Voel jij je wel eens overweldigd? Heb je het gevoel dat je zoveel dingen moet doen maar dat het nooit af komt? Ben je wel eens radeloos als het gaan om timemanagement? Ben je het zat om steeds afgeleid te worden door miljoenen andere dingen als je iets probeert te doen? Ik weet precies hoe je je voelt. Zo voelde ik me ook jarenlang. Ik kon er maar niet achter komen waarom ik altijd in beweging was zonder echt ergens te komen. Heel erg frustrerend. Timeblocking was de oplossing. 

Hoe timeblocking mij m’n leven terug gaf

Onze leven als werkende moeder is ook overweldigend. De was waar geen eind aan komt; de vaat, het avondeten. Er zijn altijd kast die opgeruimd moeten worden, momenten die moeten worden vastgelegd en budgetten die moeten worden geüpdatet. Wanneer je deze dingen combineert met je werk, je projecten, je deadlines en je sociale leven (als je geluk hebt, heb je dat nog), dan is het niet moeilijk om te begrijpen dat we ons vaak zo voelen. En als je dan ook nog alleenstaand bent of een partner hebt die vaak weg is…..

Ik vertel je deze dingen niet om je ongerust te maken. Ik wil je alleen maar laten weten dat je zeker niet de enige vrouw bent die zich wel eens zo voelt. Je kan het simpelweg niet allemaal doen, en iedereen die je anders doet geloven is een regelrechte leugenaar. Wat je wel kunt doen is het beter doen dan je nu doet. Doe alleen het allerbelangrijkste en stel prioriteiten.

Vandaag de dag ben ik veel gelukkiger dan ik jaren geleden was. Ik kom iedere dag een stapje dichter bij mijn doelen (45 kg afvallen en een boek uitbrengen) en ik krijg het voor elkaar mijn takenlijst af te krijgen. Gedurende de reis in de afgelopen jaren heb ik een paar tips en tricks opgepikt die ik graag met je wil delen. De trick die voor mij het meeste impact heeft gemaakt is het principe van timeblocking.

timeblocking

Wat is Timeblocking?

Timeblocking is wanneer je een bepaalde hoeveelheid tijd inplant om dingen gedaan te krijgen. Door een kleine hoeveelheid tijd ergens voor in te plannen, ga je jezelf eraan houden. Het geeft je focus op je werk. Je hebt minder last van afleidingen terwijl je je concentreert op je taak. Ik gebruikte dit principe veel toen mijn zoon nog niet naar school ging en thuis was. Het is een perfecte techniek voor (thuis) werkende moeders.

De methode komt erop neer dat je voor ieder deel van je dag uittekenen wat we moeten doen, zodat we productiever kunnen zijn. Je plant eigenlijk je hele dag en laat ook wat wit ruimten over. Door tijd te reserveren krijg je snel overzicht over hoeveel tijd je die dag hebt en nog over hebt. Je krijgt op die manier meer gedaan. Het principe gaat uit van het feit dat je je belangrijkste prioriteiten eerst inplant. De methode zorgt er in ieder geval voor dat je aan het denken wordt gezet over hoe je je tijd indeelt en hoe je je tijd iedere dag besteed.

De voordelen van Timeblocking

 • Je leert te focussen op de taak waar je mee bezig bent en laat je niet afleiden omdat je je zult realiseren dat je maar heel even hebt om iets af te krijgen
 • Het maakt mogelijk om aan je (lange termijn doelen) te werken zonder dat je verzuipt in een ellenlange to do lijst
 • Jezelf motiveren om minder leuke taken te doen wordt gemakkelijker. Ik haat strijken, maar omdat ik er maar 15 minuten voor in plan lijkt het minder erg. Na 15 minuten stop ik er ook echt weer mee.
 • Je leert sneller te werken door dingen binnen een bepaald tijdsbestek te doen.
 • Je stelt prioriteiten binnen een taak. Als je maar 15 minuten hebt om je bureau op te ruimen en het is een puinhoop dan zul je eerst alle losse papieren verzamelen en het afval in de prullenbak gooien. Je legt eerder alle spullen snel op z’n plek dat je je hele bureaulade gaat reorganiseren. Je hebt immers maar 15 minuten en doet automatisch het meest effectieve.
 • De dagen worden veel overzichtelijker en je bent nog steeds heel erg flexibel. Die flexibiliteit heb je met (kleine) kinderen hard nodig. Je weet nooit wat je te wachten staat en onverwachte dingen liggen altijd op de loer.
 • Er is meer tijd voor jezelf. En laten we eerlijk zijn, daar gaat het ons om toch?

timeblocking

Hoe zet je je timeblock timemanagement systeem op?

 1. Bepaal hoeveel tijd je hebt om dingen gedaan te krijgen. Ik besteed thuis gemiddeld zo’n 8 uur per dag aan mijn werk en andere taken.
 2. Maak een lijst met taken die zich herhalen. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser inruimen, wassen, koken, mealplanning, blogs schrijven, de administratie, je mailbox bijwerken etc.
 3. Deel timeblocks in voor de meest belangrijke taken op die lijst. Besteed ook tenminste een timeblock (liefst meer) aan je ‘master to do lijst”, zodat je iedere week tijd besteed aan de zaken waar je anders niet aan toe zou komen. Deel de taken in in grote en kleine timeblocks. De kleine timeblocks duren 15 minuten en zijn voor simpele taken waar je niet bij na hoeft te denken. De grote timeblocks duren 30 minuten en zijn voor taken waar je je voor moet concentreren en waar je je op moet focussen.
 4. Stel een masterlijst op voor je lange termijn doelen die je wilt behalen. Dit kunnen je persoonlijke doelen zijn, doelen voor je huis(houden), maar ook zakelijke doelen.

timeblocking

Hoe je je timeblock timemanagement systeem opzet?

 1. Wanneer je je dag begint, begin dan met de taak waar je het meest tegenop ziet. Doe het en streep deze taak van je lijstje af. Slik de Kikker!
 2. Besteed gedurende de dag een aantal keer tijd een item van je lijst in een timeblock. Als de timer afgaat (gebruik altijd een timer, bijvoorbeeld die van je telefoon) stop je met de take en neem je even pauze en ga je naar de volgende.
 3. Probeer zo vroeg mogelijk op de dag al je taken af te krijgen, zodat je de rest van de dag iets leuks kunt doen. Als je taken die je hebt opgeschreven af zijn, stop dan ook. Heb je iedere dag tijd over, plan dan voor de volgende dag meer timeblocks in.

Timeblocking specifiek voor werkende moeders

Tot slot nog een paar korte tips voor ons als business moms:

 • Heb je nog kleine kinderen thuis? Block dan de tijd voor je belangrijkste doelen tijdens de slaapjes van je baby. Check in die blocken niet je e-mail maar besteed deze tijd aan het behalen van je doelen en vul de rest van je time blocks met je kleinere en gemakkelijkere taken.
 • Voor moeders zijn de meest productieve uren vaak: vroeg in de ochtend (als de kinderen nog slapen), ’s avonds en in het weekend. Wil je je bedrijf laten groeien of starten of heb je een hobby waar je veel tijd aan wilt besteden; gebruik die momenten daar dan voor. Hetzelfde geld voor ‘me-time’.
 • Block tijd voor je doelen en je passies als je het best in je vel zit. Ik ben zelf totaal geen avondmens. Ik doe ’s avonds dus geen dingen die me energie kosten of die ingewikkeld zijn.
 • Als begint met time blocking, vergeet dan niet tijd te blocken voor je gezin, je vrienden en voor leuke dingen en ontspanning. Dit zijn ook prioriteiten. Bovendien zijn het momenten waar je naar uit kunt kijken als je druk bent. Ze geven je energie en zorgen voor ontspanning.

Wil jij nog meer weten over timeblocking en het indelen van je tijd als werkende en ambitieuze moeder? Schrijf je dan in voor mijn webinar “Hoe Je Als Ambitieuze Moeder Door Te Plannen Meer Tijd Hebt Voor Jezelf” op 4 september 2018 om 20.00 uur. 

Het duurt nog even, maar meld je alvast aan, want dan ben je zeker van een plaatsje. Het aantal deelnemers is namelijk beperkt.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.