In mijn zoektocht naar productiever werken en leven en timemanagement voor moeders, heb ik inmiddels heel veel dingen verzameld. Hacks die je productiviteit verhogen. Iedere werkende moeder zal er wat aan hebben. Dus wil jij ook je tijd effectief besteden en een stap dichter bij je doelen komen? Begin dan met toepassen van een of meer van deze hacks.

 1. Mediteren. Een van de hacks die ik van Margriet Spijksma tijdens ons gesprek was mediteren. Maar wie heeft daar nu tijd voor hoor ik je denken. Jij. Meditatie wordt vaak gezien als ingewikkeld en tijdrovend. Maar dat is het dus niet. Begin klein. Adem in voor 4 seconden…. en adem uit voor 4 seconden. Herhaal dit een paar keer en je zult merken dat je er meer energie van krijgt.
 2. Maak een lijst van alle dingen die niet werken. In je leven en in je bedrijf. Doe het meteen. Ik wacht wel even.
 3. Maak een lijst van alle dingen waar je van houdt. Ja, we maken ook een leuk lijstje. Maakt niet uit hoe lang deze lijst is. Het geeft je focus als je keuzes moet gaan maken.
 4. Simplificeer. Maak je leven (in je bedrijf en thuis) niet al te ingewikkeld. Kook soep voor het avondeten en eet het de volgende dag tijdens de lunch weer. Huur iemand in die de taken in je bedrijf doet waar jij niet blijf van wordt. Genoeg dingen te verzinnen om het jezelf gemakkelijker te maken.
 5. Stop met overal ja op te zeggen. Ik zal je een geheimpje vertellen. De reden dat iedereen naar jou toe blijft komen voor hulp is omdat… JIJ OVERAL JA OP ZEGT! Stop met het helpen van je collega, terwijl je luiers verschoont en 3-gangen maaltijden op tafel zet en je huis perfect schoon is, terwijl je je weer een taak van je man overneemt, al carpoolend naar je vrijwilligerswerk. Heb je ‘m? Je kunt simpelweg niet alles.
 6. Doe een braindump. Onze hersenen zijn simpelweg niet gemaakt om dingen te onthouden. Schrijf dus alle op. Sluit mooi aan bij de volgende hack.
 7. Maak van de braindump iedere dag een to do list met 3 items. Dit is de lijst met dingen die je in ieder geval doet die dag. De rest is mooi meegenomen. Neem 3 dingen voor je bedrijf en 3 dingen voor thuis (dus al het andere, inclusief jezelf). Veel vrouwen geven alles op hun werk of in hun bedrijf, maar vergeten tijd te maken voor datgene wat ze het meest belangrijk vinden.
 8. Wees dankbaar. Maak iedere ochtend en avond een lijstje met items waar je dankbaar voor bent.
 9. Leer ‘NEE” zeggen. Zeg vaker nee tegen uitnodigingen voor feestjes, vrijwillige taken, verplichtingen waar je eigenlijk geen zin in hebt, projecten waar je niet goed in bent of die je gewoon haat. Zeg zelfs vaker nee tegen je kinderen en je beste vriendin als dat nodig is. ‘Nee’ zeggen tegen een ander is ‘ja’ zeggen tegen jezelf.
 10. Zit eens een keer niet op social media. Dat hoef ik niet uit te leggen toch?
 11. Doe je telefoon eens weg. Serieus. Er zijn op een berg aan onderzoeken gedaan die aantonen dat de hoeveelheid intimiteit, verbondenheid en nabijheid enorm daalt als je telefoon alleen maar zichtbaar is. Als dit voor jou ook geldt, denk dan eens na welke boodschap je je kinderen of je partner geeft als je telefoon constant in de buurt is. Stop dat ding dus eens weg en maak een echte connectie met de mensen om je heen.
 12. Beloon jezelf voor iedere taak die je afrond. Maak iedere dag een lijstje met ‘leuke dingen’. Zoals een serie bichwatchen, muziek luisteren, naar de bioscoop, een wandeling maken, een spelletje spelen met mijn zoon, een dutje doen. Ik gebruik deze lijst om af en toe te doen als ik even pauze neem. Het breekt je dag op en je voelt je er aan het einde van de dag productiever door dan wanneer je alsmaar doorgaat.
 13. Beweeg iedere dag minstens 30 minuten. Ik hoef je de voordelen van lichaamsbeweging vast niet uit te leggen.

  Lees ook: 9 Manieren Om Productief Te Zijn Op Avonden Door de Week. 

 14. Speel iedere dag met je kinderen. Als business mom kun je je taak als moeder niet uitzetten. Zorg echter ook voor tijd voor leuke dingen als aanvulling op al je andere moedertaken (voeden, aankleden, verzorgen etc.). Het maakt niet uit wat je met je kinderen samen doet, maar doe iets wat ze heel erg leuk vinden.
 15. Ga om met andere moeders met een positieve mindset. Zijn de meeste andere vrouwen waar je mee om gaat gelukkig? Of klagen ze veel? Klagen ze veel, laat ze dan links liggen en focus je op degenen die wel geloven dat ze in controle over hun eigen geluk en die een positieve mindset hebben. Je wordt zoals de personen waar je het meeste mee omgaat en dat geldt ook voor andere vrouwen en moeders om je heen.
 16. Doe zoveel mogelijk zonder afleiding. Probeer zoveel mogelijk werk te verzetten op de momenten dat je geen of weinig afleiding hebt en zoek die afleidingsvrije momenten ook op. Om een voorbeeld te noemen: mijn man gaat op zaterdagavond met mijn zoon naar zwemles. In dit anderhalf uur dat ze dan weg zijn, heb ik het rijk alleen en zorg ik dat ik iets doe waar ik mijn focus bij nodig heb. Soms heb je maar 10 minuten en soms heb je drie uur, maar benut alle momenten.
 17. Vraag om hulp. Ja, je weet heel goed dat je niet alles zelf moet doen. Vraag dus om hulp, ook al denk je dat jij de enige bent die datgene wat je wilt uitbesteden goed doet. Begin met uitbesteden en delegeren van de klussen die jij niet leuk vindt om te doen: de afwas, boodschappen doen, koken, schoonmaken. Je hoeft er niet eens geld aan te besteden, maar dat kan wel. Je kunt ook je familie of vrienden om hulp vragen. Ben je alleenstaande moeder? Ruil dingen met vrienden en andere moeders. En bedenk ook vooral wat het je oplevert als je er geld aan uitgeeft. Misschien is het het geld wel waard.
 18. Ga opruimen. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Misschien een cliché, maar wel heel erg waar. Heb je veel rommel op je bureau of in je huis. Zorg dat je aan de slag gaat met opruimen. Het maakt je echt productiever en zorgt voor meer energie. Zie je er tegen op? Begin klein. Iedere dag 15 minuten is al een heel goed begin en zeker beter dan niet opruimen.
 19. Slik de Kikker. Ofwel begin iedere dag met de taak waar je het meeste tegenop ziet. Daarna wordt alles gemakkelijker. Bekijk dus iedere dag je lijst uit hack zes en omcirkel de taak die je het moeilijkst of minst leuk vind en doe die eerst. Je zult zien dat je productiviteit omhoog schiet. En dan heb ik het nog niet eens over het goede gevoel dat je eraan overhoudt als je het hebt gedaan.

  Lees meer in het blog: Meer Productiviteit? Slik de Kikker!

 20. Vermijd suiker en teveel koffie. Suiker en cafeïne zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ze zorgen ook voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Ze zorgen misschien voor een korte boost, maar daarna krijg je een enorme dip. Deze dips maken je juist niet productiever. Het is veel beter om suiker te vermijden en je te beperken tot één kop koffie per dag. Dan heb je de hele dag energie en geen dips meer.
 21. Het hoeft allemaal niet perfect. Dit is misschien de meest waardevolle hack van allemaal. Wanneer je accepteert dat je niet overal controle over kunt hebben en dat niet alles perfect hoeft, zal dit je productiviteit verhogen. Als je accepteert dat 80% ook genoeg is, zul je veel meer gedaan krijgen. Jouw 80% is misschien wel de 120% van iemand anders.

Welke hack ga jij deze week toepassen? Laat een comment hieronder achter en vertel waar jij mee aan de slag gaat. Of misschien heb jij nog wel meer hacks die je productiviteit verhogen. Laat ze dan zeker even achter. 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.