Back to school! Hoe houd je als moeder alle ballen in de lucht? - Simple Organizing
back to school

Back to school! Hoe houd je als moeder alle ballen in de lucht?

Het is weer Back to school tijd. Aanstaande maandag beginnen de scholen weer hier in de regio. Zo na de vakantie en aan het begin van het schooljaar kan het best chaotisch en druk zijn in een gezin. Je probeert als werkende moeder zo lang mogelijk je relaxte vakantiegevoel vast te houden, maar let’s face it, voor je het weet loop je weer van hot naar her te rennen. Hoe zorg je er nu voor dat je niet helemaal zonder energie komt te zitten en hoe voorkom je stress aan het begin van het schooljaar? Hier een paar tips voor als je ‘Back to School’ gaat.

Maak van je Back to School moment een feestje

Maak het moment dat je kinderen weer naar school gaan een mooi en leuk moment. Nieuwe kleding, of een nieuwe tas of brooddoos en iets lekkers op brood. Ga met het hele gezin naar school en maak foto’s. Op het moment dat de eerste schooldag voor je kinderen een feestje wordt, maakt dat het voor jou ook leuker. Enne…. stiekem blij zijn dat die draakjes weer naar school gaan mag hoor.

Delegeer

Als enorme controlfreak wil ik het liefste altijd alles zelf doen. Maar ja, dan heb ik geen tijd om te ontspannen of om leuke dingen met mijn kind te doen. Ik vraag dus regelmatig aan anderen om mij te helpen. Delegeren is erg belangrijk bij het voorkomen van stress. Vraag dus ook eens aan je partner om iets bij te dragen, bestel je boodschappen on-line of neem een schoonmaakhulp voor een paar uurtjes per week.

Plan je rustmomenten in

Het klinkt als een enorme open deur, maar zorg voor voldoende rustmomenten. Plan ze desnoods gewoon in. Een afspraak met je zelf is ook een afspraak. Even weg van je gezin en alle verplichtingen. En dit hoeft niet meteen een hele dag te duren. Een paar uurtjes of een middagje of avond per week zijn al voldoende. Ga lekker sporten, ga de stad in, naar de bioscoop of plof met een goed boek op de bank. Je gezin, je werk en je huishouden even loslaten kan enorm moeilijk zijn. Je voelt je onmisbaar. Maar je zult zien, de rest van het gezin vindt het prima. En ook zij hebben er baat bij dat jij relaxed bent en lekker in je vel zit.

Durf nee te zeggen

Houd je al 6 ballen in de lucht en durf je moeilijk nee te zeggen tegen bal nummer 7: doe het toch. Bedenk dat je nu eenmaal niet alles tegelijk kunt en dat er simpelweg maar 24 uur in een dag zitten. Nee zeggen is overigens niet alleen nee zeggen tegen anderen, maar vooral tegen jezelf. Heb je met jezelf afgesproken dat je op dinsdag de was zou strijken en opruimen, maar heb je er even geen zin in? Doe het dan gewoon een keer niet! Je zult zien, als je jezelf toelaat om iets een keer niet te doen, dan heb je de dagen erna veel meer energie en doe je dat ene overgeslagen klusje vaak ineens spontaan en met veel meer plezier. Al blijft loslaten wel heel moeilijk.

Plan vooruit

Het geeft soms heel veel rust als je dingen in huis vooraf regelt. Als je bijvoorbeeld de avond van te voren al boterhammen smeert en kleding voor de dag erna klaarlegt, dan heb je ‘s ochtends voor het naar school en werk gaan (eigenlijk altijd spitsuur) veel meer tijd en rust om langzaam je dag te beginnen. Een ander voorbeeld van vooruit plannen is je maaltijden vooraf koken. Kook bijvoorbeeld twee maaltijden in een keer op avonden dat het rustiger is of in het weekend, zodat je op avonden dat je laat bent en het druk hebt gehad alleen nog maar iets hoeft op te warmen.

Hou afspraken bij

Zet aan het begin van het schooljaar alle vakanties, studiedagen en andere schoolverplichtingen in je planner en eventueel op de familiekalender. Zo kom je later in het jaar nooit voor verrassingen te staan. Het noteren van belangrijke schoolgerelateerde telefoonnummers en e-mailadressen kan ook handig zijn. Dan weet je dat je ze op een plaats (misschien gewoon in je telefoon, dan heb je ze altijd bij je) kan terug vinden.

back to school

Nog meer tips?

Wil jij als drukke en ambitieuze moeder nog meer tips om je werk goed te combineren met alle andere petten die je hebt? In het boek ‘Druk zijn is een keuze’ beschrijf ik de 7 stappen moet zetten om productiever te werken en balans te houden. Hét boek speciaal voor vrouwen. Met interviews van andere ondernemers en moeders o.a. Charlotte van ‘t Wout, Zarayda Groenhart, Margriet Spijksma en Janne Schuijn.

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x