Zoals Brian Tracy ooit zei: “Succesvolle mensen zijn degenen met succesvolle gewoonten”. En hij heeft helemaal gelijk. Door implementeren van succesgewoonten krijg je meer energie en daarmee ook meer gedaan. Dit geldt voor in het bedrijfsleven, als je een eigen bedrijf hebt, maar ook simpelweg thuis, in het huishouden. Management goeroe Tony Robbins heeft zijn ‘Hour of Power’, ik heb het Power Hour voor het opruimen en schoonmaken van je huis.

Wat is een Power Hour?

Het Power Hour is een uur per week, die je plant om aan de slag te gaan in je huis. In dat uur ruim je zoveel mogelijk in je huis op en heb je binnen een uur je huis aan kant. Het is een succesgewoonte die je jezelf aanleert om je huishouden op orde te houden, maar er niet al te veel tijd aan kwijt te zijn. In onderstaand filmpje (engels) wordt het systeem uitgelegd.

De onderdelen van deze routine

Het power hour bestaat uit een aantal stappen die je achter elkaar doet om in een korte tijd je huis aan kant te hebben:

  • Stoffen
  • Stofzuigen
  • Dweilen
  • Ramen en spiegels afdoen
  • Bedden verschonen
  • Afvalbakken legen

Het zal je misschien opvallen dat power hour bestaat uit 6 stappen. Je besteedt dan ook maximaal 10 minuten aan iedere stap. Gebruik hiervoor de timer op je telefoon of je kookwekker.

Wanneer ga je ermee aan de slag?

Je doet in principe iedere week een power hour, zo dat de basis van je huis schoon en opgeruimd blijft. De dag en het moment waarop je dit doet, is aan jouzelf. Het is natuurlijk wel aan te raden het te doen op een moment dat bij jou past. Ben je een echt ochtendmens, ga het dan bijvoorbeeld niet ’s avonds doen. Heb je maar krap een uur de tijd, begin er dan ook niet aan. Ga op zoek naar het moment dat voor jou goed voelt, zet een muziekje op en ga aan de slag!

Nog meer routines voor het opruimen van je huis

Naast het instellen van een power hour zijn er nog meer succesgewoonten die je helpen je huis schoon en vooral opgeruimd te houden. Ik deel er een aantal met je:

  • 2-minutenregel: kun je een taak binnen twee minuten uitvoeren? Doe het dan direct. Denk bijvoorbeeld aan het openmaken en sorteren van de post of je vuile vaat in de vaatwasser zetten.
  • Opruimkwartiertje: neem iedere dag een kwartiertje waarin je snel je huis aan kant maakt (bij voorkeur voor je naar bed gaat). Zorg er in die 15 minuten voor dat alle oppervlakten (tafels, aanrecht, vloer etc.) vrij zijn van spullen en waarin je alle spullen die niet op hun plek liggen terug legt waar ze horen.
  • Doe niet alles zelf!: jij bent niet verantwoordelijk voor het huishouden, dan ben je met alle huisgenoten samen. Doe daarom niet alles zelf, maar vraag hulp aan je partner en kind(eren).

Het hele jaar door een opgeruimd gevoel?

Wil jij het hele jaar door een opgeruimd huis? Wil jij alle ruimtes in je huis nu eindelijk eens opruimen (en opgeruimd houden)? Meld je dan aan voor 52 Weken Opgeruimd!. In dit online programma ruim ik samen met jou in 52 weken alle ruimtes in je huis op, in nog geen 15 minuten per dag. Daarnaast geef je heel veel tips & tricks om je huis ook opgeruimd te houden. We starten iedere eerste week van een nieuwe maand, dus als jij vanaf volgende maand ook mee wilt doen, wees er dan snel bij.


Leave a Reply

Your email address will not be published.