Als drukke moeder ken je het wel: je valt ’s avonds doodmoe in bed, maar als je er even over nadenkt, heb je echt geen idee meer wat je nu écht hebt gedaan. Je was met van alles bezig de hele dag: je werk, het huishouden, de kinderen, sporten, vriendinnen bellen, boodschappen doen. Maar je kunt met geen mogelijkheid meer bedenken wat er nu echt toe deed. Daarom wil ik je graag uitleggen hoe we als drukke moeder niets gedaan krijgen en geen tijd besteden aan onszelf en andere prioriteiten. Doe alleen nog maar dingen die belangrijk én niet urgent zijn.

Ik wil het met je hebben over Stephen Covey, misschien ken je zijn boek wel, De 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap. In zijn boek staat het volgende model:

timemanagement voor moeders

Waarom een model gebruiken bij het indelen van mijn tijd en het organiseren van mijn huishouden zul je vast denken. Het is echter een heel nuttig model om op alle vlakken van je leven toe te passen. Ik zal je uitleggen waarom.

De vier kwadranten van Covey

Kwadrant 1, staar voor “belangrijk én urgent”. Dit zijn dingen die je móet doen en die om je aandacht schreeuwen. Deze zaken zijn absoluut noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een deadline op je werk of een kind dat van een klimrek valt.

Kwadrant 2 staat voor “belangrijk maar niet urgent”. Dit zijn de zaken in het leven die je enorm belangrijk vindt. Het zijn dingen die je eigenlijk niet ter zijde zou schuiven, ware het niet dat die vervelende dingen uit kwadrant 1 aan de deur stonden te bonken. In kwadrant 2 zitten de zaken die gemakkelijk uit te stellen zijn. Je kunt denken aan het opruimen van je kledingkast; tijd doorbrengen met je man en kinderen; sporten; uitgebreid koken of het doen van dingen die op lange termijn goed zijn voor je gezondheid en het bereiken van je doelen.

Kwadrant 3 staat voor “Niet belangrijk en wel urgent”. Die zijn dingen die tegen je aan het schreeuwen en piepen zijn, maar die niet belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld een e-mailbericht dat binnen komt, een vergadering, een rapportgesprek.

En ten slotte staat Kwadrant 4 voor “niet belangrijk en niet urgent”. Dit is de categorie met de triviale zaken die je tijd verspillen. Dit zijn activiteiten als urenlang online shops bekijken of het constant checken van je Facebook, een hele avond Netflixen of tv kijken.

Hoe deel je nu je tijd in?

Als je meer tijd voor jezelf over wilt houden, is het verstandig, zo min mogelijk tijd te steken in de activiteiten in kwadrant 3 en 4. Dit zijn immers de activiteiten die niet belangrijk zijn. Deze activiteiten brengen je niet dichter bij je doelen of de door jou gestelde prioriteiten. Wat je eigenlijk moet doen, is zo veel mogelijk tijd besteden aan de activiteiten in kwadrant 2, de dingen die belangrijk zijn, maar niet urgent. Zo lang mogelijk in dit kwadrant blijven geeft je rust. Als we deze activiteiten echter te lang gaan uitstellen, dan worden ze wel urgent. Dan zit je voor je het weet in kwadrant 1. En dat kost je veel onnodige stress en energie. Je slaapkamer opruimen kun je bijvoorbeeld best een tijdje uitstellen. Er komt een moment dat je een bepaald kledingstuk nodig hebt en niet meer kan vinden tussen al die rondslingerende kleding. Dan zit je dus ineens in kwadrant 1. Zorg er dus voor dat je de activiteiten in het tweede kwadrant bijhoudt, regelmatig doet en er ook tijd voor inplant. Voor dat je het door hebt wordt het een urgente taak en levert alleen maar stress op.

Hoe pas je Covey toe als drukke moeder?

Het opruimen van je huis is zeker weten een activiteit uit Kwadrant 2. Vaak komt het erop neer dat je als moeder je eigen urgentie moet creëren om ze gedaan te krijgen. Je moet ze voor je zelf een prioriteit maken. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf een deadline stellen en je gezin erbij betrekken. Vertel je huisgenoten dat je iets gaat doen, zodat ze je er voor verantwoordelijk kunnen houden en je erop aan kunnen spreken. Denk na over wat voor jou belangrijk is en laat iets voelen als een activiteit uit Kwadrant 1. En ook tijd voor jezelf is een zéér belangrijke activiteit in kwadrant 2.

Wat zit er voor jou in de 4 kwadranten? Laat het achter in de opmerkingen hieronder.

Hulp nodig met het ordenen van je activiteiten en het bekijken of je activiteiten hebt die in het verkeerde kwadrant zitten? Neem dan contact met mij op of download mijn e-book hieronder.

 

Stuur mij het e-book!

Download het e-boek Timemanagement voor Moeders met daarin 30 praktische tips voor een georganiseerd huishouden, een opgeruimd huis, een beter planning en meer tijd voor jezelf, zonder schuldgevoel.

privacy Je privacy is belangrijk, ik ga veilig met je gegevens om

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.