De 10 beste tips om zonder stress op vakantie te gaan - Simple Organizing
stressvrij op vakantie

De 10 beste tips om zonder stress op vakantie te gaan

Het kan super lastig zijn om je tijdens de vakantie volledig los te komen van je werk en te ontspannen. De druk om altijd bereikbaar te zijn en de constante stroom van informatie kunnen stress veroorzaken, zelfs als je in alle rust op je strandbedje ligt. Gelukkig zijn er strategieën die je kunt toepassen om een stressvrije vakantie te hebben. In dit blogartikel deel ik tien tips die je kunt gebruiken om zonder stress op vakantie te gaan.

 1. Plan vooruit. Maak een goede takenlijst en schrijf alle taken die je nog moet doen hierop. Plan de taken ook in voor de periode voorafgaand aan je vakantie, maar ook voor als je terug komt. Begin vooral op tijd. Wacht niet te lang, begin het liefst al een aantal weken voor je echt op vakantie gaat.

2. Maak keuzes. Maak keuzes tussen taken die echt niet tot na je vakantie kunnen wachten en taken die je ook prima tot na de vakantie kunt laten liggen, die je kunt delegeren of die je wellicht helemaal niet zou moeten doen. Maak duidelijke keuzes, je kunt nu eenmaal niet alles en zeker niet allemaal tegelijk.

3. Maak checklists. Vaak is het iedere vakantie precies hetzelfde. Je moet dezelfde taken doen, dezelfde spullen moeten worden ingepakt en dezelfde werkzaamheden moeten worden afgerond. Maak daarop voor jezelf een handige checklist. Dit geeft niet alleen overzicht en minder stress, maar zorgt er ook voor dat je de checklist een volgende keer weer kunt gebruiken. Er zijn diverse checklists die voor jou kunnen helpen. Denk aan: .

    • Checklist voor je werk
    • Inpaklijst
    • Checklist voor zaken die je thuis moet regelen voor je vertrekt
    • Checklist voor zaken die je voor je reis of onderweg moet regelen

4. Communiceer je afwezigheid: Stel je collega’s en klanten op de hoogte van je afwezigheid. Zet een afwezigheidsbericht op je e-mail en voicemail, waarin je aangeeft wanneer je terugkomt en met wie ze in geval van nood contact kunnen opnemen. Duidelijke communicatie helpt je om zonder stress van je vakantie te genieten.

5. Zet notificaties uit: Schakel meldingen uit op al je apparaten, inclusief je telefoon, tablet en laptop. Door de constante stroom van (werkgerelateerde meldingen) uit te schakelen, kun je jezelf volledig loskoppelen en ontspannen tijdens je vakantie. Deze tip levert je overigens ook buiten de vakanties een hoop minder stress op!

6. Stel grenzen en houd je eraan: Wees duidelijk tegen jezelf en anderen over je grenzen. Vermijd de verleiding om regelmatig je werkmail te controleren of in te loggen op zakelijke systemen. Door jezelf toestemming te geven om echt vrij te zijn, kun je optimaal genieten van je vakantie. Is het onvermijdelijk om tocht te werken tijdens de vakantie? Maak dan duidelijke afspraken: met jezelf en je mede-vakantiegangers.

7. Bouw je werkzaamheden af: Plan een paar dagen voor je vakantie in waarin je bewust afbouwt. Verminder de werkdruk en geef jezelf de ruimte om de overgang naar je vakantieperiode te maken. Dit helpt je om mentaal voor te bereiden en stress te verminderen. Ga ook bij voorkeur niet direct op je laatste werkdag op vakantie, maar zorg dat je een dag hebt om te schakelen. Stop op je laatste werkdag ook niet te laat, maar ga vroeg naar huis.

8. Leer ‘nee’ te zeggen: Wees niet bang om nee te zeggen tegen nieuwe verzoeken of taken die net voor of tijdens je vakantieperiode binnenkomen. Om stress te voorkomen is het belangrijk om je grenzen te bewaken en jezelf de tijd en ruimte te geven om op te laden.

9. Have fun! Doe zoveel mogelijk dingen in je vakantie waar je blij van wordt. Opladen doe je door de dingen te doen die jij leuk vindt. Door leuke dingen te doen zul je merken dat je juist enorm veel ruimte in je hoofd krijgt voor creatieve ideeen, nieuwe doelen, taken die ineens te binnen schieten. Juist door iets anders te doen dan je dagelijkse werk, wordt je productiever.

10, Gun jezelf echte rust: Last but not least, gun jezelf echte rust. Laat je werk los en wees lief voor jezelf. Geef jezelf toestemming om te ontspannen, plezier te hebben en nieuwe energie op te doen tijdens je vakantie. Je verdient het!

Kortom, het is mogelijk om zonder stress op vakantie te gaan. Met de juiste planning, communicatie en het stellen van grenzen kun je volop genieten van je vakantie en je werkzaamheden helemaal loslaten. Vergeet niet om tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Je zult merken dat je terugkomt met vernieuwde energie om weer aan de slag te gaan. Fijne vakantie!

Leesvoer voor tijdens je vakantie? Bestel ‘Druk zijn is een keuze’ via je online boekhandel en ontdek nog meer tips voor minder stress, balans en overzicht. 

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x