Heb jij ieder jaar ook weer zo’n last van vakantiestress? Dat je in de week voordat je weggaat als een kip zonder kop rondloopt en van alles moet doen? En dat je dan met een hartslag van 150 in de auto naar je vakantiebestemming stapt? Kun je ook tijdens je vakantie moeilijk ontspannen en blijf je altijd met van alles bezig in je hoofd? En ben je na de vakantie binnen no-time weer vergeten dat je op vakantie bent geweest? Kortom, hoe ga je zonder stress op vakantie?

Het kan ook anders

Hoe zou je het vinden om zonder stress op vakantie te gaan. Op je werk of in je bedrijf is alles goed geregeld. Thuis is alles aan kant. Kortom, alles is klaar om met een gerust hart op vakantie te gaan. En dat gevoel weten vast te houden is misschien nog wel fijner. Dat je de hele vakantie niet aan je werk of je bedrijf werkt, dat je van je gezin kunt genieten en je nergens zorgen over maakt. En dit gevoel na de vakantie vasthouden is natuurlijk helemaal geweldig. En zonder stress op vakantie kan ook! Het is geen sprookje of illusie. Je moet er alleen een aantal dingen voor doen.

zonder stress op vakantie

Lees ook: Druk zijn is een keuze

Wat moet je doen om zonder stress op vakantie te gaan?

Zonder stress op vakantie gaan is geen hogere wiskunde. De sleutel zit ‘m in de voorbereiding en de periode vóór de vakantie. Een mooi voorbeeld van een goed begin is het halve werk. Als je goed voorbereid bent, geniet je niet alleen meer van je vakantie, je gaat ook zonder stress op vakantie en het lukt je om het vakantiegevoel nog makkelijker vast te houden als je weer terug bent. Om zonder stress op vakantie te gaan zijn 3 dingen belangrijk:

  • Maak checklists
  • Zorg dat al je taken afgerond of uitbesteed zijn
  • Doe het niet alleen

Checklists

Schrijf voor jezelf eens op wat je allemaal moet doen voor je op vakantie gaat. Maak een lijst voor thuis en een lijst voor je werk. Schrijf op de lijst dingen die je moet doen voor je weggaat. Van je ‘out of office’ aanzetten tot het vuil buiten zetten en een oppas voor de kat regelen. Schrijf alles op. Is het tijd om op vakantie te gaan, dan pak je je lijst erbij en dan kan het grote afvinken beginnen. Zo’n lijst geeft je overzicht. Je weet precies wat je nog moet doen. Bovendien ga je er zonder stress door weg, want je weet dat je alles hebt gedaan. Een andere checklist om zonder stress op vakantie te gaan is natuurlijk de inpaklijst.

Lees ook: Relaxed op vakantie; hoe doe je dat?

Lees ook:  Inpaklijst voor een weekendje weg: geen stress.

Zorg dat al je taken afgerond en uitbesteed zijn

Maak van te voren voor jezelf glashelder wat er allemaal gedaan moet worden voor je op vakantie gaat. Thuis, maar ook in je bedrijf of op je werk. Hier kunnen de checkslists je enorm bij helpen. Door alle taken die nog moeten gebeuren in te plannen of overzichtelijk voor jezelf te maken is de kans groter dat je ze ook daadwerkelijk zult uitvoeren. Bovendien als je weet dat alles is afgerond, blijft er niets meer in je hoofd rondspoken en ga je met een gerust hart weg en kun je relaxed op vakantie. En trap dan niet in dezelfde valkuil waar veel vrouwen ieder jaar weer in stappen om te laat te beginnen. Begin op tijd! En plan ook ruimte in waar je niets doet. Tijd voor leuke dingen is niet alleen heel fijn en belangrijk, maar mochten er taken meer tijd in beslag nemen dan heb je in ieder geval een buffer.

Doe het niet alleen

Waarom mannen over het algemeen minder last hebben van vakantiestress? Hun vrouw doet negen van de tien keer alles ter voorbereiding van de vakantie. Nu wil ik natuurlijk niet alle mannen over een kam scheren, maar dit is wel hoe vrouwen in elkaar zitten. We willen vooral alles zelf doen en als iemand anders het doet is het vaak niet goed genoeg. Als je relaxed op vakantie wilt dit jaar is het belangrijk om je te realiseren dat jij niet degene bent die overal verantwoordelijk voor is en die alles zelf moet doen. Schakel je gezinsleden (partner, kinderen) in bij de voorbereidingen of haak je collega’s aan. En je kunt bijvoorbeeld ook nog taken uitbesteden. Bestel bijvoorbeeld een keer pizza in de week voor de vakantie, zodat jij extra tijd hebt om je koffer in te pakken. Of vraag een schoonmaakster je huis in de vakantie schoon te maken, zodat jij het niet hoeft te doen voor je weggaat.

lees ook: Inpaktips voor de vakantie!

Wil je ook na de vakantie zonder stress door het leven? Minder chaos in je hoofd en meer tijd voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn? Meld je dan aan voor de Workshop ‘Druk zijn is een keuze’ op 27 september a.s. In deze workshop ga ik in op de stappen die jou gaan helpen bij het bereiken van je doelen en het overhouden van tijd. Tijd voor datgene wat er écht toe doet. De workshop is een praktisch handvat bij het boek ‘Druk zijn is een keuze’. Misschien een mooi boek om in de zomervakantie alvast te lezen? Je kunt hem hier bestellen. 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.