Heb jij ook te weinig uren in een dag? Met deze tips  bespaar je een uurtje hier en een uurtje daar. En als drukke ambitieuze moeder en ondernemer is het altijd wel fijn om wat tijd over te houden. 15 tips om je leven te versimpelen.

 1. Delegeer. Probeer zoveel mogelijk dingen die je niet leuk vindt om te doen of waar je niet goed in bent, uit te besteden. En of dat nu je administratie is, boodschappen doen of het schoonmaken van je huis, dat maakt niet uit. Dit kost natuurlijk geld, een schoonmaakster is al snel 20 tot 30 euro per week. Bedenk echter eens hoeveel tijd het je gaat opleveren en wat je met die tijd kunt doen. Kun je het betalen en is het je het waard? Bellen dan.
 2. Kleine wasjes. Doe iedere avond voor je naar bed gaat een was in de wasmachine en hang hem op als je de volgende ochtend opstaat. Of nog beter, laat dat over aan je partner of de schoonmaakster. Zo voorkom je dat je een enorme berg was krijgt waar je de hele week tegenaan zit te hikken. Bovendien: één was kost je veel minder tijd dan vijf of zes.
 3. Speedcleaning. Bewaar je schoonmaakmiddelen op of vlij bij de plek waar je ze nodig hebt. Op die manier knap je veel eerder even tussendoor een klusje op en erger je je niet steeds aan vieze wc’s, aanrechten of spiegels. Combineer het schoonmaken direct met sporten en je slaat ook nog eens twee vliegen in één klap. Het boek Speedcleaning van Zamarra Kok staat boordevol tips hiervoor.
 4. Kookzondag. Bedenk vooraf wat je de volgende week gaat eten (mealplanning). Ben je op donderdag laat thuis en heb je weinig tijd, maar wil je toch iets gezonds op tafel zetten? Zorg dan dat je woensdag iets maakt wat je de dag erna nog een keer kunt eten. Of kook op zondag maaltijden vooruit. Bij voorkeur iets wat je kunt invriezen. Denk bijvoorbeeld aan pastasaus, soep of een ovenschotel. Inspiratie nodig? Het Mealplanning kookboek van Chicks Love Food is een echte aanrader.
 5. Droogshampoo. Was jij ook iedere dag je haar en föhn je het daarna droog? Zorg dat droogshampoo je beste vriend wordt. Ook veel handiger met stylen, want je haar wordt er stugger van en is dan gemakkelijker in model te brengen.

Lees ook: Stress en tijd besparen. Mijn 10 geheimen

 1. App in de morgen. Laat jij je vriendschappen er nog wel eens bij inschieten omdat je andere prioriteiten hebt? Probeer er een gewoonte van te maken om je vrienden en familie vroeg in de ochtend (bijvoorbeeld tijdens het ontbijt) een appje te sturen. Iedereen is dan druk bezig, dus de kans is groot dat je niet meteen een heel lang gesprek krijgt. Maar je laat wel even weten dat je aan ze denkt.
 2. Online. Houdt jij net als ik totaal niet van boodschappen doen? Bestel je boodschappen online. Je kunt ze dan daarna snel ophalen zodat je niet de hele winkel door hoeft. Of je laat ze thuis bezorgen als je toch al thuis (aan het werk) bent.
 3. Rechttrekken. Leer jezelf aan om in je ochtendroutine mee te nemen dat je iedere ochtend na het opstaan direct je bed opmaakt. Dat bepaalt meteen de sfeer voor de rest van je dag. Je kunt namelijk meteen een to do van je lijstje afstrepen. Bovendien lijkt het direct meteen een stuk opgeruimder. Ik schreef hier al eerder een blog over.
 4. Prioriteiten stellen. Stel iedere dag je eigen prioriteiten. Maak een lijstje met maximaal drie items die je die dag moet doen en plan ze in. Verspil geen tijd aan dingen die die dag niet op je lijstje staan. Bedenk iedere dag wat je wilt bereiken en bedenk hoeveel tijd je daarmee kwijt bent.
 5. Vrijheid in het weekend. Kijk uit met het maken van afspraken in het weekend. Voor je het weet ben je ieder weekend druk met zwemles, voetbalwedstrijden en verjaardagen. Laat je weekenden zoveel mogelijk open en bekijk op de dag zelf waar je zin in hebt. Wil je bij familie op bezoek? Maak er een verrassing van. Ga je liever langs het strand wandelen? Ook goed. Vrijheid blijheid geeft je energie.

In het boek Versimpel je leven van Sjoukje van der Kolk staan nog meer tips voor het versimpelen van je leven. 

 1. In je mand. Heb je overal in huis spullen liggen? Stop alle spullen in een mand. Dat is direct een stuk opgeruimder. Op een later moment of als de mand vol is, leg je alle spullen weer op de plek waar ze horen. Of laat je kinderen dat doen.
 2. Ochtendchaos. In veel gezinnen en zeker in die met kleine kinderen, kan het in de ochtend best een chaos zijn. Maak voor je kinderen een lijstje met vijf dingen die ze zelf moeten onthouden en doen in de ochtend. Laat ze het lijstje afstrepen. Als ze nog niet kunnen lezen kun je het ook met plaatjes doen. Het zorgt ervoor dat je niet de hele ochtend achter ze aan hoeft te lopen en ze hoeft op te jagen. Bovendien leer je ze direct een beetje verantwoordelijker te worden.
 3. Altijd goed. Zorg dat je in je kledingkast een paar items hebt hangen die altijd goed zijn. Dat voorkomt dat je op dagen met haast iets uit de kast trekt waar je je de rest van de dag niet lekker in voelt. Een mooie witte blouse is bijvoorbeeld zo’n item, maar ook een zwart colbertje of een fijne gebreide trui. Kies vooral materialen die lang mooi blijven. Je kleding de avond van te voren al klaar leggen is natuurlijk nog veel beter.
 4. Lekkere lunch. Maak iedere avond (met je kinderen) de lunch voor de volgende dag alvast klaar. Ook tussendoortjes kun je alvast voorbereiden en klaar zetten. Wedden dat je iedere dag met een topgevoel schooltassen staat te vullen?
 5. Plannen. Door je taken op te schrijven en ze in te plannen, is de kans groter dat je al je taken gedaan krijgt en tijd overhoudt voor de dingen die je graag doet of voor de dingen die je écht belangrijk vindt. Als je een 90 dagen planner gebruikt is de kans groot dat je ook nog eens al je doelen behaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published.