezen, je kon er normaal gesproken ook al niet van eten, dus waarom in de vakantie wel?

Ik daag je dus uit om je vloeren de komende weken gewoon zo schoon te laten als ze lijken.

Dus in plaats van iedere centimeter een aantal keer schoon te maken (vegen, stofzuigen en dweilen), ruim je alleen het zichtbare vuil op. Plukjes stof pak je gewoon op met een papieren doekje (of gewoon je handen), liggen er kruimels op de grond dan pak je even snel de kruimelzuiger en als je iets morst maak je alleen even die plek schoon met een nat doekje. Verder doe je niets aan je vloer.

Er is een opmerking van mijn kant: ik geef je deze tip zonder iets van jou en jouw leven te weten. Als je allergisch bent voor huisstofmijt of een kind hebt wat nog rondkruipt, dan moet je deze dag misschien even overslaan. Dat is helemaal prima! Denk er dan even over na of er een andere grote weekendklus is die je zou kunnen overslaan of vergemakkelijken.

Deze challenge gaat niet om je vloer, maar om het jezelf toestemming geven minder te doen en toch rust in je hoofd te hebben. Om gewoon even te genieten en af en toe ook eens f* it te zeggen en tijd voor jezelf te maken.

Wat ga jij dit weekend niet doen om tijd voor jezelf te maken?

Zomerchallenge Dag 6 – Dingen in de vaatwasser 

Als je gelukt hebt, heb je een vaatwasser thuis. Op dag 2 heb ik je al een paar tips gegeven hoe je hem zo min mogelijk kunt gebruiken. Vandaag ga ik je leren dat je hem ook kunt gebruiken voor andere dingen. Je wist het misschien nog niet, maar de vaatwasser is de meest fijne allround schoonmaakmachine die je in je huis hebt staan. Heb je dus niet veel zin om iets schoon te maken (en dat hebben we per definitie niet met dit mooie weer) denk dan eens na of je het klusje ook met de vaatwasser kunt doen.

Er zijn heel veel dingen die je in de vaatwasser kunt schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De roosters van je afzuigkap
 • Plastic speelgoed
 • Hondenbakken
 • Onderdelen van de stofzuiger
 • Sponzen, vaatdoekjes en de afwasborstel
 • Planken van de koelkast
 • Het draaibare gedeelte van de magnetron
 • Haarborstels
 • Kleine prullenbakjes

En zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden te bedenken in je huis. Gaat bakken met schoonmaaktijd schelen!

zomerchallenge

Zomerchallenge Dag 7 – de Opruimsprint

Voor dat je wegloopt en denkt dat je op zondag door het huis moet gaan rennen met dit warme weer: no worries! De opruimsprint is dé manier om met zo min mogelijk tijd en moeite je huis opgeruimd te houden. Ga er dus even lekker relaxed voor zitten, dan leg ik het je uit.

Zet je timer voor 15 minuten en ruim in die 15 minuten zoveel mogelijk spullen op die niet op de plek liggen waar ze horen. (een van je bakken leegruimen kan natuurlijk ook in deze sprint als je al je spullen al in bakken hebt gestopt). Ga net zo lang door met opruimen tot de 15 minuten om zijn en stop dan. Doe dit iedere dag en je zult zien dat na een paar dagen je huis een stuk opgeruimder is dan daarvoor. Doe dit bij voorkeur aan het einde van de dag voor je naar bed gaat, dan wordt je de volgende ochtend weer met een opgeruimd huis wakker. Maak van de opruimsprint echter wel een gewoonte (hou het dus vol en sla alleen een dag over als je doodziek bent) anders werkt het niet.

zomerchallenge

Zomerchallenge Dag 8 – minder stof

Nu we het de afgelopen dagen voor elkaar hebben gekregen om te zorgen voor minder rommel, gaan we aan de slag met een andere vijand in huis: stof!

Hoe vaak je ook schoonmaakt in huis, er is altijd stof wat ergens neerdaalt op ieder oppervlakte van je huis. Stof is nu eenmaal een teken dat er in je huis geleefd word. Vaak wordt gedacht dit alleen maar dode huidcellen zijn, maar stof komt vooral van modder, pollen en andere dingen van buiten. Het is dus te voorkomen!

Vandaag dus een aantal tips om stof buiten de deur te houden, zodat je minder hoeft te stoffen in huis.

 1. Hou het buiten. De meeste stof komt van buiten, het is dus zorg om het daar te houden. Houd je ramen dus zo veel mogelijk dicht. Draag geen schoenen in huis en zorg voor een deurmat van goede kwaliteit.
 2. Borstel je huisdieren in een slimme ruimte. Heb je huisdieren die vaak geborsteld moeten worden? Doe dat dan vooral buiten of in een ruimte die gemakkelijk schoon te maken is.
 3. Berg papier en stoffen op. Losse stukjes van stof en papier draagt in hoge mate bij aan het stof in je huis. Zorg er dus voor dat je niet constant met kleding aan het verleggen bent. Gebruik je ze niet? Berg ze dan op. Gooi ook regelmatig je oud papier weg. Ook dat geeft veel stof.
 4. Verwissel je beddengoed regelmatig. Je bent is echt het grootste stofnest wat er is. Veel pluisjes van de stof, huidcellen enz. Zorg dus voor zo schoon mogelijk beddengoed en schone kussens, dan verspreiden ze minder stof.

En dan tenslotte dé tip om minder tijd kwijt te zijn met het stoffen zelf: antistatische doekjes! Je kunt ze van Swiffer kopen, maar die van de Action werken ook perfect. Binnen notime heb je er ieder stoffig oppervlakte mee schoon.

Wat wordt er in jouw huis snel stoffig en hoe los je dat op?

zomerchallenge

 Zomerchallenge Dag 9 – Niets doen

Ik hoop dat jullie inmiddels een beetje door hebben dat deze Zomerchallenge gaat over het jezelf toestemming geven niet altijd maar het huishouden bezig te zijn. Sta jezelf toe eens een paar weken lekker helemaal niets te doen. Denk niet na over wat je man, je kinderen of de buurvrouw er wel niet van zal denken en geniet van het mooie weer! Er zijn zoveel dingen belangrijker in het leven dan je  huishouden.

De afgelopen dagen heb ik je al veel hacks en shortcuts gegeven. Vandaag gaan we echt all the way. Het laatste stapje is namelijk helemaal NIETS doen. Vandaag dus een lijstje met taken waarmee je, om welke reden dan ook, best kunt laten liggen tot September. Haal al deze taken dus van je to do lijst, pak een koud drankje en doe niets meer.

Besteed geen tijd meer aan:

 • Ramen wassen
 • Stoffen
 • De logeerkamer opruimen
 • Je bed opdekken.
 • Gordijnen wassen
 • Met de hand vaat afdrogen (lekker aan de lucht laten drogen!)
 • Wasbakken soppen
 • Dweilen

Wat zou jij doen met de tijd die je over houdt door deze klusjes niet meer te doen?

zomerchallenge

Zomerchallenge  Dag 10- Tijd voor jezelf!

Tijd voor jezelf vinden is soms lastig. Zeker als je hard werkt, een gezin hebt en tegelijkertijd veel sociale contacten onderhoudt. Dus laten we eens kijken hoe je het voor elkaar kunt krijgen. Het is ten eerste heel erg belangrijk om tijd voor jezelf super serieus te nemen. Tijd voor jezelf is essentieel. Een uur voor jezelf per dag is beter dan de beste vitamines (is wetenschappelijk bewezen). Tuurlijk kun je leven zonder me-time. Je kunt ook overleven zonder gezond eten. Maar de kwaliteit van je leven gaat ontzettend achteruit. Je kunt je onmogelijk ontplooien. En als je niet kunt groeien dan zul je vroeg of laat ongelukkig worden. Maak voor me time een afspraak met jezelf. Zet de afspraak in je agenda en houd je eraan. Als je iets wilt dan moet je er tijd voor maken. En door een afspraak met jezelf in te plannen doe je dat. Bij het prikken van een afspraak beschouw je de afspraak met jezelf simpelweg als een serieuze afspraak die je liever niet verplaatst. Ja, natuurlijk kún je hem verplaatsen (zoals met elke afspraak), maar je zoekt eerst naar manieren om dat moment voor jezelf op zijn plek te houden. Omdat je dat moment belangrijk vindt. Als het lastig is om tijd te maken, verweef de momenten voor jezelf dan in je dag. Bijvoorbeeld door even alleen naar de winkel te gaan, de hond uit te laten, een wandeling te maken of simpelweg een kop koffie te drinken in de stad terwijl ‘de kleine’ even is ondergebracht. Of door tijdens je lunchpauze alleen een wandeling te maken. Of door een kwartier eerder aan te komen op een afspraak. Als het lastig is om tijd voor jezelf te vinden, benut dan de kleine momenten. En als dat niet lukt, dan blijf je gewoon wat langer op het toilet zitten. Heb je ook tijd voor jezelf. Ten slotte raad ik je aan om de momenten voor jezelf ook te gebruiken voor persoonlijke groei. Ga dus niet alleen maar zitten Netflixen. Ja, als je al lang niets meer voor jezelf hebt gedaan dan wil je misschien niets liever dan een foute film kijken met een zak chips (en chocolade) (en wijn) (en een schuldgevoel achteraf). Maar wanneer je regelmatig tijd voor jezelf neemt, wordt het waardevoller om je tijd constructief te gebruiken. Enkele voorbeelden:

 • Mediteren
 • Sporten, wandelen, bewegen
 • Een boek lezen
 • Schrijven in je dagboek
 • Opruimen
 • De natuur in
 • Een lijst maken met dingen waar je dankbaar voor bent
 • Een leerzame documentaire kijken

Wat ga jij de komende dagen voor jezelf doen?

Was deze Zomerchallenge nog niet genoeg voor jou en wil je ook na de zomer aan de slag met het opruimen van je huis? Doe dan mee met 52 Weken Opgeruimd!. In dit online programma ruim ik samen met jou je hele huis op in slechts 15 minuten per dag. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.