Er is veel gaande in mijn leven op het moment. Ik heb een bedrijf dat tijd vraagt, ik wil tijd doorbrengen met mijn gezin, ik studeer, ik ben bezig met het schrijven van een boek en ik doe vrijwilligerswerk voor de kerk. Jij hebt vast ook veel dingen te doen. En jij wilt vast, net als ik, veel bereiken op persoonlijk als professioneel vlak. Maar waar haal ik de tijd vandaan om al die dingen te doen? Want dat is vooral het gene dat ons tegenhoudt om dingen gedaan te krijgen. 

Keuzes maken

Als moeder en ondernemer kan ik niet alles doen wat ik zou willen. Ik doe alleen de dingen die voor mij het meest belangrijk zijn. Daarom stel ik iedere week mijn top-3 van prioriteiten van de week. Dat doe ik ook iedere dag. Als ik maar twee van de drie dingen gedaan krijg? Dan leg ik me daarbij neer. Dan is het maar zo. Een andere keer doe ik weer 4 of 5 dingen. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik blijf groeien en blijf werken aan mijn bedrijf en aan mijn doelen. Dat is de enige manier om te groeien: meer tijd voor de dingen die prioriteit hebben en minder tijd voor de dingen die dat niet hebben. Daarbij is keuzes maken van essentieel belang. Super lastig vind ik dat soms. Je erbij neer leggen dat je geen superwoman bent is vaak heel moeilijk.

Heb je geen idee waar je moet beginnen, maar wil je wel productiever gaan werken? Meld je dan aan voor een gratis inspiratiesessie, dan help ik je op weg naar meer focus en productiviteit. 

Zeg geen ‘nee’ maar doe het later

Het duurde bij mij bijna drie jaar voor ik de stap maakte om een eigen bedrijf te beginnen en mijn baan als organisatieadviseur vaarwel te zeggen. Waarom? Ik had andere prioriteiten. Mijn zoon was net geboren en mijn man en ik hadden de zorg voor mijn schoonmoeder er ook bij gekregen. In die tijd was mijn familie daarom belangrijker dan mijn doelen. Toen ons gezin weer op de rails stond, had ik weer de tijd en ruimte om me te focussen op het opbouwen van mijn bedrijf. Nu mijn bedrijf aan het groeien is, heb ik weer meer tijd om te focussen op andere dromen en doelen, zoals bijvoorbeeld mijn boek dat binnenkort uitkomt.

Ondanks dat je dus niet nu op iets kunt focussen, betekent niet dat het over twee jaar ook niet kan. Door alle drukte in ons gezin had ik echt de ruimte of de mindset niet om heel hard aan mijn doelen te werken. En dat ik ok. We hebben tijden waarin we als een speer gaan en tijden waarin je het rustiger aan doet. Nu is het weer tijd om vol gas vooruit te gaan. Ik zit goed in mijn vel, ik heb genoeg energie en ik ben blij. Maar wie weet wat de komende maanden mij zullen brengen…

tijd

Besteed je beste tijd aan je doelen

Ga op zoek naar het moment op de dag dat jij het beste functioneert en gebruik die tijd. Voor mij zijn dat vooral de ochtenden. Wanneer ik goed geslapen heb, functioneer ik het beste in de ochtend. Dat zijn de momenten dat ik de meeste focus heb. ’s Avonds heb ik vaak niet zovele energie en dan wil ik eigenlijk alleen nog maar op de bank hangen en series kijken. Sinds mijn zoon op zwemles zit is dat ook een moment waar ik het meeste probeer uit te halen als het gaat om tijd voor mezelf en het bereiken van mijn doelen. Mijn man neemt hem mee en ik heb het huis dan voor mezelf. En ook al staat de strijk tot het plafond en ligt er overal stof, dit is het moment dat ik besteed aan het behalen van mijn doelen. Ik studeer dan bijvoorbeeld of ik plan alvast de week vooruit. Ik focus me in ieder geval op mijn prioriteiten en het behalen van mijn doelen. De rest moet maar wachten.

Je hebt een plan en een systeem nodig. 

Het is fijn als je ergens een uurtje of twee kan vrijmaken voor het maken van een plan. Ik raad je aan om een 90 dagen plan op te stellen en je doelen op te delen in stukjes voor de komende 30, 60 en 90 dagen. Die stukjes zijn je plan. Daarnaast heb ik ook nog een plan voor de maand en voor mijn week en zelfs voor vandaag. Daarnaast heb ik een systeem voor het reviewen van en reflecteren op mijn plan. Dat is een systeem.

Je hebt dus een plan en een systeem nodig. Het systeem werkt als een soort routine waarbij je je plan regelmatig onder de loep neemt. Je bekijkt dus je plan iedere week. Ik doe dat zelf bijvoorbeeld altijd op zondagavond, er zijn anderen die het al op vrijdag doen zodat ze een ongestoord weekend tegemoet gaan. Het gaat er in ieder geval om dat je reviewed wat er nog moet gebeuren en wat tot de volgende week kan wachten.

Mocht je nog geen systeem hebben voor het komend jaar, dan is de Flow Planners een echte aanrader. Als lezer van dit blog krijg je met de code ‘blog’ ook nog eens 10% korting als je hem via mij koopt. De planner sluit ook nog eens heel goed aan op KwaliTIJD.

Heb je geen idee waar je moet beginnen, maar wil je wel productiever gaan werken? Meld je dan aan voor een gratis inspiratiesessie, dan help ik je op weg naar meer focus en productiviteit. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.