Mensen die mij al langer volgen of meedoen aan een van mijn trainingen horen het mij het heel vaak zeggen: ‘schrijf alles op!”. Er is dus ook maar één advies wat ik je wil geven voor komend jaar en dat is: schrijf je doelen op en ga iedere dag je successen schrijven. 

De simpele stap om doelen te stellen en ze ook op te gaan schrijven kan het begin zijn van een kettingreactie aan activiteiten die je leven kunnen veranderen. Dat is omdat je een pad voor jezelf uitzet door het stellen van doelen. Je doel stuurt je instructies over waarop je je moet focussen en wat je niet meer moet doen. Het opschrijven van doelen helpt je bij het nemen van beslissingen en het stellen van je prioriteiten zodat je je kan houden aan wat je écht wilt. 

Het is echter een grote fout om je alleen maar op je einddoel te richten. Ik vind in dat kader de quote van Zig Ziglar altijd erg mooi: “What you get by achieving your goals is not as important as what you become by achieving your goals.” Natuurlijk is het belangrijk om groots te denken, maar genieten van het proces is minstens zo belangrijk. En de enige manier om dat te doen is door je successen op te schrijven gedurende je reis. Schrijf dus iedere dag je succes op. Hoe klein ook. Deze gewoonte zorgt er niet alleen voor dat je meer geniet van het leven, maar zorgt ook voor meer successen en maakt het bereiken van je doel veel gemakkelijker. Dit is waarom…

successen opschrijven

1. Zelfvertrouwen opbouwen

Je doelen zullen ervoor zorgen dat je buiten je comfortzone komt. Dat is onvermijdelijk. Iets willen bereiken wat je nog nooit eerder hebt gedaan zal maken dat je nieuwe dingen moet leren en nieuwe grenzen zal moeten opzoeken. Dit is waarom doelen stellen je helpt jezelf verder te ontwikkelen. Maar deze ontwikkeling is geen geplaveide weg, maar een met veel hobbels en obstakels. Als je op zoek gaat naar je grenzen zul je fouten maken. Dit kan je zelfvertrouwen een deuk geven. Of zelfs op de remmen drukken zodat je geen actie meer onderneemt. Het houdt je tegen.

Door je overwinningen op te schrijven zul je je mindset zo vormen dat je blijft doorgaan, ongeacht de chaos waar je wellicht op dat moment in zit. Vier mini-successen onderweg en je zult een rij met dingen hebben waar je op terug kunt kijken en tegen jezelf kunt zeggen: Yes, I Can! Na een tijdje zul je merken dat je vertrouwen in jezelf groter wordt. Wanneer je je successen opschrijft weet je wat je kan bereiken en voel je je meer zelfverzekerd. Ook bij tegenslag weet je dat je een oplossing gaat vinden en ben je minder bang om te falen. Je weet wat je moet doen om te slagen.

2. Opschrijven zorgt voor positiviteit 

Hoe meer je doet, hoe meer je voelt dat je het ook kan. Deze mindset verandering is een game-changer als je je mooiste leven wilt gaan leven en doelen gaat stellen om datgene te gaan doen wat je het liefste wilt. Iedere keer dat je een overwinning opschrijft, creëer je een soort referentiepunt voor wat je daadwerkelijk hebt bereikt. Het is heel verleidelijk om jezelf klein te maken en de kleine successen over het hoofd te zien of ze zelfs te benoemen als onbelangrijk. Dat is niet waar.

Op dagen dat dingen niet gaan zoals jij wilt, krijgt je zelfvertrouwen een deukje. Of wanneer je enorm aan jezelf twijfelt zal dat een impact hebben op hoe je je voelt. Wanneer je dan kunt terugkijken op je overwinningen, op alles wat je al hebt bereikt, ,motiveert dat om door te gaan. Het herinnert je eraan wie je écht bent. Vier je overwinningen en je zult een mindset creëren die essentieel is voor het bereiken van je doelen. Een positieve mindset zorgt voor meer energie op momenten

3. Je krijgt waar je je op focused

Heb jij wel eens nieuwe auto gekocht om er vervolgens achter te komen dat je hem overal zag rijden? En daarvoor dus bijna niet? Of zag je toen je zwanger was ook ineens overal zwangere vrouwen? Dit is dus geen mysterieus verschijnsel en het is zeker geen toeval. Dit is het gevolg van waar je hersenen op geprogrammeerd zijn. In onze hersenen is een gebied dat zorgt voor het opnemen van de informatie om ons heen en de invloed dat die informatie heeft op onze overtuigingen en interesses. Dit is je “Reticular Activating System” (of RAS). Omdat we zoveel prikkels om ons heen hebben de hele dag, kunnen we niet alles verwerken. Wat wij in een dag te verwerken krijgen verwerkten onze hersenen in de Middeleeuwen nog niet in een heel leven. Onze hersenen filteren bepaalde informatie. Wat maakt dat wij onze wereld door een filter zien die onze hersenen zelf bepalen.

Die nieuwe blauwe Ford Focus die bij jou voor de deur staat geparkeerd, zie je daarom ineens overal. Je hersenen filteren dit specifieke merk en model namelijk niet meer voor je weg en ‘zien’ hem ineens. Hij is namelijk belangrijk voor je geworden, waar hij dat voorheen niet was.

Maar wat heeft dit te maken met het behalen van je doelen? Als je je doelen gaat opschrijven en iedere dag je successen opschrijft, zul je je RAS trainen om meer van dit soort dingen te gaan ‘zien’. Opeens zie je overal successen. Het is heel simpel, maar heel erg waardevol.

4. Hou je voortgang bij

Ik moet je helaas teleurstellen, maar een doel behaal je niet na een dag of na een korte periode. In plaats daarvan moet je zaadjes planten en voortgang maken over een wat langere periode. Dat het af en toe niet snel genoeg gaat kan soms frustrerend zijn. Wanneer de verandering heel geleidelijk gaat, zal het vaak zo subtiel en klein zijn dat je het zelf niet ziet. Schrijf daarom je voortgang op zodat je je succes kunt bijhouden. Opeens zal het dan duidelijk en helder zijn hoe ver je bent gekomen.

Door dingen op te schrijven zul je significante vooruitgang zien waar je dat eerst niet zag. Dit zorgt voor een verandering in je perceptie en het motiveert je om door te gaan en vol te houden. Succes is verslavend. We houden van het goede gevoel dat het ons geeft. Schrijf dus je kleine successen op onderweg naar je grote doel en je zult jezelf trainen actie te blijven ondernemen die leiden naar de hoge pieken.

5. Leer meer over jezelf

Je successen opschrijven gaat om meer dan jezelf af en toe een schouderklopje geven. Het biedt je ook de mogelijkheid om te leren van je eigen ervaringen. Successen gebeuren namelijk nooit zomaar. Het gaat niet per ongeluk en het is geen toeval.  Als je reflecteert op de gebeurtenissen, de mindset en de acties die hebben geleid tot dat succes, zul je patronen ontdekken. En er is een kans dat je die patronen kunt gaan herhalen. Met andere woorden, als je iets een keer gedaan hebt, kun je het nog een keer doen. Je successen laten aanwijzingen voor je achter. Schrijf daarom je overwinningen en successen op en je zult achter de geheimen komen die je helpen je doelen te bereiken. Het zal je inzichten geven en je verder helpen.

 

Schrijf iedere dag je successen. 

Als je grote doelen wilt bereiken is het niet gek dat je je eigen successen kleiner maakt. Je zegt wel eens tegen jezelf:

  • Is het echt wel zo belangrijk?
  • Het was echt maar een klein beetje…
  • Iedereen kan dat toch?

Stop daarmee! Deze manier van denken zorgt ervoor dat je je doelen zult bereiken. Die dingen die je zó graag wilt en die je leven zullen veranderen. Het opschrijven van je sucessen is niet om je ego te strelen. Het iedere dag opschrijven zorgt voor momentum, een positieve mindset, een hoog zelfvertrouwen en maakt je hongerig naar meer succes. Dit is waarom je iedere dag in je planner of notitieboek op moet schrijven wat je successen van die dag waren. 

Heb jij al de gewoonte om dit iedere dag je doelen op te schrijven en je successen te vieren door ze op te schrijven? Nee? Begin vandaag nog!

Heb jij nog geen idee wat je het liefste doet? Heb jij geen idee hoe je doelen stelt of hoe je ze vervolgens inplant? Vindt je het lastig om focus te houden? Of wil je een hogere productiviteit? Misschien is KwaliTIJD dan iets voor jou! Hét online programma, speciaal voor werkende vrouwen die op zoek zijn naar rust en balans, focus en meer productiviteit en het lastig vinden hun tijd in te delen of altijd tijd te kort komen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.