Hoe zijn het zijn als we ons minder druk zouden voelen en toch meer gedaan zouden krijgen? In haar nieuwe boek, Off the Clock, zegt timemanagement-expert Laura Vanderkam dat het mogelijk is. Haar TED Talk, “Hoe je controle krijgt over je vrije tijd”, is meer dan 5 miljoen keer bekeken en ze heeft al meerdere timemanagement publicaties op haar naam staan. Ik ben groot fan van haar en las haar nieuwste boek voor je: Off the Clock. In het boek beschrijft Laura 7 principes om meer gedaan te krijgen zonder je overweldigd te voelen. Ik deel ze graag met je. 

Minder druk

Laura wilde met het schrijven van haar boek ontdekken hoe het komt dat sommige mensen tijd anders zien dan anderen. En hoe komt het dat sommige mensen totaal geen druk van de tijd ervaren en minder druk zijn, terwijl anderen zich altijd voelen alsof ze tijd tekort komen en rondlopen als een kip zonder kop. Laura deed voor haar boek een onderzoek naar de tijdsbesteding van honderden succesvolle mensen en kwam erachter dat de mensen die minder druk van de tijd ervaren, vooral een heel goed inzicht hebben in wat ze met hun tijd doen.

Tegenwoordig antwoorden mensen heel vaak “Druk, druk, druk”. Als je vraagt hoe het met ze gaat. “Het lijkt wel een trend geworden te zijn  waar iedereen aan wil meedoen. Druk zijn, ” zegt Laura. Op een of andere manier voelen we ons meer belangrijk als we zeggen dat we het druk hebben. “Mensen voelen zich al snel belangrijk als ze het gevoel hebben dat ze druk zijn. Het is een manier om anderen te vertellen hoe belangrijk we zijn. ”

Laura, zelf moeder van 4 kinderen, adviseert ons als drukke moeders om vooral te plannen. Neem bijvoorbeeld een druk weekend met veel sport en andere afspraken. Je plant dan eerste alle noodzakelijke dingen, zoals bijvoorbeeld het halen en brengen van je kinderen naar voetbal. Daarna plan je voor jezelf ook tijd om leuke dingen te doen. Als je deze tijd niet voor jezelf plant, dan zul je ook veel minder geneigd zijn om ook daadwerkelijk tijd voor jezelf te nemen en ben je alleen maar je kinderen aan het halen en brengen en boodschappen aan het doen.

 

minder druk

Time Freedom

Laura gaat in het boek ook in op het concept “Time Freedom”. Dit betekent aan de ene kant dat je je tijd besteed op de manier waarop jij je tijd zou willen besteden. 100% procent van je tijd besteden aan datgene wat jij het liefste doet is niet mogelijk. Maar we zouden met z’n allen wel meer tijd moeten besteden aan dingen die we leuk vinden om te doen. Daarnaast betekent “Time Freedom” het gevoel van vrij zijn zonder dat je dingen moet of verplichtingen hebt. En ook van dit soort tijd zouden we meer moeten hebben (maken) door bewuster met de keuze hoe we onze tijd besteden om te gaan.

168 uur

Laura is (net als ik) een groot voorstander van het beleven van je tijd in 168. Er zitten 168 uur in een week. Iedere week hebben we weer 168 uur tot onze beschikking om te besteden. Hiervan werken we ongeveer 40 uur (sommigen meer, sommigen minder). Aan slaap besteden we iedere nacht 8 uur (dat is in ieder geval het aantal uur dat we nodig hebben om goed te kunnen functioneren). Dit betekent dat we 72 uur per week aan andere dingen kunnen besteden. Dat is behoorlijk veel. Als je dus bijvoorbeeld 5 uur per week wilt sporten, wat al best veel is, heb je nog genoeg uren over. 67 om precies te zijn. En ook een uur per dag lezen is helemaal niet zo veel als je nog 65 uur over hebt. Met die 168 uur in ons hoofd houden we dus sneller tijd over voor datgene wat we graag willen doen.

7 geheimen om meer gedaan te krijgen

In haar boek beschrijft Laura de 7 geheimen die ervoor zorgen dat mensen die geen tijdsdruk ervaart meer gedaan krijgen dan mensen die zich altijd maar druk voelen. De 7 geheimen zijn:

 1. Hou zicht op waar je tijd naartoe gaat
 2. Maak herinneringen / Plan leuke dingen
 3. Vul je tijd niet op
 4. Ga lanterfanten
 5. Investeer in je eigen geluk
 6. Loslaten
 7. Mensen zijn een goede manier om je tijd aan te besteden

Wat ik van het boek geleerd heb

Wat ik voornamelijk van het boek heb geleerd is dat je moet genieten van het leven en meer tijd moet besteden aan de dingen die er echt te doen en minder tijd aan dingen die er niet toe doen. Je hoeft ook niet alles te doen wat mensen van je vragen. “Nee” zeggen is ook goed. Daarnaast leert het boek je:

 • je agenda te ontdoen van activiteiten die saai zijn, die je stress geven en die niet de beste tijdsbesteding zijn
 • het belang van het afhandelen van je prioriteiten op de momenten dat je de meeste energie hebt en dat dit de perceptie van wat productiviteit betekent verandert
 • genieten van de avonturen en momenten die je meemaakt. Mooie herinneringen maken dat het voelt alsof je meer tijd tot je beschikking hebt.

Het boek is alleen nog maar in het Engels te verkrijgen, maar is wat mij betreft een echte aanrader als je minder stress wilt voelen en meer gedaan wilt krijgen op een dag. Laura is niet alleen timemanagement expert, maar ook een moeder van vier kinderen. Ze weet als geen ander hoe het is om een gezin draaiende te houden en daarbij ook een succesvolle carrière te hebben. Je kunt het boek gewoon bestellen via Bol.com. Wil je het boek niet aanschaffen maar wil je toch wat timemanagement tips? Download dan mijn gratis e-book “Timemanagement voor Moeders” met daarin 30 praktische tips om je leven te organiseren, je huis op te ruimen en tijd voor jezelf te vinden.

 

 


  1 Response to "Hoe Je Je Minder Druk Voelt En Meer Gedaan Krijgt"

Leave a Reply

Your email address will not be published.