Ik ben op zoek gegaan naar hoe succesvolle vrouwen het voor elkaar krijgen naast een baan tijd te maken voor hun gezin, het realiseren van hun doelen en hun passies. Hoe krijgen zij het voor elkaar om datgene te doen waar ze het meest van houden? Vandaag het allereerste deel van de serie “Hoe doet zijn het”: Margriet Spijksma.

Wie is Margriet Spijksma?

Margriet Spijksma is wat mij betreft één van de meest inspirerende Nederlandse vrouwen van deze eeuw. Ik kan me niet voorstellen dat je niet weet wie ze is, maar voor degenen die haar niet kennen een korte introductie. Margriet is eigenaar van Fablife en traint vrouwen om te gaan doen waar ze écht blij van worden. Niet met als doel er zelf beter van te worden, maar met als doel de wereld vele malen mooier maken. Margriet inspireert vrouwen door vanuit haar persoonlijke ontwikkelingen en levenservaring (die te lezen zijn in haar boek F*cking Fantastic) te kiezen voor datgene waar je van houdt. Margriet is getrouwd met haar grote liefde Ralph (mede-eigenaar van Fablife). Samen zijn zij de trotse ouders van een dochter (4) en een zoon (2).

Hoe ik Margriet leerde kennen

Ik leerde Margriet ongeveer 2 1/2 jaar geleden kennen via een van haar webinars. Een webinar dat mijn leven volledig heeft veranderd. Ik weet nog dat ik volledig in tranen het webinar verliet, zo was ik geraakt. Ik gooide tijdens haar training Level 7 het roer volledig om. Margriet was degene die me daarin coachte (al is ze geen coach) en die mij inspireerde om voor mezelf te kiezen en op zoek te gaan naar datgene waar ik het meest van houd. Ik ging weer voor mijn passie en kreeg bakken met energie. Margriet liet mij, en duizenden andere vrouwen, inzien dat je je dromen en verlangens kunt waarmaken. Margriet is en blijft voor mij een enorme inspiratiebron. Mede door haar kijk op hoe we als vrouwen in het leven zouden moeten staan (weg met dat glazen plafond!) en haar manier van uitleggen (ze is net als ik heel visueel ingesteld). Eén van haar spreuken is mijn lijfspreuk geworden: “Kwestie van vertrouwen, geduld en volharding.” Het is dat ik tegen tatoeages ben, anders zou ik dit op mijn arm laten zetten.

hoe doet zij het

Niet alleen omdat Margriet een enorme inspiratiebron voor mij is, maar ook omdat ik denk dat iedere vrouw wat van haar kan leren is Margriet de eerste in de reeks interviews ‘Hoe Doet Zij Het’. Een aantal weken geleden sprak ik haar en stelde haar de vraag: “Hoe doe jij dat? Hoe krijg je het allemaal voor elkaar?”

Combinatie bedrijf en moederschap

Ga af op je gevoel en intuïtie

Het combineren van haar bedrijf en het moederschap gaat Margriet redelijk gemakkelijk af. Dat komt met name omdat de kinderen samen met het bedrijf zijn opgegroeid. Fablife is een echt familiebedrijf. En dan niet in de zin van het familiebedrijf zoals we dat in Nederland al jaren kennen, maar een ander soort familiebedrijf. “Mijn kinderen hoeven later echt niet in het bedrijf te komen werken of het bedrijf over te nemen”. Met z’n vieren (Margriet, Ralph en de twee kinderen) zijn zij echter wel het team waaromheen alles georganiseerd wordt. De levensmissie van Margriet staat daarbij voorop. Margriet liep in het begin vooral tegen praktische problemen op. En ze kwam erachter dat ze enorm geconditioneerd was door wat ze als kind zelf meemaakte. Ze had last van gedachtes als ‘ik moet er voor mijn kind zijn’. Dit kwam voort uit het feit dat haar eigen moeder nooit hoefde te werken. Het was bij haar thuis de standaard dat de vrouw niet hoefde te werken en dat had ze onbewust opgepikt. “Ik hoor het zoveel vrouwen ook zo vaak zeggen”. In het begin had ze nog wel de neiging om zichzelf constant te verdedigen. “Iemand die dat zegt beweert namelijk dat iemand die fysiek thuis is, er meer voor haar kinderen is dan dat ik dat ben. Door zelf na te denken ben ik erachter gekomen dat dit dus niet hoeft”.

Ook op andere terreinen was Margriet enorm geconditioneerd en deed ze dingen “zoals het hoort”. “Ralph en ik gingen kinderdagverblijven bekijken, want ja, zo hoort het. Maar ik voelde me daar helemaal niet thuis. Ik kon toen niet goed overzien hoeveel klanten ik had en hoeveel tijd het me ging kosten. In het begin wilde mijn moeder ook graag nog een dag oppassen. Met je hoofd los je dat zo op, want het is immers gratis” (Margriet heeft inmiddels geen contact meer met haar familie red.). Margriet is erachter gekomen dat het ook anders kan en is vooral afgegaan op wat haar intuïtie.

Ralph is uiteindelijk gestopt met zijn baan en bij Margriet ingetrokken ondanks dat ze niet wisten waar het bedrijf heen zou gaan. Er kwam (via een oproep van Ralph op Facebook) een oppas aan huis. En ook de oppas is een mooi voorbeeld van afgaan op je intuïtie en nadenken over wat voor jezelf goed voelt. Er reageerde namelijk maar één persoon op de oproep van Ralph. Jennifer, die destijds ook zwanger was, is de oppas geworden. Gewoon omdat het goed voelde.

Zorg voor structuur

Naast een goed team is ook structuur heel belangrijk vindt Margriet. “Wij hebben twee kinderen die niet slapen. Ik ben dus al meer dan 4 jaar iedere nacht wakker en krijg soms amper slaap”. Het gezin heeft een routine waar alles wel op vaart.  “Jennifer (en later Miranda en Melissa) komen om 8 uur en dan ben ik ook klaar. Zeker sinds mijn dochter naar school gaat, moeten we op tijd zijn”. Nadat haar dochter naar school is begint Margriet haar ‘werkdag’. Deze duurt tot ongeveer 16.00 uur. “Van 16.00 uur ’s middags tot het naar bed gaan van de kinderen ben ik altijd thuis. En ik niet alleen, hun papa ook”. Margriet en Ralph hebben dus geen ‘estafettehuwelijk’, zoals Margriet het noemt, waarbij de één thuis komt en de ander weg gaat. “We hechten heel veel waarde aan samen zijn met het gezin. Door te zorgen voor structuur en harmonie en te kijken wat voor iedereen het allerbeste is verloopt alles soepel en is iedereen gelukkig.

De mening van anderen negeren

Omdat Margriet niet uitgaat van de standaard vroeg ik haar hoe ze omgaat met de meningen van andere vrouwen. “Wij doen waar we van houden. Ik moet eerst dealen met mezelf. Ik vind er in de eerste plaats zelf nog wat van”. Margriet krijgt, net als iedere moeder, te maken met oordelen. “Veel mensen vullen het voor mij in. Wat ik vaak hoor is dat mensen zeggen: ‘O, jij werkt maar tot vier uur, dan pak je er ’s avonds vast je laptop weer bij? Ik heb niet eens een laptop”. Een andere opmerking die ze vaak krijgt is: “Als je zo succesvol bent, dan werk je je vast helemaal uit de naad”. Hoewel Margriet niet ontkent dat ze heel hard werkt ziet ze dit zelf totaal niet zo. “Voor mij is het niet hard werken, wij zijn heel erg toegewijd. Het is niet hard werken, het is mijn dromen leven”. Margriet is daarom ook gestopt met steeds hetzelfde te doen en zichzelf constant te verdedigen. Ze bekijkt dingen van een andere kant en is oprecht zelf gaan nadenken. Margriet denkt niet na over wat anderen ergens van vinden, maar wat voor haar en haar gezin fijn is.

Haar relatie met Ralph

De relatie met haar man Ralph is voor Margriet enorm belangrijk. “We weten van elkaar waar de één stopt en de ander begint”. Wat voor Margriet goed is, is ook voor Ralph goed. “Wij kennen geen termen van ‘dat heb ik voor jou over’. Het klopt. Daarom ben ik ook de gelukkigste en dankbaarste vrouw van de hele wereld. Ik hoef niet te bedenken ‘wat als we uit elkaar gaan’. Dat gebeurt niet.” Ralph is van onschatbare waarde voor Margriet en het bedrijf. Iedereen denkt hem te kennen, maar niemand heeft hem ooit gezien. Omdat Margriet heel selectief is in wat ze laat zien. “Veel mensen hebben soms het idee dat hij een soort van softie is. Maar hij is juist een stoere vent. Ralph houdt het bedrijf staande. Hij is degene die alles structureert en organiseert. Hij is een grote persoonlijkheid naast mij. Ik geloof heel erg in het feit dat naast iedere sterke vrouw een sterke man staat. Als daar geen evenwicht in zit dan werkt het niet.” Ralph vult Margriet aan en is degene die de dingen doet waar zij minder goed in is (hij is briljant met details) en het team bij elkaar houden. Haar relatie met Ralph laat dus zien dat het van essentieel belang is samen een team te vormen om succesvol te kunnen zijn.

Een grenzeloos vertrouwen in je dromen  

Ook haar tijd deelt Margriet heel intuïtief in. “Ik kan niet met schema’s of marketingkalenders werken. Maar mijn team heeft dat wel nodig”. Ook met plannen doet ze niet ‘zoals het hoort’, zoals ze vroeger wel deed. Als Margriet naar de dokter moet, dan accepteert ze niet zomaar de datum en tijd die haar gegeven worden. Ze gaat alleen onder haar eigen voorwaarden en zegt ‘ik wil een afspraak dan en dan’. Een prachtig voorbeeld van de tijd voor jezelf houden.

De agenda van Margriet wordt door haar team beheerd en dat vindt ze heerlijk. “Ik vaar wel bij structuur, maar ik moet de structuur niet moeten maken. Ralph is degene die mijn ‘to do’s’ in de gaten houdt en dan gewoon tegen mij zegt je moet dat, dat en dat doen en dan doe ik het”. In haar vorige bedrijf (toen ze nog geen heel team achter zich had) deed Margriet het net zo. “Ik hield vast aan het niet hebben van een kantoor en het drinken van Illy koffie. Ik deed het toen al anders. Daardoor probeerden mensen mij ook uit. Ik ben ook heel nuchter”.

Dat ‘bewust zijn‘ en die nuchterheid heeft ze ook met haar gezin. Ze is zich heel erg bewust van het feit dat er met kleine kinderen vaak dingen gebeuren die niet goed uitkomen en waarvan je van denkt ‘Ah, nee! Nu even niet’. Op die momenten boort Margriet haar creativiteit aan. “Creativiteit is het grootste goed wat je hebt. Voor elk probleem is een oplossing. We doen er niet heel moeilijk over.” Margriet checkt bijvoorbeeld niet hoe lang haar kinderen op de iPad zitten. Toen de kinderen 2 waren hebben ze een iPad gekregen. In het begin zaten ze er heel veel op en nu kijken ze er niet meer naar om. En als het dan een keer slecht weer is dan gaan ze gewoon een keer een dagje lekker op de iPad. “Wat boeit mij dat. Ik keek vroeger ook weleens een dag televisie”.

“En natuurlijk zijn er dingen die ik lastig vind, maar niet heel lastig. We lossen het altijd wel weer op. Een grenzeloos vertrouwen in je eigen dromen en kunnen”. 

Tijd is niet belangrijk

Ik heb Margriet ook gevraagd naar hoe zij beslissingen neemt over de activiteiten die zij doet op een bepaalde dag. Margriet heeft een hele sterke eigen agenda, maar die is niet in tijd te vatten. “Als je naar een 24 uur van mijn dag kijkt (en dan maakt het niet uit welke dag het is, of het weekend is of vakantie) dan ben ik altijd bezig met mijn eigen hogere doel en daar stretch ik mijzelf iedere dag om drie dingen te doen die een stap dichter zijn daarnaartoe.”

Een ding waar ze iedere dag tijd voor maakt is mediteren. Mediteren is heel erg belangrijk voor Margriet. “Ik probeer heel erg verbonden te zijn, anders verlies ik mezelf. Daardoor is die vermoeidheid ook geen issue in die zin. Ik ben ook heel gedisciplineerd en ik deel ook heel veel met mijn team.”

Margriet ziet haar agenda als een ruimte en die ruimte vult zichzelf altijd vanzelf. Margriet focust zich altijd op haar hogere doel en dat is bepalend voor de indeling van haar dag en haar agenda. Ze formuleert iedere maand een maanddoel en ze maakt tijd voor dingen die ze graag wil doen. “Ik ben altijd met nieuwe dingen bezig, dat houdt mij heel fris. Geen dag is hetzelfde. Er is altijd reuring, dat houdt het leuk.”

Margriet wil heel graag een eigen tv-programma. “En dat schuurt net zo lang tot ik op een gegeven moment zeg nu gaat het er komen. Het is er dan gewoon ineens”. Haar team denkt dan vervolgens na over de praktische zaken die geregeld moeten worden (cameramannen, geld etc.) en dan is de ruimte zo gevuld. “Ik vul hem met alles wat ik belangrijk vind”. En dat is dan meteen Ralph’s agenda. Margriet heeft nl. geen aparte agenda’s en ook voor privé en zakelijk is er geen onderscheid. Er zit wel altijd veel lucht in. “Als ik zometeen zin heb om een uur te gaan lopen, dan ga ik een uur lopen. Het is niet ‘ik doe ‘s ochtends een uur administratie’.”

De administratie is sowieso iets wat Margriet niet doet. Niet alleen omdat ze er niet zo goed in is, maar vooral omdat ze echt alles uitbesteedt. Al vanaf dag één als ondernemer doet ze dit. Geld is daarbij geen belemmerde factor. Margriet denkt niet in termen van geld. Ze denkt na over hoe ze het op kan lossen en hoe er facturen komen waardoor er geld binnen komt. Ze denkt wel na over hoe ze het kan betalen. Hoeveel klanten ze nodig heeft om het te kunnen betalen. Ze besteedt alles uit wat ze niet kan of niet leuk vindt (zo heeft ze al jaren een schoonmaakster, ook in tijden dat ze het niet kon betalen).

“Ik heb een doel, wij hebben als gezin een doel. Als je heel erg duidelijk je doel stelt, dan vult die ruimte zich vanzelf.” Door doelen te stellen weet Margriet waar ze haar tijd aan moet besteden. “Door doelen te stellen ga je het vanzelf opvullen.” Hierbij gebruikt Margriet ook de kracht van het visualiseren. Zo had ze haar huidige nieuwe kantoor al tot in detail voor zich gezien voor het er was. En dat is bij alles wat ze onderneemt.

Haar advies aan andere vrouwen

Sommige moeders kunnen heel erg vervloeien in hun moederrol. Zo erg dat het niet meer uitmaakt hoe ze eruitzien. Ik betrap mezelf er soms op. Margriet zul je er niet zo snel op betrappen. “De oude Margriet zou ook parttime zijn gaan werken voor haar kinderen. Die had ook gedacht dat ze er moest zijn voor haar kinderen. En dat kon natuurlijk alleen als ik veel thuis zou zijn was mijn gedachte toen. Inmiddels weet ik dat niemand er blij van wordt dat ik veel thuis ben. Daar ben ik niet voor gemaakt. Mijn kinderen overigens ook niet. Ik zou tegen zo’n vrouw op het schoolplein zeggen: ga niet zo in die moederrol zitten ‘ik moet er zijn’. Dat zijn echt de grootste smoezen en excuses die er zijn! Natuurlijk ben je er! Het is niet in tijd te meten hoeveel je er moet zijn. De vraag is hoe is het het meest fantastisch voor jou en voor je kinderen dat je er bent? Zoveel vrouwen zeggen ik wil het voorbeeld zijn voor mijn kinderen: doe het dan! Ophouden met die smoesjes en die excuses. Het woord ‘maar’ deleten uit je vocabulaire. We willen allemaal zoveel, maar we verschuilen ons te veel achter ‘ja, maar ik heb een gezin’. Stop met die kutsmoes! Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik een verschil wil maken. Vooral in het leven van mijn kinderen, en speciaal in dat van mijn dochter Félice. Voor haar wil ik een inspirerend voorbeeld zijn. Ik wil haar voorleven hoe je gelukkig wordt door je dromen te leven.”

Margriet is van mening dat we als vrouwen moeten stoppen met ons eigen verhaal zo te geloven. “Ik denk dat we de wereld alleen maar mooier maken door te doen waar we in geloven. Ik geloof ook dat we nu in een tijd zijn waarin vrouwen op zoek zijn naar ‘het nieuwe werken’. Een vader en moeder hebben een gelijk aandeel. Het is dus niet zoals vroeger dat papa naar z’n werk gaat en niet hoeft na te denken wat voor eten er op tafel staat ’s avonds. Het nieuwe werken is voor ons als vrouwen zo interessant. Ik zou tegen zoveel vrouwen willen zeggen: Houd op met het praktisch werken. Er zijn heel veel vrouwen die ergens werken omdat ‘ze me daar voor 3 dagen willen hebben’. Er zijn ‘as we speak’ vrouwen op Monsterboard vacatures aan het bekijken voor 24 uur. Die scrollen dan alleen op 24 uur. Maar vind je het wel leuk? Daar komt dan uiteindelijk een burn out uit, want we voelen ons daarnaast ook verantwoordelijk voor de kinderen en de sportdagen en ons manlief die veel naar het buitenland gaat. Ik kan me ook niet voorstellen dat er gezinnen zijn die blij worden van een moeder die zegt ‘ik heb geen tijd voor mezelf’. Al die vrouwen die roepen ik heb geen tijd voor mezelf: Doe niet zo ingewikkeld. Doe andere dingen dan gewoon niet.”

“Wij vrouwen verlangen naar vrijheid. We vinden het fantastisch om ‘tijd voor onszelf’ te hebben, dat hebben we nodig. Iets voor onszelf te doen. Maar helaas zijn we duizendpoten die overal tegelijk aan denken. We hebben het beste met iedereen voor en zien snel wat er nodig is. En we zijn ongelooflijke doorzetters – vaak ten koste van onszelf. Dus blijven we waar we zitten. Tot we niet meer kunnen. Weet dus wat je écht wilt, waar je súper blij van wordt, waar je vol van zit, en daar de passende vorm in vinden waarin alles samenvalt”.

Wat wij kunnen leren van Margriet

  1. Doe alleen waar je écht van houdt
  2. Ga af op je intuïtie
  3. Vind de weg die bij jou past en bij jouw gezin
  4. Kijk niet naar hoe anderen het doen
  5. Zorg voor structuur
  6. Stel doelen
  7. Stop met je te verschuilen achter het moederschap
  8. Besteed dingen uit
  9. Vraag om hulp en doe niet alles zelf
  10. Er voor je kinderen zijn, heeft niets te maken met thuis zijn

Margriet is een van de vrouwen waarvan ik wilde weten hoe zij haar tijd indeelde en haar bedrijf met haar gezin combineerde. Van welke vrouw zou jij dit graag willen weten? Laat een reactie achter hieronder. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.