Als productiviteitscoach ben ik altijd op zoek naar manieren om dingen efficiënter te doen of om saaie taken leuker te maken. Sinds vorig jaar heb ik het Podcast luisteren ontdekt. Podcasts zijn wat mij betreft een super leuke en handige manier om je tijd effectief te besteden. Podcasts kun je luisteren op het moment dat jij het wilt en terwijl je eigenlijk ook andere dingen aan het doen bent. Ze geven mij een enorme boost en inspireren mij op het moment dat je iets anders aan het doen bent. In deze blog vertel ik je meer over podcasts nu precies zijn, hoe je ze kunt luisteren en wat mijn favorieten zijn. 

Wat is een podcast?

Een Podcast is digitaal luisteren naar een informatief of entertainend verhaal. Je kunt het beluisteren op een door jou gekozen moment, naar een programma dat jij wilt. Eigenlijk net als Netflix, maar dan met ‘radio’. Podcasts zijn er in heel veel verschillende soorten. Zo hebt je hoorspelen, interviews, series en informatieve programma’s over heel veel verschillende onderwerpen. Voor iedereen is er wel een leuke podcast om naar te luisteren. Met een podcast kun je dus luisteren naar wat jij wil, wanneer en waar het jou uitkomt.

Waarom een podcast luisteren?

Ik ben podcasts gaan luisteren om mezelf verder te ontwikkelen. Inmiddels luister ik ze niet meer alleen daarom. Het is namelijk een manier om mijn tijd effectiever te besteden. Ik luister podcasts op momenten dat ik iets anders doe dat eigenlijk niet zo boeiend is. Door een podcast te luisteren maak ik saaie taken leuker: stofzuigen, strijken, wandelen, autorijden. Door een podcast te luisteren maak ik deze taken minder saai én ik wordt bovendien ook nog eens geïnspireerd.

Maar naast het feit dat een podcast saaie taken leuker maakt en er voor zorgt dat je je tijd nuttiger kunt besteden is er nog een voordeel aan het luisteren van een podcast. Door het luisteren van een podcast ontwikkelt je brein zich namelijk sneller op intellectueel en emotioneel gebied. Ons brein is dol op podcast: luisteren naar informatie in plaats van het te lezen of te kijken. Het kost ons brein minder energie om de informatie op te nemen.

Hoe kun je naar podcasts luisteren?

Podcasts kun je op verschillende manieren luisteren. De meest handige manier is om dit via je telefoon te doen. Koptelefoon inpluggen en gaan. Op een Iphone zit een standaard Podcast app die je kunt gebruiken. Ik heb zelf geen Iphone, maar volgens mij kun je daar iedere mogelijke podcast luisteren die er is. Als je een Android telefoon hebt, moet je eerst een app installeren om een podcast te kunnen beluisteren. Enkele voorbeelden zijn:

Maar je kunt ook podcasts luisteren via Spotify of gewoon via de website van de maker van de podcast. Dit laatste is vooral handig als je eerst een aflevering wilt ‘testen’ zonder meteen van alles te moeten installeren.

Wanneer luister je naar een podcast?

Je kunt natuurlijk op ieder moment een podcast opzetten. Echter, als je echt een taak aan het uitvoeren bent die je focus en aandacht vraagt, zou ik je afraden ook naar een podcast te luisteren. Een podcast leidt dan teveel af en zorgt ervoor dat je je focus verliest. Je kunt er het beste eentje opzetten bij taken die als vanzelf gaan en die geen volledige focus van je vragen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tijdens het reizen (in de auto/bus/trein etc.)
  • Gedurende een mooie wandeling
  • Bij huishoudelijke taken
  • Als je aan het sporten bent
  • Als je zit te relaxen(in plaats van tv kijken of Netflixen)
  • Voor je gaat slapen in bed

Mijn favoriete podcasts

Podcasts worden steeds populairder. Omdat steeds meer mensen er naar luisteren, is er ook steeds meer keus in podcasts. Er is een steeds groter aanbod. Niet alleen in het Nederlands, maar ook Engelstalig. Ik luister het liefst naar podcasts over persoonlijke ontwikkeling en alles wat te maken heeft met productiviteit, balans en het combineren van een bedrijf met een gezin. Ik heb een aantal favorieten die ik graag met je wil delen.

De 100% Inspiratie Podcast.

In deze podcast interviewt Thijs Lindhout iedere week een expert op het gebied van succes en geluk. Inmiddels zijn er al meer dan 100 afleveringen om te luisteren. Mijn persoonlijke favorieten zijn de afleveringen met Mark Tigchelaar (over focus), Wouter de Jong (over mindset), Jelle Derckx (over het verlangen naar minder), Bibian Mentel, David Allen (over Getting Things Done), Michael Pilarczyck (over mindset), Zarayda Groenhart, en Charlotte van ’t Wout.

Best of Both Worlds Podcast.

Een Engelstalige podcast waarin Laura Vanderkam (auteur en moeder van 4) en Sarah Hart-Unger (psychologe, blogger en moeder van 3) iedere week praten over het combineren van het moederschap met een bedrijf. Ze praten onder andere over de balans tussen werk en privé, de ontwikkeling van je bedrijf, ouderschap, timemanagement, productiviteit en tijd maken voor jezelf. Een hele herkenbare podcast als je zelf een bedrijf probeert te combineren met een gezin.

Master Your Mindset Podcast.

Deze podcast van Michael Pilarczyk gaat vooral over persoonlijke ontwikkeling. Michael en Cindy praten over onderwerpen als geluk, geld, bewustzijn, levenskunst, innerlijke rust en over zakelijk en persoonlijk succes. Ik vind alle afleveringen heel goed, maar mijn favoriete afleveringen zijn:

  • #8 Over doelen stellen en bereiken
  • #42 Doelen stellen en behalen
  • #67 Hoe houd ik focus?
  • #72 Rust in je hoofd

Mompoint Podcast

Dit is de podcast van Marije de Haas. Marije heeft twee dochters en helpt ambitieuze moeders  om hun dromen en ambities waar te maken. Ze is de expert als het gaat om balans. Marije’s podcasts over egoïstische moeders en het hoog (of laag) houden van alle ballen zijn een echte aanrader. Marije is heel erg nuchter en dat hoor je. Enorm prettig om naar te luisteren. Deze podcast is te beluisteren via Spotify.

Hoe krijg je het voor elkaar

Dit is mijn laatste ontdekking. Een vrij nieuwe podcast. Deze podcast gaat van Reinier Ladan gaat over naar hoe mensen werken en hoe ze dingen gedaan krijgen. De eerste paar afleveringen gaat volledigover het boek Grip van Rick Pastoor (een boek over het krijgen van meer grip op je leven). Deze podcast heeft korte afleveringen met veel praktische tips.

Dit zijn mijn favorieten. Maar ik ben constant op zoek naar nog meer leuke nieuwe podcasts om te luisteren. Heb jij nog tips? Laat ze in de comments hieronder achter.

Ben je niet zo van de podcasts, maar wil je meer lezen over productiviteit? Lees dan:

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.