Wat maakt ons gelukkig? Meer geld, een betere baan of slanker zijn? Nee! Het zijn de kleine dingen in het leven die je gelukkiger maken. Het is niet het gebrek aan geld of een baan die je ongelukkiger maken. Het zijn de kleine dagelijkse irritaties. Ik geloofde het eerst ook niet, maar ik deed een experiment. Een eenvoudig experiment, maar met grote gevolgen. Weggooien maakt gelukkig?!

Mijn experiment

Een weekend lang schrijf ik tijdens mijn dagelijkse bezigheden op welke dingen ik echt mateloos irritant vond. Het was een korte lijst met in totaal 7 dingen:

  • ongemakkelijke zittende schoenen
  • kleding die kapot was
  • een te volle lade
  • een oude vieze schuurspons op mijn aanrecht
  • te veel SPAM in mijn mailbox
  • een pen die niet werkte
  • een stofzuiger die niet goed functioneerde

De oplossing bleek voor als deze irritaties vrij gemakkelijk. Ik gaf de ongemakkelijke schoenen weg aan een goed doel (ze waren nog in goede staat en vrij nieuw). Ik gooide mijn kapotte kleding weg (en kocht nieuwe). De schuurspons belandde in de vuilcontainer en ik heb meteen een nieuwe neergelegd. Ik heb mijn mailbox ontdaan van teveel SPAM, door me uit te schrijven op een aantal nieuwsbrieven. En ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe stofzuiger.

Conclusie: weggooien maakt gelukkig

Het experiment zorgde ervoor dat ik al mijn bezittingen nog kritischer ging bekijken. Door veel zaken weg te doen, creeerde ik ruimte. Niet alleen in mijn huis, maar vooral in mijn hoofd. Ik werd echt blij van het weggooien. Het nam immers de irritaties weg. Ik moet zeggen dat het wegnemen van die kleine irritaties me inderdaad gelukkiger maakte.

Begin dus ook met het maken van een lijstje. Weggooien maakt gelukkig!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.