Dit weekend hebben veel families Sinterklaas gevierd en de komende week, nadat we de laatste kruidnootjes hebben op gesmikkeld, is het al weer tijd om hem naar Spanje uit te zwaaien. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten. Niet omdat ik Sinterklaas niet leuk vindt, maar omdat ik Kerst nog véél leuker vindt. Kerst staat voor hoop en licht. Bovendien zorgt Kerst voor bezinning en uitkijken naar iets nieuws. Daarna komt al snel het nieuwe jaar er aan. Ook een reden om naar Kerst uit te kijken. Ik heb me voorgenomen om van 2019 een mooi jaar te gaan maken. Mijn beste jaar ooit. Dat wil jij misschien ook wel. Maar heb je geen idee waar te beginnen? Ik help je! Vandaag drie stappen die jou gaan helpen om van 2019 je beste jaar ooit te gaan maken. 

 

Je kunt van 2019 altijd jouw mooiste jaar maken of je mooiste leven gaan leven. De vraag is alleen of je bereid bent om actie te ondernemen en de stappen te zetten die daarvoor nodig zijn. Wil jij dus écht dat 2019 jouw mooiste jaar ooit wordt? KOM DAN IN ACTIE! Misschien vindt je dat lastig. Je kunt namelijk angst ervaren. Angst kan je tegenhouden om te gaan doen wat je écht wilt. Angst zorgt ervoor dat je geen actie onderneemt. Je kan ook simpelweg nog niet precies weten wat je wilt bereiken. In je leven of het komende jaar. Of misschien weet je heel goed wat je moet doen om van 2019 jouw mooiste jaar ooit te maken, maar heb je geen idee welke stappen je moet zetten om daar te komen. Hoe kom je er?

Waarom wil je het doen?

Om je mooiste leven te gaan leven moet je je angsten overwinnen en erachter komen waarom, wat en hoe. Om daarachter te komen is het belangrijk jezelf vragen te stellen. Goede vragen te stellen. Door goede vragen te stellen kom je erachter wat je daadwerkelijk wilt

De belangrijkste vraag, is de waarom vraag. Bij deze vraag begint het. Als je niet weet waarom je iets doet, kan je nog zo’n goed plan hebben gemaakt om er te komen, je zult het nooit halen. Als je niet weet waarom je iets doet, wat je passie of je ‘why’ is, gooi je bij de eerste de beste tegenslag het bijltje erbij neer. Het is als een verkeerd ingesteld navigatiesysteem. Als je niet precies instelt waar je naartoe wilt, zul je nooit aankomen en onderweg hopeloos verdwaalt raken.

Maak een Visionboard

Een super goede manier om erachter te komen wat je ‘why’ is, is een visionboard maken. Door het maken van een visionboard kun je erachter komen wat je passie is, je grootste droom en je ‘why’. Een visionboard is een collega van plaatjes, woorden en quotes die aansluiten bij jou verlangens en dromen. Je maakt er je doelen visueel mee. Door een visionboard te maken maak je je dromen en doelen tastbaar. En dat tastbare is essentieel, omdat het vaak heel moeilijk is je ultieme droom onder woorden te brengen en concreet te maken. Wat is bijvoorbeeld vrijheid? Hoe ziet vrijheid er voor jou uit? Door het visueel te maken ga je zien waar je naartoe wilt.
Pak dus een stapel oude tijdschriften, een schaar en lijm en ga aan de slag met het maken van een visionboard voor 2019. Ik doe het zelf ook ieder jaar in december voor het komende jaar. En soms zelfs voor een apart project. Ben je niet zo van het knippen en plakken? Op Pinterest kun je heel gemakkelijk digitaal een visionboard maken. Ik wil je echter aanraden het toch eens met schaar en papier te proberen. Je bent dan nl. op een ander niveua bezig met je ‘why’. Maak ook even tijd vrij om een visionboard te maken. Zorg dat je niet wordt afgeleid als je ermee aan de slag gaat, zodat je echt met je eigen dromen en gevoelens aan de slag bent.

Wat ga je doen?

Als je voor jezelf helder hebt waarom je iets wilt, wat je ‘why’ is, moet je gaan bepalen wat je moet doen om die droom of dat doel te bereiken. Misschien wil je wel de wereld rondreizen om je vrij te kunnen voelen. Of misschien wil je wel een eigen bedrijf starten en op die manier vrijheid ervaren. Weet je nog niet precies wat je wilt. Geen probleem, laat het los. Het komt vanzelf naar je toe. Dwing jezelf niet om te ontdekken wat je wilt. Ga op je gemak ontdekken wat het is dat jij wilt. Lees boeken over het onderwerp, ga met mensen praten, ga dingen ervaren en ontdekken. Pas wanneer je zeker weet wat je wilt, is het tijd om te gaan ontdekken hoe je het gaat doen.

Hoe ga je dat doen?

Pas als je weet waarom je iets wilt gaan doen het komen de jaar en wat datgene is, is het tijd om te gaan bepalen hoe je dit het komende jaar wilt bereiken. Draai dit ook niet om. Wanneer je begint bij je “hoe” ga je werken vanuit je omstandigheden op dat moment, in plaats van actief de juiste omstandigheden gaan creëren om van 2019 jouw mooiste jaar ooit te maken. Deze stap wordt door veel mensen overslagen. Deze stap vergt namelijk de nodige discipline en creativiteit. Om je mooiste leven te gaan leven zal je eerst stappen moeten ondernemen voordat je daar bent. Dit kost extra tijd en energie, naast je dagelijkse bezigheden.

Hoe je dit gaat doen is daarom extra belangrijk om bij stil te staan. Je zal tijd vrij moeten maken en inplannen om jezelf hierin te gaan ontwikkelen. Je zal misschien in de avonden moeten werken, je partner zal je  moeten ondersteunen in het huishouden (zodat jij meer vrije tijd krijgt), misschien moet je extra oppas regelen voor je kinderen enz. Wanneer je niet inplant wanneer je de stappen gaat ondernemen, die je dichter bij jouw doel brengen, is de kans groot dat je gaat vervallen in het zoeken naar excuses om dingen niet te doen. Een avondje Netflixen ligt na een lange dag werken zomaar op de loer. Als je geen actie onderneemt, gebeurt er ook niets.

Stop waiting for things to happen. Go out and make them happen. 

Babysteps

Om je doelen te bereiken en niet met excuses te komen is het verstandig om een stappenplan te maken. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je in 2019 je doelen gaat behalen. Ik weet dat er dingen op je pad komen waardoor je prioriteiten zullen verschuiven het komende jaar. Je krijgt te maken met het leven dat ineens zomaar voorbij komt. Je kinderen worden ziek, of jijzelf of er gebeuren andere dingen die je van je pad proberen te krijgen. Aan dit soort omstandigheden kun je niets veranderen. Maar wanneer je ‘why’ belangrijk genoeg is en je weet waarom je je doelen wil behalen, zal je de tijd altijd vinden om van het komend jaar je mooiste jaar ooit te maken. Iedere keer een klein stapje maakt samen een grote stap richting je doel.

Hoe ziet jouw mooiste jaar ooit eruit? Welke doelen wil je gaan behalen? Laat het hieronder in de comments achter. 

Vind je het nog lastig om doelen te stellen voor het nieuwe jaar? Doe dan mee met de Gratis 2019 Planning Challenge. Van 10 t/m 14 december ga ik er samen met jou 5 dagen lang achter komen welke stappen we moeten zetten om in 2019 onze doelen te bereiken. Iedere dag krijg je per e-mail een opdracht van mij. Daar ben je ongeveer 15 tot 20 minuten mee bezig. Aan het eind van de week heb je dan je plan voor 2019 helemaal helder.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.