Het is weer voorjaar! Van oudsher waren onze oma’s en moeders dan meteen klaar voor de grote voorjaarsschoonmaak. Nu ben ik zelf niet zo van de grote voorjaarsschoonmaak, maar ik merk wel dat ik in het voorjaar weer graag wil opruimen en weggooien. Het huis op orde krijgen zodat er weer meer ruimte is en alles lichter voelt. Mijn opruimkriebels slaan toe. Dat komt vooral omdat ik in het voorjaar vaak geen zin meer heb in chaos in huis en ik vooral creatief bezig wil zijn en energie wil hebben. Die creativiteit en energie ontstaat door op te ruimen. Heb jij ook last van die opruimkriebels, maar weet je niet hoe je het moet aanpakken? Dan heb ik een paar tips voor je. 

Verschillende manieren om op te ruimen

Er zijn verschillende manieren om op te ruimen. Je kunt je hele huis in één dag opruimen of je verspreid het opruimen over een langere periode (bijvoorbeeld een paar weken). In beide gevallen raad ik je aan om je opruimmomenten in te plannen. Bedenk waarom je wilt opruimen en wanneer je dat wilt gaan doen. Als je een hele dag aan de slag gaat, moet je er misschien een dag vrij voor nemen. Zorg er in ieder geval voor dat je van te voren bedenkt dat je gaat opruimen, zodat je niet afgeleid raakt door andere taken.

Als je alles in een dag gaat opruimen zie je direct resultaat. Goed bezig! Als je het echter lastig vindt om dingen weg te doen, schiet een hele dag opruimen niet op. Je kunt dan beter meerdere korte momenten plannen om te gaan opruimen. Dat geeft niet direct resultaat, maar het geeft je wel de ruimte om wat langer na te denken over de beslissingen die je moet nemen over je spullen.

Wil je je hele huis aanpakken? Dan is 52 Weken Opgeruimd wellicht iets voor jou. Een online training voor een opgeruimd huis en hoofd in sléchts 15 minuten per dag! Speciaal voor drukke moeders die op zoek zijn naar rust, ruimte en overzicht. Klik hier voor meer informatie.

Opruimen: waarom?

Heel veel mensen zien enorm op tegen het opruimen van hun huis of hun werkplek. Ze vragen zich ook vaak af of het opruimen van hun huis zin heeft. Ja! Zeker heeft het zin. Het opruimen van je huis of je werkplek bespaart je simpelweg heel veel tijd. Chaos kost je namelijk heel veel tijd. Tijd die je niet kunt besteden aan datgene wat écht belangrijk is. De gemiddelde directeur verspilt zes weken per jaar (dat is één uur per dag) aan het zoeken naar informatie op rommelige bureaus en chaotische mappen. Professionele schoonmakers (zo blijkt uit onderzoek) stellen dat het wegdoen van overbodige rommel de hoeveelheid huishoudelijk werk met 40% vermindert. De kosten voor noodaankopen (omdat je iets niet kunt vinden) bedragen gemiddeld zo’n 15 tot 20% van je jaarlijkse inkomen. En uit onderzoek onder makelaars blijkt dat verbeteringen ten behoeve van een eerste indruk van een huis (zoals het netjes opruimen van kasten) als een van de slimste manieren om de verkoop van een huis te bespoedigen en een betere prijs te bedingen. Kortom, opruimen levert je tijd, geld en energie op. Dus waarom zou je het niet doen?

Opruimen: hoe doe je het?

Er zijn diverse manieren om je spullen op te ruimen. Een hele bekende methode is de methode van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Een methode waarbij je per categorie spullen gaat bepalen of iets je blij maakt. Niet? Dan doe je het weg.  Een methode waar ik persoonlijk niet zo’n fan van ben. Ik ga ik je een andere methode (de methode van Julie Morgenstern) aanleren die veel effectiever is. Ik zeg niet dat deze methode de beste is. Kies vooral de methode die bij jou past.

Het proces van opruimen bestaat uit 5 onderdelen:

 1. Sorteren
 2. Afdanken
 3. Plek toewijzen
 4. Bundelen
 5. Onderhouden

Het is het meest belangrijk dat je bij het opruimen alle vijf de onderdelen, in de juiste volgorde, uitvoert voor een optimaal resultaat. Ik vermoed dat je de meeste van deze handelingen wel herkent als je gaat opruimen. Je bent vast wel eens aan de slag gegaan met het weggooien van spullen (afdanken) of je bent spullen gaan rechtzetten en verplaatsen (plek toewijzen) als je aan het opruimen was. Maar ben je dan ook begonnen met sorteren? Veel mensen slaan deze eerste stap over, dus ik zou me zo kunnen voorstellen dat jij dat ook niet hebt gedaan. Omdat alle stappen even belangrijk zijn, zal ik ze alle vijf aan je uitleggen.

Sorteren

Als je ruimtes in huis hebt die voor jou een chaos zijn (let op: ik zeg hier voor jou. Wat chaos en rommel voor de een is, hoeft dat niet voor de ander te zijn). Spullen liggen op verschillende plekken en ook spullen die bij elkaar horen liggen verspreid. Je hebt geen idee hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Daarom is het belangrijk om in de eerste stap orde aan te brengen in je spullen. Hierbij laten we alle spullen door onze handen gaan. Bij ieder item stel je jezelf de volgende vragen:

 • Gebruik ik het?
 • Levert het me geld op of kost het me alleen maar geld?
 • Tot welke categorie behoort het?

Ga door met sorteren van alles in een bepaalde ruimte tot je alles hebt gehad. Sla niets over: ook niet die lastige stapel spullen die al een tijdje in de hoek ligt te verstoffen en waarvan je niet zo goed weet wat je er mee aan moet.

Afdanken

Nadat je alle spullen hebt gesorteerd, ga je per categorie bepalen wat je wilt wegdoen en op welke manier. Je hebt dan over het algemeen 5 opties: weggooien, weggeven, verkopen, ergens anders leggen of opslaan. Zet daarom 5 dozen of vuilniszakken neer in de ruimte die je aan het opruimen bent en label deze met de 5 opties.

Sommige spullen kun je bijna ‘gedachtenloos’ weggooien. Afval bijvoorbeeld of spullen die afgedankt en stuk zijn. Anderen spullen gooi je wellicht wat minder gemakkelijk weg. Bedenk dan altijd dat je het niet direct hoeft weg te gooien. Je kan dit ook op een later moment beslissen. Al maak je het daarmee jezelf ook moeilijker. Kom je meerdere items van dezelfde categorie tegen, vraag jezelf dan af of je daarvan echt alles wilt houden. Heb je echt 16 paar tennisschoenen nodig? Of kun je misschien de beste 5 paar (afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt) bewaren en er 11 wegdoen? Spullen wegdoen die jou of iemand anders veel geld hebben gekost is ook lastig. Als je spullen hebt die je lastig vindt om weg te bedenk dat er een aantal voordelen zijn als je ze wegdoet:

 • je hebt meer ruimte voor de spullen die je belangrijk vindt
 • je hebt meer tijd omdat je minder tijd kwijt zult zijn met het zoeken naar belangrijke spullen
 • het kost minder geld om alle spullen op te bergen en te onderhouden
 • Het weggeven van spullen geeft voldoening. Je kunt er andere mensen mee helpen

Vergeet in ieder geval niet dat je iets niet per se altijd hoeft weg te gooien. Doneren aan een goed doel, weggeven aan een vriend(in) of familielid, een rommelmarkt organiseren of verkopen via internet kan ook altijd nog.

Plek toewijzen

Als je bepaald hebt welke spullen je wilt houden, is het tijd om te een plek te geven. Waar ga je ze laten? Op welke plank, in welke kast, in welke la enz. Wees hierbij niet te vaag of besluiteloos. Kies voor ieder item een eigen vaste plek. Hierdoor wordt het gemakkelijker om je huis ook opgeruimd te houden. Bovendien bespaart het je tijd omdat je nooit meer ergens naar hoeft te zoeken. Bedenk bij het toewijzen van een plek dat er genoeg ruimte moet zijn voor datgene wat je wilt opbergen. Daarnaast ruim je ze op per categorie en in een logische volgorde. Ook moet je er gemakkelijk bij kunnen en moet het veilig zijn.

Kom je erachter dat alle spullen die je wilt bewaren niet passen op de plek die je in gedachten had? Dan is het wellicht tijd voor een tweede ronde van het afdanken. Of je zult extra bergruimte moeten creëren.

Bundelen

Houders, dozen, manden en andere systemen maken het je gemakkelijker om spullen uit dezelfde categorie  bij elkaar te houden op de plek die je ze hebt toegewezen. Ik ben een groot voorstander van het ‘bundelen’ van spullen. Je kunt ze namelijk veel gemakkelijker terug vinden (wat tijd scheelt) en ook het schoonmaken is vele malen gemakkelijker. Daarnaast voorkomen manden en bakjes dat je teveel spullen gaat krijgen in een bepaalde categorie. Is de mand of het bakje vol? Dan is het misschien weer eens tijd om te kijken of je iets weg kunt doen.

Veel mensen stappen echter in de valkuil van het aanschaffen van de verkeerde opbergmiddelen. Schaf ook pas manden, bakjes etc. aan nádat je iets hebt opgeruimd. Dan kun je namelijk het middel af stemmen op de spullen. Ga dus niet eerst als een gek allemaal manden kopen om er vervolgens achter te komen dat datgene wat je wilt opruimen helemaal niet past. Maar waar moet je dan op letten bij het aanschaffen? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Zijn ze stevig?
 • Zijn ze handig in gebruik?
 • Zijn ze groot genoeg?
 • Zijn ze mooi?

Onderhouden

Als je je huis en/of je werkplek opgeruimd wilt houden, dan zul je daar ook moeite in moeten steken. Soms is het zelfs nodig om je systeem nog verder aan te passen omdat iets in de praktijk niet blijkt te werken. Maak dus met jezelf een afspraak (zo’n twee weken na je opruimmoment) om te kijken of je systeem werkt. Hou je je aan je systeem? Zijn de categorieën die je hebt bedacht de juiste? Staan alles spullen op de voor jou juiste plek? Is een van je antwoorden ‘nee’, verander dan iets aan je systeem. Ga hiermee door net zo lang totdat je een systeem hebt gevonden dat voor je werkt.

Als je eenmaal een systeem hebt dat werkt, is het zaak om een dagelijks en periodiek onderhoudsschema in integreren in je planning, zodat het een kwestie van routine wordt. Hoe het schema vooral eenvoudig. Als het schema veel tijd kost en ingewikkeld is, zal je je er niet aan gaan houden. Een fijn onderdeel van je routine is om aan het eind van elke dag een 15 minuten op te ruimen. Maak de boel aan kant en zet dingen terug waar ze horen. Hoe rommelig je ruimte in de loop van de dag ook is geworden, het zal je echt maar een paar minuten kosten om alles op zijn vaste en logische plek terug te zetten. Stel deze 15 minuten opruimen nooit uit. Doe het iedere dag. Als je gaat uitstellen stapelt de rommel zich op en is de chaos al snel weer terug. Probeer dus echt iedere dag op te ruimen en jezelf gemotiveerd te houden om het te doen. Ik snap dat opruimen niet je hobby zal worden (niemand vindt het volgens mij echt leuk), maar als je inziet dat het je wel helpt om tijd over te houden om te kunnen doen wat je echt wilt, zal het je helpen. B

Voorkom de opruimkriebels in het voorjaar

Het is beter je huis en je werkplek opgeruimd te houden in plaats van een of twee keer per jaar (in het voorjaar?) een grote actie te houden. Voorkom dus dat je huis en daarmee ook je hoofd een chaos worden. Het onderhouden is daarom misschien wel de belangrijkste stap in het hele verhaal. Plan daarom iedere dag 10 minuten in om je huis op te ruimen. Zorg er minimaal voor dat alle oppervlakten (tafels, bureau’s, kastjes en de vloer) leeg zijn van spullen die er niet horen. Plan iedere week een uur in voor een zogenaamd “power hour” waarin je grote slagen maakt waar je in die 10 minuten niet aan toe komt. Als je dit iedere week en iedere dag doet, zul je merken dat opruimen je steeds minder tijd kost. Er zijn nog een paar tips om opgeruimd te blijven:

 • wat er niet in komt hoeft er ook niet uit. Bedenk bij aankopen of je het echt nodig hebt.
 • Geef al je spullen een vaste plek in huis
 • Vraag voor verjaardagen ‘belevenissen’ in plaats van spullen. Denk bijvoorbeeld aan een bioscoopbon, een dagje uit of een bijdrage voor de vakantie. Zo krijg je geen spullen die je later weer moet wegdoen.

Kun je je voorstellen hoe je huis of je werkplek eruit ziet en voelt als je opgeruimd hebt? De ervaring leert; geweldig. De creativiteit en energie gaan weer stromen, je wordt super productief en je krijgt veel meer focus.

Nog meer tips?

Om je huis en/of je werkplek op te ruimen en opgeruimd te houden is er helaas maar een remedie: zelf aan de slag gaan. Jij bent degene die aan de slag moet gaan met opruimen. Je kan daar natuurlijk wel hulp bij inschakelen. Je mag mij altijd een berichtje sturen, als professional organizer ga ik samen met jou aan de slag om je huis weer op orde te krijgen.

Wil je je hele huis aanpakken? Dan is 52 Weken Opgeruimd wellicht iets voor jou. Een online training voor een opgeruimd huis en hoofd in sléchts 15 minuten per dag! Speciaal voor drukke moeders die op zoek zijn naar rust, ruimte en overzicht. Klik hier voor meer informatie.


Leave a Reply

Your email address will not be published.