In mijn webinar de 7 Geheimen Van Een Altijd Opgeruimd Huis, bespreek ik een aantal geheimen om in slechts 15 minuten per dag je huis opgeruimd te krijgen en te houden. Een van die geheimen ga ik hier verklappen: een routine. Maar wat is een routine? Waarom is een routine zo belangrijk? En hoe ontwikkel je een goede routine? 

Wat is een routine?

Een routine is een gewoonte. Over een routine hoef je niet na te denken. Je doet het op de automatische piloot.Tandenpoetsen is een goed voorbeeld. Naast tandenpoetsen is bijvoorbeeld ook het neerleggen van je sleutels op de landingsplaats een gewoonte of opstaan om 7.00 uur. Bij routines en gewoontes heb je nauwelijks of geen motivatie nodig om ze uit te voeren. Je doet ze zonder erbij na te denken en routines kosten geen energie. Je kunt persoonlijke routines hebben, maar je kunt ook routines hebben voor het opruimen en schoonmaken van je huis (zie hieronder). Het aanleren van een routine kan lastig zijn. Het kost wat tijd, discipline en doorzettingsvermogen om bepaalde dingen een routine te laten worden. Maar als je ze eenmaal hebt leveren ze je alleen maar voordelen op.

De voordelen van een routine?

Een goede routine heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat het rust geeft in je hoofd. Daarnaast bespaard het je tijd. Iets wat je uit gewoonte doet, daar hoef je niet over na te denken en gaat bijna vanzelf. Je weet precies wat je moet doen en kan het daarom sneller doen. Je weet precies wat er gaat komen. Als derde voordeel geeft een goede routine je enorm veel energie. Je krijgt het gevoel dat je goed bezig bent en dat geeft die energie. Ook voor je kinderen zijn routines van belang. Een routine geeft je kinderen een stabiele en vredige omgeving waarin ze zich veilig voelen. Ze krijgen een zeker gevoel van regelmaat constantheid en volhardendheid, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling.

Maandag wasdag: de opruim routine

In vroegere tijden had je voor alles een vaste dag. Meestal met een praktische reden. Zo was maandag altijd wasdag. Onze oma’s (of hun dienstmeisjes) stopten op zondag alle vieze was in de tobbe om een nachtje te weken: op maandag werd dan de was verder schoongemaakt en buiten opgehangen. Logischer wijs werd vroeger dinsdag daarom strijkdag. Donderdag is van oudsher schoonmaakdag of in oud-Nederlands ‘kuisdag’.  De zaterdag is eigenlijk de dag die eigenlijk nog steeds zijn oude huishoudelijke tradities een beetje heeft behouden. Zaterdag is nl. al enorm lang klusjesdag. De meeste mensen zijn vrij en iedereen heeft tijd voor wat klusjes in en om het huis. dn is het zondag vanzelfsprekend natuurlijk rustdag. En ook als je je tijd op zondag niet gebruikt voor het bezoeken van de kerk, een beetje rust op zondag is nooit een straf. Gebruik die dag ook echt om even bij te komen, je hoofd leeg te maken en je voor te bereiden op de komende week.

routine

Een routine ouderwets?

Deze oude schoonmaaktradities zijn in de loop der jaren een beetje uit de mode geraakt (alhoewel, mijn eigen moeder heeft er nog wel een handje van. Op zondagavond werden de vieze kleren haast van ons lichaam getrokken en moesten wij, maar vooral ook onze kleren gewassen worden. En dat doet ze nog steeds op zondag!). Het achterliggende principe van een schoonmaaktroutine zou ons ook vandaag de dag nog steeds enorm helpen. Ik kom vaak tegen dat gezinnen in het weekend het gehele huis aan kant maken omdat ze daar door de week geen tijd voor hebben. Dan ben je dus je halve zaterdag bezig met wassen, schoonmaken, stofzuigen, boodschappen doen, soppen en grasmaaien. Helemaal niet leuk. Bovendien heb je op zaterdag wel leukere dingen te doen. Als je de huishoudelijke taken een beetje over de week verdeeld, heb je in het weekend meer tijd voor leuke dingen én blijft je huis een beetje netjes. De noodzaak voor zo’n schoonmaak- en opruim routine is dus om praktische redenen weg ( je kunt best wassen op vrijdag in plaats van maandag), maar het kan je wel helpen om meer rust en ruimte te krijgen in je hoofd.

Waarom een routine werkt

De dagelijkse routines helpen je om je huis opgeruimd te houden. Door deze dagelijkse routine (bijna) elke dag uit te voeren houd je het overzicht. En nemen de huishoudschema’s minder tijd doordat je niet eerst hoeft op te ruimen. Wanneer je jezelf aanleert deze dagelijkse klusjes elke dag te doen, zul je zien dat het je straks nog maar weinig tijd kost. Regelmaat en herhaling zijn de sleutel tot een blijvend opgeruimd huis. Met deze dagelijkse klusjes houd je de boel onder controle. Door elke dag het dagschema uit te voeren, voorkom je dat je het overzicht kwijt raakt. Je spullen liggen steeds op een vaste plek, geen stapels was- en strijkgoed en je huis ziet er schoon en opgeruimd uit. Een routine geeft je inzicht en je voorkomt stress.

Hoe maak je een schoonmaak- en opruimroutine

Een vaste routine die voor iedereen werkt, bestaat helaas niet. Een schoonmaak of opruim routine moet passen bij de behoeften van jouw gezin, je huis en bij jezelf. Ik krijg vaak de vraag of ik iemand kan helpen met het maken van een snel opruim- of schoonmaakschema. Om effectief te zijn met opruimen en schoonmaken is het van belang dat er een schema is dat bij jou past. Een eenduidig schema kan dus niet, of werkt niet altijd omdat het niet bij jou of je gezin past. Maar ik kan je natuurlijk wel op weg helpen. Er zijn eigenlijk twee stappen om een goed plan voor jezelf te maken:

 1. Maak een schoonmaakroutine en een opruimroutine
 2. Zet je routines om in een planning

Stap 1: een routine opstellen

 • Maak ongeveer een uur vrij er even goed voor te gaan zitten
 • Stel eerst een lijst op van wat je allemaal schoon wilt maken of welke ruimtes in huis je wilt opruimen. En laat je niet uit het veld slaan als de lijst best lang is.
 • Nu ga je naast elk item zetten hoe vaak je dat schoon wilt maken:
  1 = dagelijks, 2 = wekelijks en 3 = eens per half jaar.
 • Zet bij alle 1-tjes een sterretje * voor wat je echt belangrijk vindt, zoals bijv. de wc.
  Zo doe je dat ook voor de 2-tjes en 3-tjes.
 • Als je een gezin hebt en anderen wilt mee laten werken, kun je er ook bij zetten wie wat doet. Om hier een goed evenwicht in te krijgen is het slim om te kijken naar wie wat leuk vindt of goed kan.
 • Dan ga je kijken wanneer je dagelijks, wekelijks en maandelijks tijd vrij kunt maken en plannen voor je schoonmaak-klussen  (stap 2).
 • Als je nog tijd over hebt maak je ook nog een lijst met jaarlijkse grote klussen. Doe dat wel alleen als je tijd over hebt en doe het al laatste.

 

Wil je aan de slag met je eigen routine? Download dan onder aan deze pagina gratis de Simple Organizing Routine met een voorbeeld van een schoonmaak- én een opruimroutine. Daarnaast een blanco voorbeeld om zelf in te vullen. 

Stap 2: de planning

Op basis van de vorige stap, heb je als het goed is een goed overzicht gekregen van wat er moet gebeuren. Als je eerlijk bent geweest tegen jezelf is er als het goed is vanzelf een soort van planning ontstaan. Om het gemakkelijker te maken kun je natuurlijk eerst nog even alle 1-tjes en 2-tjes bij elkaar zetten. Om je op weg te helpen met je planning, nog een paar dingen:

 • Verdeel de taken die je eens per maand doet in 3 ongeveer even grote groepen (3 weken)
 • De week die je per maand dan over houdt is voor vakantie/wat is blijven liggen/grote (opruim)klussen.
 • Deep-cleaning valt onder bijzonder onderhoud, hou daar bij het plannen dus qua tijd rekening mee
 • Het helpt als je alles in een mooi schema zet en deze op een handige plek op hangt

Ten slotte de meest belangrijke stap: zet planning in je agenda en schrijf de tijdsduur er bij. Je dagelijkse klussen hoeven niet, maar de rest in het begin wel om je niet te vergissen en per ongeluk iets anders in die tijd te plannen. Hou ook ruimte in je agenda, voor als je een keer geen zin hebt en dus kunt dingen kunt verplaatsen. Je kunt natuurlijk ook de Simple Organizing Planner gebruiken.

Als je van dit plannen een prioriteit maakt zul je zien dat na een maand je een eigen schoonmaak-schema te pakken hebt wat werkt.

Heb je inspiratie nodig bij het maken van je eigen routine? Download dan de Simple Organizing Routine Printables. Hierin -staan een voorbeeld opruim- en schoonmaakroutine én er staan lege schema’s in, die je kunt gebruiken om zelf in te vullen. 

Je routine herzien

Een routine is er om van af te kunnen wijken en is dus niet in steen gebeiteld. Je kunt het aanpassen. Het is zelfs heel zinvol om het regelmatig te veranderen of aan te passen als dat nodig is. Hou je eerst minimaal 3 weken aan je routine om te kijken of het werkt. Na een maand evalueer je om te kijken of het werkt zoals je van tevoren bedacht had. Misschien duurde een klus langer of korter dan je had gedacht. Het kan ook zijn dat je prioriteiten toch iets anders liggen of dat je dingen hebt uitbesteed. In dat geval pas je je routine aan zodat het weer werkt. Een routine wordt altijd beïnvloed door tijd. Zijn er veranderingen in gezinssamenstelling of op je werk? Pas dan je schema  aan.

routine

routine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook je eigen routine?

Vul dan hieronder je naam en je e-mailadres in en ontvang de GRATIS Simple Organizing Routine. Deze routine bevat een voorbeeld van een opruim- en schoonmaakroutine én twee formats om zelf in te vullen en mee aan de slag te gaan.

privacy Je privacy is belangrijk, ik ga veilig met je gegevens om

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.