Het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur, dus het wordt hoogtijd dat je je planning op orde gaat maken. Soms kunnen doelen voor het nieuwe jaar heel erg overweldigend zijn. Zeker als je ook nog allerlei andere zaken te doen hebt en dingen af wilt krijgen. Bereik je doelen? Waar begin je? Hier! Ik help je op weg met 3 stappen om je planning voor komend jaar op orde te krijgen, zodat ook jij je doelen bereikt komend jaar en dromen gaat waarmaken.

Meld je aan voor het gratis webinar op 27 november 20.00 uur of 29 november 10.00 uur.

Stap 1: Terugkijken naar vorig jaar

Even terugkijken op het afgelopen jaar en evalueren is heel erg belangrijk. Ik evalueer eigenlijk iedere week, maar aan het einde van het jaar kijk ik nog eens terug naar het overall plaatje. Vaak ben je zo bezig met wat er nog gaat komen en wat je nog wilt doen, dat je vergeet dat je succes behaalt in het nu. Super belangrijk om dus even terug te kijken naar het afgelopen jaar en jezelf een aantal vragen te stellen:

 1. Welke grote dingen heb je dit jaar gedaan en wat heb je allemaal bereikt?
 2. Wat heb je geleerd het afgelopen jaar?
 3. Waar ben je het meest dankbaar voor?
 4. Welke tijdverspillers hebben je weggehouden van je doelen?
 5. Wat deed je op de momenten dat je je geweldig voelde?
 6. Als je ondernemer bent: welke activiteit leverde je het meeste op?
 7. Welke netwerkbijeenkomsten, events en trainingen waren geweldig?
 8. Welke boeken heb je gelezen die je prachtig vond?
 9. Wanneer had je het meeste plezier in je werk?
 10. Als je ondernemer bent: welke marketingmethode werkte het beste? Een specifiek social media kanaal? Met mensen praten? Webinars?

FOCUS is het allerbelangrijkste om je doelen te bereiken, dus kom er achter wat werkte en herhaal dat keer op keer.

Stap 2: Geef het komend jaar een thema

Nu je een evaluatie hebt gedaan van afgelopen jaar, zul je een goed idee hebben van wat werkte en wat niet en waar je dus de focus op moet leggen het komend jaar. Maak nu een lange lijst van alles wat je komend jaar wilt gaan doen. Zowel zakelijk als privé. Doe een braindump en blijf doorschrijven tot er niets meer in je op komt. Wijs vervolgens, van deze waarschijnlijk super lange lijst, een aantal zaken aan waar je op wilt focussen. Beperk je tot 3 focusgebieden. Op deze 3 doelen ga je je het komend jaar focussen. Maak je niet druk over de kleinere taken, maar probeer alles onder te brengen bij je grotere doelen. In deze stap beantwoord je de volgende vragen:

 1. Waar wil je je op focussen? Wat zijn je 3 doelen voor komend jaar?
 2. Welke boeken wil je komend jaar lezen?
 3. Naar welke events wil je toe?
 4. Welke trainingen en opleidingen wil je volgen?
 5. Wie wil je aan je netwerk toevoegen om je doelen te bereiken?

Stap 3: Maak een 90-dagen planning.

Aangezien het al bijna nieuw jaar is, wil ik je een geheim vertellen. Stel geen doelen voor het hele komende jaar, maar deel ze op in doelen voor 90 dagen. Jaardoelen kunnen nogal eens heel overweldigend zijn. Je legt je meteen voor een heel jaar vast en kunt vastlopen. Met als gevolg dat je de doelen ook niet behaald. Jaardoelen zijn soms zo groot en eng, dat je vergeet actie te ondernemen. Dan laat je je afleiden door alle andere dingen die er gebeuren en verlies je je focus.

90 dagen zijn lang genoeg om grote dingen te realiseren, maar wel kort genoeg om het einde van het pad te zien. Probeer dus dit jaar eens geen jaardoelen te formuleren, maar maak een 90 dagen plan om je doelen te bereiken. Ik raad je aan om je doelen onder te verdelen in doelen voor 30-dagen, 60-dagen en 90-dagen. Make it happen! Je zult zien dat kleine stapjes naar grote resultaten leiden. Dit wordt jouw jaar.

Vragen om te beantwoorden:

 1. Welke 3 dingen wil je bereiken de komende 90 dagen?
 2. Welke taken en deadlines moet je op je to do lijst zetten en inplannen in je planner om deze 3 doelen de komende 90 dagen te bereiken?

Wil je meer hulp bij het plannen van je tijd en van komend jaar een succes maken? Meld je dan aan voor het gratis webinar op 27 november 20.00 uur of 29 november 10.00 uur. Of laat je vraag achter in de comments hieronder. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.