Zweden staat, net als veel andere Scandinavische landen in de top 10 van de landen waar de mensen het meest gelukkig zijn. Ook in het World Happiness Report 2017, staat Zweden er weer in (op de negende plaats om precies te zijn).  De Zweden hebben aanzienlijk meer energie en minder last van een burn-out dan wij. Maar hoe doen ze dat dan? Ze hebben er een eigen woord voor: Lagom. Lagom is de Zweedse levensfilosofie die leert dat het niet allemaal perfect en groots hoeft te zijn. Het zorgt ervoor dat de Zweden, ondanks dat ze bijna allemaal full-time werken een gezonde privé-werkbalans en een hoge levensstandaard hebben. Lagom zorgt letterlijk voor meer rust en ruimte. Net als bij iedere nieuwe trend horen er bij Lagom ook een aantal boeken. Ik nam deze boeken voor je door.

Wat is Lagom?

De betekenis van Lagom is niet helemaal in één woord in het Nederlands te vertalen, maar kort gezegd betekent het het ‘precies de juiste hoeveelheid, niet te veel, niet te weinig.’ Lagom is een manier van leven en richt zich dus niet op een enkel onderdeel, maar op het geheel. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt in het leven. Het gaat niet om te veel of te weinig van iets hebben, maar om een algeheel gevoel van tevredenheid. Lagom gaat om alles doen met maten en op die manier een evenwichtig en gelukkig leven krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om het doen van grote schoonmaak in je huis of het lunchen met aandacht (dus niet een boterham naar binnen proppen in de auto, terwijl je ook nog telefoontjes afhandelt).

Lagom: het Zweedse geheim voor het goede leven

Dit boek over Lagom is geschreven door Lola Åkerström. Lola is een Zweedse journalist, fotograaf en blogger. Åkerström is geboren in Nigeria en dus niet van oorsprong Zweeds. Tijdens en na haar studie is ze de wereld rondgereisd, waarna ze met haar man in Zweden is gaan wonen. In boek lees je dan ook over haar ervaringen met Lagom en haar niet-Zweedse kijk daarop. Dit boek zit vol met inzichten, maar staat ook vol met prachtige foto’s. Niet gek als je met een fotograaf te maken heeft. Het boek is meer een lifestylegids die je helpt om kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven. Het gaat in op verschillende onderdelen zoals: dieet, financiën, werk en vrije tijd.

Lagom

Lagom: de Zweedse kunst van een leven in balans

Dit tweede boek, met als ondertitel de Zweedse kunst van een leven in balans, is geschreven door Linnea Dunne. Dit boekje lijkt qua cover een beetje op het vorige boek van Lola Åkerström, maar dat komt waarschijnlijk omdat in beide boeken het principe van Lagom is doorgevoerd. Linnea Dunne gaat in op de volgende onderdelen de werk-privébalans, eten & drinken, design & mode, vrienden, duurzaam leven en een samenvattend hoofdstuk over geluk. Het boek is perfect voor de drukke moeder van vandaag de dag. Het gaat echt in op alle dingen waar je als moeder mee worstelt. Hoe maak je tijd voor je kinderen in een drukke werkweek? En hoe houd ik tijd voor vrienden of andere leuke dingen? Hoe eet ik goed en duurzaam? Hoe richt ik mijn huis en kledingkast goed in en zorg ik voor een opgeruimd huishouden? En hoe word/blijf ik gelukkig?

 

Lagom meer rust en ruimte

Leef Lagom: het Zweedse geheim voor een gelukkig leven

Dit boek is geschreven door Anna Brones, een Zweeds-Amerikaanse schrijfster, die al meer boeken heeft geschreven over Zweedse gewoonten (Fika). Naast boeken schrijft Anna ook voor een foodblog. Haar boek gaat het minste de diepte in en is een licht en makkelijk te lezen boek. Ze beschrijft vier onderdelen van Lagom en gaat in haar boek in op Lagom om het werk, thuis, voor je gezondheid en het milieu. Ze laat vooral zien hoe je met kleine inspanningen je leven beter, bewuster en goedkoper maakt.

 

Lagom meer rust en ruimte

Hoe je meer rust en ruimte ervaart door Lagom:

Lagom is kort samengevat een levensstijl die ervoor zorgt dat je meer rust en ruimte kunt ervaren in je huis en je hoofd. Het zorgt voor minder stress, meer tijd voor de dingen die je echt leuk vindt. Met kleine inspanningen kun je je leven er mooier uit laten zien. Alle drie de boeken gaan niet heel diep in op de materie en leren je niet hoe je exact Lagom moet aanpakken, daar is het onderwerp te uitgebreid voor. Het leerde me wel een aantal mooie elementen die ik in het dagelijks leven vaker zou moeten toepassen als ik weinig energie heb. (zie hiervoor ook mijn algemene tips voor meer energie)

  • Fika: buiten de middagpauze twee keer tien minuten koffiepauze nemen.
  • Kortere, maar efficiëntere dagen inplannen
  • Tevreden zijn met het heden
  • Op één taak focussen en niet on-line zijn (browser sluiten en gsm op stil)
  • Realistisch plannen
  • Perfectionisme bestaat niet. Laat alle dingen die van je verwacht worden los en weet niet te kritisch voor jezelf.
  • Geniet van niets doen (je doet dan namelijk een heleboel voor meer rust in je hoofd)
  • Bij het vinden van de balans tussen werk en vrije tijd komt het neer op prioriteiten stellen, ruimte scheppen voor de dingen die belangrijk zijn

Wat is jouw boekentip voor meer rust en ruimte? Laat het achter in de comments of op mijn Facebook pagina. Als je toch een kijkje je neemt op mijn Facebook pagina: geef dan meteen een like! 

Vond je dit artikel leuk? Deel het dan op social media