December heeft een aantal feestdagen en daarnaast nog tal van borrels en bijeenkomsten. Eten en drinken in overvloed, waar je vaak de volgende ochtend de prijs voor moet betalen. Een paar glazen wijn te veel maken al snel dat je aan het Googlen bent naar manieren om van je kater af te komen. De oplossing (de verstandige in ieder geval): geef het tijd. Afhankelijk van hoe jouw jaar is verlopen, kan december ook nog op een andere manier voor een flinke kater zorgen: de productiviteitskater.

Wat is een productiviteitskater?

Je hebt hard gewerkt.Een enorme deadline staarde je constant aan. You dit it! Nu is het tijd om alle dingen die je hebt laten liggen en waar je niet aan toegekomen bent aan te pakken. Maar je hebt er simpelweg de energie niet meer voor. Dit is een productiviteitskater. En net als bij een normale kater is de enige oplossing tijd en veel slapen. Maar als een vakantie er nu simpelweg niet in zit, wat dan? Gelukkig zijn er een paar simpele strategieen die je ook van je kater af kunnen helpen. Begin met de simpel gedachte dat je helemaal geen energie nodig hebt om dingen gedaan te krijgen.

productiviteitskater

5 stappen om ervan af te komen

  • Maak een lijst. Je gaat niet daadwerkelijk actie ondernemen en dingen doen, je maakt slechts een lijstje van dingen die er moeten gebeuren. Het maken van een lijstje kost minder energie en zorgt voor minder weerstand dan het uitvoeren dan de daadwerkelijke actie. En vaak als je alles zwart op wit ziet staan, zie je er simpelweg minder tegenop.
  • Doe iets wat je leuk vindt. Er is vast wel íets op je lijst wat je een klein beetje leuk vind om te doen (zo niet, dan heb je een veel groter probleem dan je productiviteitskater). Doe die ene taak eerst. Maar…
  • Stel jezelf een tijdslimiet. Ja, zelfs bij een taak die je leuk vindt om te doen. Geef jezelf 20 minuten de tijd om deze eerste taak van je lijstje af te krijgen. That’s it. Dit strikte tijdslimiet geeft je namelijk twee voordelen. Je zult waarschijnlijk meer gedaan krijgen in die 20 minuten dan je van te voren had verwacht. Maar belangrijker nog, na 20 minuten kun je ook een item van je lijstje schrappen. Done! Je hebt precies gedaan wat je van plan was. Dit kleine succesje werkt super voor je motivatie en je voortgang zorg voor momentum.
  • Neem even een momentje. Neem even de tijd om je lijstje te bekijken. Vast niet alles hoeft per se vandaag af te zijn. Plan daarom voor de komende dagen 3 taken per dag van je lijstje. Wetende dat wanneer je iets kunt afstrepen zorgt voor meer rust. Bovendien, slechts 3 taken van je lijstje doen klinkt niet zo heel erg lastig. Zorg er wel voor dat je jezelf die tijdslimieten blijft opleggen. Maximaal een uur per taak.
  • Beloon jezelf. Zodra je je 3 taken van die dag hebt afgestreept, geef je jezelf een beloning. Ga een mooie wandeling maken, ga een kop koffie of thee drinken buiten de deur, lees dat tijdschrift dat je al heel lang in huis hebt, ga gezellig met een vriendin kletsen. Je begrijpt het: alles wat je maar leuk vind om te doen.

Onderneem actie

Als jij nu bezig bent met het trekken van een eindsprint naar het einde van het jaar, dan zul je misschien een paar dingen aan de kant moeten schuiven om andere dingen af te krijgen. Maak een lijst met een paar dingen je je motiveren, zodat je geen productiviteitskater krijgt. Je kunt op dat lijstje terugvallen om in de flow te blijven en niet gedemotiveerd te raken. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder achter de feiten aanloopt.

En of het nu je eindsprint in december is of een ander project dat alle energie opslurpt ergens gedurende het komend jaar, ga lijstjes maken. Ga je 3 prioriteiten per dag opschrijven, ga plannen en krijg meer inzicht in je tijd. Geen idee hoe je dat allemaal voor elkaar krijgt? Wellicht dat het programma KwaliTIJD dan iets voor je is. Op 1 januari is er weer plek voor 10 nieuwe deelnemers, dus wees er snel bij. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.