De afgelopen tijd heb ik veel geschreven over productiviteit en timemanagement. Als professional organizer ben ik ook veel bezig met opruimen. Opruimen maakt mij heel erg blij, vooral als ik er ook anderen mee kan helpen. Daarbij is opruimen ook nog eens een essentieel element om productief te kúnnen werken en energie te hebben. Rommel in huis of je werkplek lijkt misschien onschuldig. Het kost veel energie. Daarom in dit blog een aantal tips om productiever te worden door opruimen.

Spullen geven prikkels

Als je veel spullen om je heen hebt geeft dat veel prikkels. De hele dag krijg je prikkels van de spullen om je heen. Die prikkels kosten je extra energie. Als je teveel van die prikkels krijgt kun je overprikkeld raken. Je krijgt chaos in je hoofd en verliest het overzicht. Overprikkeling kan heel vervelend zijn. Vooral als je ook nog eens HSP bent. Het zorgt voor vermoeidheid, je kan je niet concentreren met als resultaat dat je minder gedaan krijgt en niet productief bent. Enige structuur in je omgeving is daarom belangrijk. Bovendien: opruimen kan je ontspanning en voldoening geven. Zelfs als je helemaal niet zo’n opruimtype bent.

Voordelen opruimen

Er zijn heel veel voordelen aan het opruimen van je huis en je werkplek. Heb je dus niet zoveel aan de slag te gaan met opruimen, herinner jezelf er dan aan dat je je na afloop veel beter zult voelen. Een aantal voordelen van het opruimen van je huis en/of je werkplek zijn bijvoorbeeld:

  • Het spaart tijd als je niet steeds naar iets hoeft te zoeken
  • Opruimen geeft rust in je hoofd
  • Het is veel gemakkelijker om ruimtes schoon te maken. Het kost je dus minder tijd om je huishouden te doen of je werkplek schoon te maken.
  • Het is makkelijker bij te houden en je gaat sneller aan de slag om het opgeruimd te houden
  • Ruimtes lijken groter
  • Je krijgt inzicht wat de belangrijkste en meest urgente taken zijn om te doen
  • Je gaat efficiënter werken
  • Er is minder afleiding om je heen, waardoor je productiever bent.
  • In een opgeruimde slaapkamer slaap je beter.

Klik hier om in slechts 15 minuten per dag je hele huis op te ruimen. 

opruimen

Opruimen is afdanken

Als ze eenmaal aan de slag gaat met het opruimen van een ruimte, vinden veel mensen het lastig om ook daadwerkelijk spullen weg te doen. Heel vaak komt de gedachte: “O, dat kan ik vast nog wel eens gebruiken” voorbij. Wees echter eerlijk tegen jezelf en vraag jezelf af of dat ook echt zo is. Hoe groot is de kans dat je het ook echt nog eens gaat gebruiken? Heb je iets al langer dan een jaar niet gebruikt? Dan is de kans super groot dat je het daarna ook nooit meer gaat gebruiken. Doe het dan weg. Is iets kapot en kan het niet meer gerepareerd worden: weg ermee!

Als je het lastig vindt om spullen weg te doen of af te danken, bedenk dan dat je ze echt niet allemaal hoeft weg te gooien. Je kan spullen weggeven aan anderen die het goed kunnen gebruiken. Spullen kan je wegbrengen naar de kringloop of verkopen of Marktplaats. 

Bedenk dat je heel veel spullen gewoon weer opnieuw kunt kopen of van anderen kunt lenen als je ze ooit nog een keer nodig hebt in de toekomst.

opruimen

Begin klein

Je hele huis in een keer opruimen? Begin er niet aan zou ik zeggen. Van het idee dat je je hele huis in een keer opgeruimd moet hebben weerhoudt heel veel mensen juist van om te beginnen met opruimen. Begin gewoon en begin klein. Beperk je tot een kamer of een kast. Of zet bijvoorbeeld een timer voor een half uur en beperk je tot dat halfuur. Je zult zien dat als de timer afgaat je toch nog even doorgaat om iets af te maken. Als je iedere keer een klein stukje opruimt, heb je binnen no-time een hele kamer opgeruimd. Steeds kleine beetjes opruimen houdt je gemotiveerd en zorgt ervoor dat je minder snel ontmoedigd raakt.

Routines

Alles wat we uit routine doen kost minder energie. Wanneer je je huis opgeruimd wilt houden, dan is het van belang jezelf aan te leren om regelmatig op te ruimen. De 2-minuten regel is daarbij een handige tool. Hij is ook nog eens heel erg simpel: alles wat je binnen 2 minuten kunt opruimen, ruim je direct op als je het in je handen hebt.

Probeer daarnaast op diverse momenten op de dag of in de week jezelf een opruimroutine aan te leren. Zorg bijvoorbeeld iedere ochtend voor een opgemaakt bed en een lege ontbijttafel. Haal ’s avonds voor je naar bed gaat alle spullen van de oppervlakten in je huis (de vloer, het aanrecht en alle tafels). Breng lege flessen iedere week direct weg als je boodschappen gaat doen. En plan iedere dag 15 minuten en iedere week 30 minuten om je huis op te ruimen. Maak van deze kleine taken een gewoonte en je zult zien dat er meteen minder spullen om op te ruimen zijn en je je huis ook opgeruimd houdt.

Wat zijn jouw tips om je huis opgeruimd te houden? Laat het achter in de comments onder dit bericht. Dan kunnen we elkaar verder helpen.

Wil je mijn hulp bij het opruimen van je huis? Ik help je graag je rust, ruimte en overzicht terug te vinden. Ik kom dan bijvoorbeeld bij je langs om samen aan de slag te gaan. Via virtuale organizing kan ik je ook helpen of je kunt een online programma volgen waarmee je in 52 weken met 15 minuten per dag je hele huis opruimt. Kijk voor meer informatie op www.simpleorganizing.nl/opruimen


Leave a Reply

Your email address will not be published.