Beyoncé, koningin Maxima of Susan Wojcicki (CEO van YouTube). Slechts een paar voorbeelden van ambitieuze vrouwen. Ambitieuze vrouwen met een drukke baan én een druk gezinsleven. Vrouwen die werk en privé weten te combineren. Aan hen word constant gevraagd ‘hoe doe je dag toch’. Terwijl Jay-Z en Willem-Alexander diezelfde vraag vast nooit krijgen. Zeker als die betreffende vrouw ook nog eens veel kinderen heeft (Susan Wojcicki heeft er 5). Achter die vraag zit naast het feit dat fulltime werken en een carrière voor vrouwen nog steeds ‘raar’ gevonden wordt, ook de veronderstelling dat het combineren van werk en kinderen lastig is. Veel werk en veel kinderen zijn vast nog moeilijker te combineren. Deze vrouwen geven echter aan dat dit helemaal niet het geval is. Je moet vooral kunnen delegeren en goed kunnen plannen. Wat zijn de geheimen van deze vrouwen? Geheimen waar iedere ouder (ja, ook de vaders!) iets aan heeft. Kortom, hoe combineer je als business mom werk en privé.

1.Gebruik ‘het dorp’

Een van de meest waardevolle tips is om gebruik te maken van de mensen in je omgeving. Als je meerdere kinderen hebt zal het bijna onmogelijk zijn om ze bijvoorbeeld allemaal van en naar hun sportclub te brengen. Het zal in ieder geval met veel stress gepaard gaan. Succesvolle vrouwen zetten daarom vaak hun omgeving in. Ze vragen vriendinnen, buren of familieleden om hulp. En ook (schoon)ouders zijn prima taxichauffeurs of oppas.

2. Omarm de integratie van werk en privé

Veel succesvolle vrouwen geven aan dat ze geen duidelijk onderscheid meer maken tussen werk en vrije tijd. Ze doen gewoon de dingen die ze moeten doen op het moment dat het hen uitkwam. Op het werk besteden ze bijvoorbeeld 20 minuten aan online boodschappen doen. Of ze komen iets later als er iets op school is. Die tijd maken ze dan op een ander moment weer goed. Het komt er in ieder geval op neer dat ze hun werktijd zeer flexibel indelen. Dit zal niet bij alle banen mogelijk zijn, maar tegenwoordig kan er veel en gaan we steeds verder af van het werken van 9 tot 5. Wat we vaak vergeten is om het gewoon te doen. Heel vaak wordt het namelijk gewoon geaccepteerd dat je iets later bent of even een klusje tussendoor doet. Zolang je je werk maar goed doet zal niemand er problemen mee hebben. Wees in ieder geval niet te terughoudend in het gewoon doen als je een succesvolle business mom wilt zijn.

Je werk flexibel indelen is van belang. Zorg voor ruimte in je agenda voor als het leven even tussendoor komt. Dit maakt dat je niet vast zit in je afspraken en gemakkelijker kunt schuiven. Bouw een ‘flexdag’ in. Als je kind dan ziek is op bijvoorbeeld dinsdag en donderdag is je flexdag. Dan kun gemakkelijk je dinsdag naar de donderdag verplaatsen zonder dat je agenda overvol raakt en je achter raakt.

Pin je ook niet vast op tijden. Veel bussiness moms voeren bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes voordat hun kinderen wakker worden of wanneer ze op bed liggen. Op die manier kunnen ze nog met hun kinderen spelen voor ze naar school gaan of ’s avonds samen eten.

3. Maak ‘selfcare’ prioriteit nummer 1

Een drukke baan of een eigen bedrijf runnen in combinatie met een gezin kost energie. Zorg er dus voor dat je genoeg energie hebt om beide rollen goed te kunnen invullen. Slaap is daarbij essentieel. ‘S avonds nog even Neflixen is natuurlijk leuk, maar vroeg naar bed en vroeg opstaan zullen je veel meer opleveren. Daarnaast is beweging heel erg belangrijk. Maak daar dus zeker iedere dag tijd voor. Dit krijg je voor elkaar door jezelf op de eerste plaats te zetten. Jezelf op de eerste plaats zetten is het allerbelangrijkst als je een drukke baan met een gezin wilt combineren. Als jij geen energie hebt kun je niet goed voor je gezin zorgen en zul je ook je werk minder goed doen.

4. Bouw een team op het werk

Succes in je werk of je bedrijf is vooral afhankelijk van de tijd die je in anderen investeert. Dit lijkt je veel te kosten, maar het tegendeel is waar. Als jij tijd in anderen investeert zullen ze ook hun tijd inzetten om jou te helpen. Bovendien geef je anderen daarbij de gelegenheid te doen waar ze het beste in zijn. Als het je niet lukt om taken te delegeren, zorg er dan voor dat je samenwerkt. Zorg er daarnaast voor dat je bondgenoten vind op je werk. Anderen succesvolle vrouwen kun je gebruiken als voorbeeld. Bovendien zullen ze jouw situatie begrijpen. Ze zullen je de ruimte geven om flexibel te zijn, simpelweg omdat ze uit eigen ervaring weten dat het nodig is. Vergeet ook niet dat het vaak de mannen zijn die de beslissingen nemen. Een mannelijke bondgenoot die je situatie begrijpt is ook altijd handig.

 

5. Bouw een team thuis

Als je een succesvol bedrijf hebt of een goed betaalde baan, dan zul je ook de mogelijkheden hebben om een thuis een team om je heen te bouwen. Geef je geld dus uit aan de zaken die je gezinsleven gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een oppas, schoonmaakster, personal trainer of een klusjesman. Als je je geld aan je team uitgeeft, dan kun je je tijd besteden aan de voor jou belangrijke zaken: je kinderen en je gezin.

Wil je toch dingen zelf blijven doen? Investeer dan bijvoorbeeld in schoonmaakproducten die je tijd besparen.

6. Loslaten

Wanneer je een groot gezin hebt zullen je kinderen moeten leren zelfstandig te zijn. Accepteer dus ook dat je kinderen dingen zelf zullen gaan doen. Laat de controle los. Laat ook los wat anderen van je denken. In deze wereld wordt er vanuit de overheid enorm gestimuleerd dat vrouwen hun eigen brood verdienen en werken. Aan de andere kant worden veel vrouwen erop aan gekeken als ze fulltime werken. Laat die oordelen van je af vallen. Zo lang jij weet dat jij je tijd besteed aan datgene wat het meest belangrijk is (je gezin en je kinderen) hoef je je helemaal niet schuldig te voelen over het feit dat je werkster hebt of dat je ’s avonds nog aan het werk bent. Laat los wat anderen van je denken en leef je leven zoals jij het graag wilt.

Heb jij nog meer tips? Laat ze achter in de comments ik ben benieuwd. Als jij het als business mom lastig vindt om je tijd in te delen, tijd te maken voor je passies en totaal geen tijd hebt voor jezelf, is het programma KwaliTIJD misschien iets voor jou. In 12 weken leer ik je met dit online programma Hoe Je Als Ambitieuze Moeder Door Te Plannen Tijd Hebt Voor Jezelf. Tijd Voor Je Passie En Het Najagen Van Je Dromen. Of Gewoon Eens Tijd Om Helemaal Niets Te Doen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.