Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar over het algemeen ben ik op avonden doordeweeks niet zo productief. Ik doe meestal niet zoveel en hang een beetje al Netflixend op de bank. En dat terwijl het heel wat uurtjes zijn waarin je iets waardevols zou kunnen doen waardoor je een meer voldaan gevoel krijgt en je energieker voelt. Hoe zorg je er nu voor deze uren op  doordeweekse avonden productief bent en efficiënt besteed? 

18 uur

Als je alle avonduren door de week optelt, kom je in totaal op 18 uur aan tijd (de vrijdag niet meegerekend). Dit zijn alle uren tussen 18.00 en 22.30 uur van maandag tot en met donderdag. 18 uur om te besteden aan je gezin en aan andere leuke dingen. Maar bij velen van ons is op die momenten het energieniveau laag en besteden we deze 18 uur aan dingen waar we niet over na hoeven denken. We houden ons bezig met de worsteling over het avondeten, het verzorgen van onze kinderen en schermpjes. Iedere dag werken we hetzelfde riedeltje af, waardoor er zomaar ineens twee weken of een maand voorbij zijn zonder dat je iets van betekenis hebt gedaan.

Méér tijd creëren

Niet iedereen besteed zijn doordeweekse avonden op deze manier. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die tijd niet als een belemmering zijn en zich gedragen alsof ze tijd genoeg hebben, veel meer interessante dingen doen op een doordeweekse avond. Ze gaan op salsa les, bezoeken een concert of gaan bij familie langs. En dat allemaal op een maandagavond.

Ik begrijp dat niet iedereen salsa les ziet als een leuke besteding van haar tijd. Ik denk echter wel dat er iets voor te zeggen valt om onze doordeweekse avonden met leuke activiteiten te vullen. Door er een klein beetje over na te denken, zou je ervoor kunnen kiezen om een of twee keer per week iets totaal anders te gaan doen. Door af en toe eens uit je dagelijkse leven en de normale gang van zaken te stappen, maar je dat je tijd meer waardevol wordt besteed en je het gevoel hebt dat je méér tijd hebt. Dit geeft rust en energie. Je bent minder gestressed en voelt je gelukkiger. Maar hoe doe je dat nu. Ik geef je 9 tips:

1.Weg met de sleur

Je hoeft niet op dansles, maar naar de bioscoop op een maandagavond kan ook een optie zijn. Is de bibliotheek in de avond open? Ga dan eens tussen de boeken snuffelen. Of breng eens een bezoek aan een museum als dat in de avonduren open is. Of bezoek eens een doordeweekse voetbalwedstrijd. Er zijn genoeg opties en leuke bezigheden hoeven echt niet tot het weekend te wachten.

2. Maak van uit eten gaan een avontuur

Als je iedere avond zelf kookt, kan het een leuke break zijn als je eens in de twee weken eens uit eten gaat. Misschien niet met kleine kinderen, maar met viltstiften of een tablet kom je vaak al een heel eind. Ga eens picknicken als het mooi weer is. Of combineer een speelafspraakje met het avondeten. Bestel eens pizza met een goed glas wijn terwijl de kinderen elkaar vermaken. Heb je geen kinderen, maar je hebt vrienden die wel kinderen hebben? Biedt ze eens aan om eten langs te brengen. Dan kunnen zij de kinderen op bed leggen en kunnen jullie daarna samen van het eten genieten.

3. Doe kinderdingen

Voor werkende ouders is het moment na het avondeten hét moment om tijd aan je kinderen te besteden en met ze te spelen. Maar als je moe bent en weinig energie hebt (en wie heeft energie na een dag werken?) kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren iets actiefs met ze te doen. Doe daarom dingen met je kinderen die je zelf leuk vindt om te doen. Ik hou zelf bijvoorbeeld niet zo van kaartspelletjes, maar ik ben dol op puzzelen. Ik stel dus vaak voor om samen een puzzel te maken of te kleuren. Maar je kan natuurlijk ook met Lego bouwen, knutselen of een computerspelletje spelen. Doe de dingen die je zelf leuk vindt om te doen. Zijn je kinderen nog heel klein? Ga eens een blokje om met de kinderwagen na het avondeten. Heb je meteen wat beweging.

 4. Niet bang zijn voor vaste verplichtingen

Een van mijn eye openers als het gaat om timemanagement is deze: voor drukke personen geldt dat terugkerende afspraken degene zijn waar je je aan houdt. Eenmalige afspraken laat je vaak aan je voorbij gaan. Als je dus een sociaal leven wilt zorg dan voor activiteiten die op een vast moment terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan een kook- of boekenclub, bijbelkring of een vaste avond met je vriendinnen of je partner (bijvoorbeeld iedere eerste dinsdag van de maand). Doordat de afspraken steeds terugkomen ontstaat een er een bepaalde structuur. Op deze manier ontstaat er ook een bepaalde structuur om de afspraken heen. Het kost je daarom veel minder stress en moeite om de afspraak steeds in te plannen. Het is namelijk vaak het gedoe eromheen (denk aan het regelen van een oppas enz.) dat ons stress en tijdnood geeft, niet de afspraak zelf. 

 5. Kom in actie

’s ochtends is vaak het meest handige moment om te gaan sporten, maar als dat niet werkt voor jou, dan is in de avond ook een hele goede optie. Je hoeft niet direct een anderhalf uur in de sportschool te gaan hangen (maar dat kan natuurlijk prima). Je kunt bijvoorbeeld ook een paar push-ups of sit-ups doen, een workout video doen of 20 minuten oefeningen doen nadat je je kinderen op bed hebt gelegd. Kun je je kinderen veilig thuis laten en woon je in een veilige buurt? Pak je reflectoren en ga dan naar buiten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ’s avonds sporten geen invloed heeft op je slaap. Mensen die vaak bewegen slapen beter dan degenen die dat niet doen, ongeacht wanneer ze bewegen.

 6. Weet wat je hierna gaat lezen

Wanneer je helemaal meegezogen wordt door een goed boek, zet je je tijd meteen om in iets nuttigs. In plaats van zinloos rond te scrollen neem je kennis tot je. Zorg er daarom voor dat je een paar boeken op ‘voorraad’ hebt. Je zult zien dat als je een paar leuke boeken in het vooruitzicht hebt, je minder geneigd bent nutteloos te gaan zitten zappen of scrollen. Als je überhaupt van lezen houdt natuurlijk.

Inspiratie nodig? Bekijk eens een paar van mijn favorieten. 

 7. TV-loze avond

Stel een keer per week een avond in waarop je met jezelf afspreekt dat je geen tv kijkt (of hem pas veel later aan zet). Ik snap het helemaal, er zijn heel veel leuke en goede series en programma’s die je niet wilt missen. Het probleem is echter dat zodra je de tv aanzet, het super moeilijk is hem weer uit te zetten. De gemiddelde persoon met een drukke baan en een gezin kijkt gemiddeld 2 uur per dag tv. 2 uur! Bedenk eens wat je met die 2 uur zou kunnen doen als je een avond geen tv kijkt. 

 8. Besteed tijd aan je partner

Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger zijn wanneer ze tijd met hun geliefde doorbrengen dan wanneer ze tv kijken of aan het opruimen zijn. Dat verbaasd me niets. Maar hoe vaak komt het niet voor dat je op de bank hangt of in huis bezig bent en te moe bent voor iets anders en om tijd aan je partner te besteden? Zorg ervoor dat dit je niet gebeurd en maak een avond per week vrij om tijd met je geliefde door te brengen.

 9. Slaap

Ben jij écht geen avondmens en is het voor jou echt een uitdaging je avonden nuttig te besteden? Probeer dan je avonden korter te maken. Ga eerder naar bed en sta vroeger op. Op deze manier zet je de niet productieve avonduren om naar uren in de ochtend waarop je wel productief kunt zijn.

Hoe zit het met jou? Doe jij veel dingen op avonden door de week of hang je vooral op de bank met je telefoon, tv en Netflix? Laat een reactie achter hieronder. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.