Ondanks dat haar boek ‘the life changing magic of tidying up al in 2014 uitkwam, is Marie Kondo enorm populair. De afgelopen weken is de hele hype rond Marie Kondo weer in alle hevigheid losgebarsten sinds haar serie op Netflix: Tidying Up with Marie Kondo. Ik wordt vaak gevraagd naar haar methode en wat ik ervan vindt. Laat ik het erop houden dat de methode voor de een super goed werkt en voor de ander niet. Wat mij stoort aan de methode van Marie Kondo is dat zij geen enkel handvat biedt voor het plannen van opruimprojecten. Wat laten we wel wezen. Je hele huis in een dag Marie-Kondo-en is voor niemand haalbaar. Zonder een goede planning is een opruimproject niet haalbaar en wordt het snel onoverzichtelijk. Ik ga je leren hoe je een goede planning maakt voor je (Marie Kondo) opruimproject. Ik leer je dus niet alleen hoe je een projectplanning opzet, ik neem je ook mee in het opruimproces zelf.

Waarom opruimen?

In heel veel technieken die draaien om productiviteit en plannen, wordt het onderdeel organiseren vaak achterwege gelaten. Opruimen en organiseren komen vrij weinig voorbij als methode om productief te kunnen werken. Ik vind echter dat het opruimen en het organiseren een van de sleutels is tot een betere productiviteit. En dan gaat het niet alleen om het opruimen en netjes houden van je werkplek (ook daar speelt Marie Kondo een rol) maar ook het opruimen van je huis of het op orde houden van je administratie. Bedenk maar eens wat je allemaal in dat half uur zou kunnen doen waarin je op zoek bent naar je sleutels of niet weet waar je die ene factuur hebt gelaten? Een half uur dat je gratis en voor niets krijgt als je je omgeving regelmatig opruimt. Bovendien geeft het opruimen je ook rust in je hoofd, waardoor je meer energie krijgt en daarmee ook productiever bent.

Marie Kondo’s manier van opruimen

Voor degenen die nog nooit van Marie Kondo of haar Konmari methode hebben gehoord, zal ik nog even kort vertellen hoe haar methode werkt. De Konmari-methode is een opruimmethode die een praktische aanpak van het opruimen in categorieën  gecombineerd met de oosterse gedachte dat je respect voor je bezittingen moet tonen. De methode komt er op neer dat je  van ieder van de (vijf) categorieën de spullen tegelijkertijd organiseert. Marie Kondo kent de volgende categorieen:

 • kleding
 • boeken
 • papierwerk
 • komono (vrij vertaald als ‘diversen’)
 • spullen met een sentimentele waarde

Bij de methode begin je met een categorie. Van deze categorie verzamel je alle spullen die je in die categorie bezit. Vervolgens besluit je van ieder item of je wilt houden, weggooien of doneren/verkopen. In aansluiting op de oosterse filosofie van respect voor je spullen, houd je alleen de spullen die ‘spark joy’. Uit respect voor de spullen zijn ook alle items zichtbaar na het opruimen, zodat er geen enkel item minder aandacht krijgt dan de rest.

Meer lezen: lees het boek van Marie Kondo: Opgeruimd! of haar tweede boek Spark Joy!

De planningsstrategie voor Marie Kondo

Als je zelf aan de slag gaat met het opruimen van een (deel van je) spullen, dan is verstandig om voor jezelf een goede planning te maken. Dit kan gewoon in je planner, maar het is het gemakkelijkst om een projectplanning te maken. De eerste pagina van de gratis Simple Organizing Projectplanner is handig hulpmiddel. Deze zal ik hieronder verder toelichten. Als jezelf een soort projectplanner hebt dan werkt het natuurlijk ook.

 1. Geef je project een naam, bijvoorbeeld ‘Marie Kondo opruimproject’.
 2. Beschrijf je project in een paar korte zinnen. Deze beschrijving is direct het doel van je project, hetgene wat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld ‘organiseren van mijn spullen in huis volgends de Marie Kondo-methode. Voor dit opruimproject is dit wellicht minder relevant, maar bij andere projectplanningen is het goed om voor jezelf op te schrijven.Het zorgt voor focus.
 3. Bepaal een einddatum voor je project. Sommige mensen vinden het fijn een einddatum voor zichzelf te bepalen. Schrijf hem dan vooral op. Dit geld zeker voor projecten met een harde deadline. In het geval van een opruimproject kan het zijn dat je nu nog geen goed idee hebt van hoe lang dit project voor jou gaat duren. Laat dan de datum nog even open tot je meer zicht hebt voor jezelf op de duur van het project of de hoeveelheid tijd die het je gaat kosen.
 4. Schrijf alle taken op die je moet uitvoeren om het project af te ronden. Voor het Marie Kondo opruimproject is het als eerste taak handig om een ruimte te creëren in je huis waar je kunt gaan opruimen. Als je je kleding wilt gaan organiseren, dan kun je dat op je bed doen. Maar je bent waarschijnlijk niet klaar voordat je naar bed gaat. Daarom is het handig om een apart deel van je huis te wijden aan het opruimproject. Op deze plek leg je al je spullen van de categorie neer die je gaat uitzoeken en organiseren en waar je alles kunt laten liggen als je nog niet klaar bent.
 5. Verzamel dingen die je nodig hebt om je project te kunnen uitvoeren. Maak een lijst van dingen die je nodig hebt voor je project. Schrijf deze onder input. In het geval van een Marie Kondo opruimproject kun je denken aan dingen als schoonmaakmiddelen, vuilniszakken, lege dozen, opbergdozen of nieuwe kasten. Je hoeft natuurlijk niet meteen al deze dingen in huis te hebben, maar zorg wel voor een goed overzicht, zodat je weet wat je nog moet aanschaffen of lenen.

Taken die je bij Marie Kondo moet uitvoeren

Als je gaat opruimen volgens de methode van Marie Kondo, dan zijn er een aantal taken die je op je projectplanning moet opnemen (zie punt 5 hierboven). In het geval van de Marie Kondo methode is handig om per categorie de taken sorteren, schoonmaken en opbergen op te schrijven én een lijstje te maken met subcategorieën waar de betreffende categorie uit bestaat. Zo weet je zeker weet dat je al je spullen opruimt en niets vergeet. Voor de tweede categorie van Marie Kondo, boeken maak je bijvoorbeeld de onderverdeling:

 • boeken
 • tijdschriften
 • kookboeken

Maak voor iedere categorie zelf zo’n lijstje op zoek een lijstje van Marie Kondo via Google. Er zijn er genoeg te vinden als je zoekt op ‘Marie Kondo checklist’. Zelf een indeling maken kan natuurlijk ook. Schrijf ze in ieder geval allemaal op je projectplanning, zodat je een goed overzicht heb.

Tijdsindeling van je project

Als je niet heel vaak een project zoals dit hebt uitgevoerd is het waarschijnlijk lastig om in te schatten hoe lang je er mee bezig gaat zijn. Als professional organizer help ik vaak klanten met dit soort klussen. Ik ga je daarom een beetje op weg helpen. Maak voor je zelf per categorie van Marie Kondo een inschatting of het een groot, middelgroot of kleine klus gaat zijn. Ga je huis door en maak een inschatting van iedere Marie Kondo categorie. Bij een kleine klus heb je bijvoorbeeld geen zichtbare rommel en alles is al netjes opgeborgen. Bij een middelgrote klus is er enige zichtbare rommel, maar die ligt niet in je ‘leefruimte’. Denk bijvoorbeeld aan spullen die ergens bovenop een kast liggen of kasten die behoorlijk vol zitten. Een grote klus komt aan de orde als je spullen je in de weg zitten en je leefruimte innemen. Als je dit per categorie hebt, maak je inschatting van het aantal eenheden dat je hebt voor die categorie. Alles tot 6 lades/dozen en ongeveer 1 1/2 meter kast telt als één. Een kledingkast met vier deuren en een ladekastje met 6 lades voor je kleding telt dus als 2 eenheden.

Wanneer je deze eenheden hebt geïnventariseerd kun je een simpel rekensommetje maken voor het aantal uren dat je minimaal nodig hebt voor het Marie Kondo opruimproject:

 • eenheid voor een grote klus = 4 uur
 • eenheid voor een middelgrote klus = 2 uur
 • eenheid voor een kleine klus = 1 uur

Per categorie schrijf je de totalen op je projectplanner én je kunt nu ook je einddatum gaan bepalen. Vergeet niet: dit is slechts een inschatting die je maakt. In de praktijk ben je er wellicht langer mee bezig of gaat een categorie sneller dan gedacht. Bovendien hangt het ook af van de hoeveelheid die je er per week of per dag aan wilt besteden.

Schakel hulp in

Ben je snel overweldigd en vindt je het lastig zelf aan de slag te gaan? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Vraag een vriendin of kennis om je te komen helpen. Of nog beter ga op zoek naar een professional organizer die je kan helpen. Op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) staat een lijst. Je mag mij natuurlijk ook altijd een berichtje sturen of een gratis inspiratiesessie aanvragen, zodat ik je op weg kan helpen. Ga in ieder geval niet alleen aan de slag als je er tegenop ziet.

Wil je in niet meer dan 15 minuten per dag een opgeruimd huis? Wellicht is 52 Weken Opgeruimd! dan iets voor jou. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.