De tijd om plannen te maken voor het komend jaar zit er weer aan te komen. Het is alweer de tweede week van december en voor je met je ogen knippert is het alweer het begin van het nieuwe jaar. Voel jij je enorm overweldigd door alles wat je eigenlijk zou willen doen in het nieuwe jaar en weet je niet waar je moet beginnen? Zie je op tegen het formuleren van doelen of een jaarplanning voor het nieuwe jaar of weet je niet hoe je ze uitwerkt? Vandaag een methode om je zonder stress op weg te helpen. 

Begin klein

Ik ben er van overtuigd dat het behalen van doelen valt of staat met kleine stappen. Door je jaarplanning op te delen in kleine stappen en ook je jaar op te delen in kleinere stukken heb je meer overzicht en wordt een doel minder overweldigend. Begin dus nadat je je doelen voor het komend jaar hebt geformuleerd, met een 90-dagen-plan. Ik ben er van overtuigd dat je bergen kunt verzetten en veel kunt bereiken in 90 dagen.

Doelen voor een heel jaar kunnen nogal overweldigend zijn. Ze kunnen zo groot en eng zijn dat we soms gewoon vergeten om actie te ondernemen om ze ook daadwerkelijk te bereiken. Maak daarom een 90 dagen plan. 90 dagen zijn lang genoeg om grote dingen te laten gebeuren, maar kort genoeg om het eind in het vizier te houden. Het maken van een 90 dagen planning zorgt dus voor focus. En meer focus zorgt voor een hogere productiviteit en dat leidt er weer toe dat je je doelen ook daadwerkelijk behaald in plaats van na 3 dagen afhaakt. Dus of je nu een marathon wilt lopen of je omzet voor volgend jaar wilt verdubbelen; zet je jaarplanning om in een viertal 90 dagen plannen. Maar hoe maak je nu zo’n plan? Ik leg het je uit in 3 stappen.

jaarplanning

Stap 1- Reflectie

Terugkijken op het afgelopen jaar is heel erg belangrijk en dat is dus ook waar je zou moeten starten bij het maken van plannen voor het aankomend jaar. Vaak worden we zo opgeslokt door wat komen gaat, dat we vergeten dat datgene waar we het meeste van kunnen leren nu gebeurd. Vragen die je jezelf kunt stellen:
  • Wat heb je het afgelopen jaar gedaan?
  • Waar ben je trots op?
  • Wat heb je bereikt?

Vier je successen in plaats van te focussen op wat er niet goed is gegaan. Dit brengt je in de juiste mindset bij het formuleren van je doelen.

Stap 2: Visualiseren

De tweede stap is het visualiseren van je doelen en het maken van een visionboard of vision journal. Hierbij is het belangrijk om op te zoek te gaan naar je ‘why’. Jouw visionboard geeft je ‘why’ weer. Waarom zijn je doelen zo belangrijk? Waar doe je het allemaal voor? Op lastige dagen is het heel erg belangrijk om je ‘why’ scherp te hebben. Het is datgene waarvoor je ’s ochtends uit bed komt en waar je van gaat stralen. Datgene wat je erdoorheen helpt als het even niet zo goed gaat. Datgene waar je tocht voor doet als je je ongemotiveerd voelt, zonder inspiratie zit. Pak je vision journal er dan bij en herinner jezelf aan je ‘why’.

Waarom wil je je doel bereiken? We kunnen de hele dag doelen stellen. Maar zonder dat je weet waarom je ze wilt bereiken (je ‘why’), zijn doelen waardeloos en is de kans groot dat je zo niet bereikt of voortijdig afhaakt.

jaarplanning

Stap 3: Maak een Jaarplan

Nadat je je visionboard hebt gemaakt, ga je je 3 belangrijkste doelen (zakelijk en privé) formuleren voor het komend jaar. Slechts 3 dingen die je voor volgend jaar wil bereiken. Vervolgens gaan we bepalen waar we ons ieder kwartaal op gaan focussen. Deze focuspunten ga je in de volgende stap verder uitwerken in je 90-dagen plan, dus je hoeft het nog niet te uitgebreid te doen.

Focus zegt het a: richt je op een ding tegelijk. De planning die we maken is vooral voor wat je met je bedrijf zou willen, maar omdat er bij ons ondernemers vaak geen duidelijke lijn is tussen onszelf en ons bedrijf, noteren we ook 3 persoonlijke doelen voor het komend jaar.

Ik wil je op het hart drukken dit alles niet te moeilijk te maken voor jezelf. Houd het SIMPLE. Als je van doelen stellen een gewoonte maakt en deze stappen iedere 90 dagen herhaalt, is de kans groot dat je van komend jaar een geweldig jaar maakt. Door het te herhalen worden je doelen nog scherper en zul je nog meer helderheid en focus krijgen.

Doe dan mee met de gratis 2019 Planning Challenge. De Challenge loopt van 10 tot en met 14 december.

Stap 4: Maak een kwartaalplan

Ik raad je aan om na je jaarplan een planning te maken voor het eerste kwartaal van het komende jaar: van 1 januari tot en met 31 maart. Ik maak ieder kwartaal een 90 dagen planning: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. In deze stap draait het om het verkrijgen van focus! Ieder kwartaal moet je focus creëren. Dat doe je door je te richten op 3 doelen die je wilt behalen in die 90 dagen. Je schrijft ook op waarom je ze wilt behalen. Dit helpt je gemotiveerd te blijven.

jaarplanning

Stap 5: 90 dagen planning

In deze laatste stap ga je verder met het bepalen van de taken die je moet uitvoeren om je doelen voor de eerste 90 dagen te behalen. Ik raad je aan om te plannen voor 1 januari tot en met 31 maart. Je deelt eerst je je drie doelen die je  hebt gesteld voor het eerste kwartaal op in kleinere stukken en dan ga je bepalen wat je moet doen over uiterlijk 30, 60 en 90 dagen vanaf 1 januari.

Heb je geen idee welke kleinere stappen je moet zetten om je doelen te behalen? Gewoon vragen! Een van de taken kan bijvoorbeeld zijn om een onderzoek te doen naar hoe je iets kunt bereiken of het interviewen van een expert. Wees je bewust dat je niet alles niet nu al hoeft te weten voor je je doel hebt behaald. Ik heb bijvoorbeeld een 90 dagen planning gemaakt voor de lancering van mijn online programma KwaliTIJD. Ik had echt GEEN IDEE hoe ik dit moest gaan aanpakken. Op mijn planning voor de eerste 30 dagen stond dus het hulp vragen bij iemand die er wel verstand van had en het interviewen van iemand die het al wel eerder had gedaan.

Het is tijd om ook jouw briljante plan voor de komende 90 dagen te gaan maken. Kleine stappen leiden tot grote resultaten. Zie je ertegenop om dit alleen te doen? Doe dan mee met de gratis 2019 Planning Challenge. De Challenge loopt van 10 tot en met 14 december. Als je je aanmeld krijg je een 90 dagen planner (pdf) van mij toegestuurd, waarmee je direct aan de slag kunt. Gedurende de Challenge deel ik op Instagram en Facebook mijn tips en tricks en gaan we samen aan de slag, zodat ook jij aan het eind van de week een mooie jaarplanning hebt voor komend jaar. Vergeet dus niet mijn pagina te like en me te volgen, anders mis je misschien iets. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.