De Beste Planner Voor Het Nieuwe Jaar - Simple Organizing
beste planner

De Beste Planner Voor Het Nieuwe Jaar

Een nieuw jaar betekent voor mij als plannerfanaat natuurlijk een nieuwe planner. Die mooie lege pagina’s die je weer kan vullen met van alles, de geur van het nieuwe papier: heerlijk. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn nieuwe vorig jaar eind november al in huis had en reikhalzend uitkeek naar het moment dat ik er in mocht gaan schrijven. En nu is het dan eindelijk zo ver. Ik krijg altijd heel veel vragen over welke planner ik nu gebruik. Dan geef ik je meteen wat tips om de beste planner voor jou te vinden.

Planner vs Agenda

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen met een een agenda? Is een planner niet gewoon hetzelfde? Nee. Een planner is iets wezenlijk anders dan een agenda. Een agenda is eigenlijk ouderwetse manier om je afspraken bij te houden. Meestal bestaat deze agenda uit een weekoverzicht (in papieren vorm of digitaal) waarin per datum en dagen van de week je afspraken staan vermeld.

Een planner heeft veel méér dan de agendafunctie. In een planner schrijf je niet alleen je afspraken, maar je plant er ook al je taken in in. Daarnaast gebruik je een planner ook voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld:

  • Mindmaps
  • Dromen
  • Doelen
  • Reflectie: hoe is het met je? Wat ging er goed, wat kan er beter?
  • Reflectie momenten
  • Blanke pagina’s om op te tekenen of je eigen inspiratie momenten op te schrijven.
  • Wensenlijsten
  • Evaluatie momenten
  • Vision board
  • Urenregistratie voor zzp-ers

Het is veelomvattend. Ik gebruik mijn planner dan ook als een leidraad, en dagboek voor wat ik graag wil in mijn leven. Zeker als ik veel ballen tegelijk in de lucht moet houden is een planner een zeer grote toegevoegde waarde ten opzichte van alleen een agenda. Je kunt met een planner het beste uit jezelf en uit je leven halen en je doelen bereiken.

planner

Ga op zoek naar de beste planner voor jóu

Om mijn to do lijst een beetje overzichtelijk te houden heb ik ook nog een paar andere lijsten die ik bijhoud. Mijn to do lijst is echt voor de korte termijn. Ik heb achter in mijn planner een lijst voor grote projecten en dingen die ik ooit nog een keer wil doen. Het liefst plan ik alles in in een systeem waar ik per dag een tijdsverdeling zie staan, zodat ik ook rekening kan houden met hoe lang ik ergens mee bezig ben en hoeveel tijd ik ervoor heb. Daarnaast werk ik met een dagelijkse en wekelijkse top-3. Deze heb ik het liefst met een afvinklijst erbij. Dit is een manier die voor mij werkt. Voor anderen is een andere manier weer veel fijner. Ik zou jou ook willen adviseren om op zoek te gaan naar wat bij jou past. De beste planner voor jou. Experimenteer met diverse methoden en systemen van plannen en verschillende planners. Ga op zoek naar de beste planner voor jou. Het belangrijkste is dat je een systeem hebt wat voor jou werkt. Jouw beste planner hoeft niet de beste planner van een ander te zijn.

De beste planner vinden

Een goede planner vinden kan een tijdje duren en de enige manier om erachter te komen of iets bij je past is simpelweg uitproberen. Op het moment zijn er heel veel goede planners op de markt. Bij mijn favorieten vindt je een lijst met een aantal aanbevelingen van goede planners. Maak je keuze voor een goede planner echter op basis van je eigen voorkeuren en wensen.

Mijn eigen zoektocht naar een planner

Na een aantal jaren gebruik gemaakt te hebben van een agenda met een ringband (Kikki K, Simple Stories en Filofax zijn mijn favorieten), ben ik in 2014 overgestapt op de Erin Condren Life Planner. Dit is een agenda van een Amerikaans merk en enorm populair. Ik ben er via YouTube tegenaan gelopen, heb er een besteld en was meteen verkocht. Ik vindt hem vooral zo fijn om de agenda gebruik maakt van een dagindeling in drie boxen. Daarnaast vindt ik het ook enorm fijn dat de agenda naast een weekpagina ook een maandpagina. Ook de tabs die de maanden van elkaar scheiden zijn erg overzichtelijk. En, heel eerlijk, hij is gewoon heel duurzaam en super mooi.

Ik gebruik mijn planner niet alleen om al mijn afspraken in te noteren, en mijn to-do-lijsten bij te houden. Ik vindt het ook nog eens enorm ontspannend om hem te voorzien van allerlei stickers en quotes. Zo is het bij houden van afspraken niet alleen functioneel maar ook nog eens heel erg leuk. Wat ik echter het allerbelangrijkste vindt is dat ik mijn doelen erin kwijt kan, dat er ruimte is om mijn social media bij het houden, maar vooral dat er ruimte is voor reflectie en het nadenken over het behalen van mijn doelen. Dat is dan ook de reden dat ik sinds vorig jaar groot fan ben van Flow Planners.

planner

Flow Planners

De Flow Planners is speciaal ontwikkeld voor de ondernemende vrouw. Ik kan er dus niet alleen al mijn privé dingen in kwijt, ook zakelijk kan ik er alles mee plannen. De Flow Planners is een echte alles-in-1 planner. Er is voldoende ruimte en ik kan er veel in kwijt: to-do’s, boodschappenlijstjes, mijn focuspunten, maaltijdplanning, bellijst, hoeveel water ik heb gedronken op een dag. Bovendien is er meer dan genoeg blanco notitieruimte. De Flow Planners vind ik vooral ideaal bij het houden van focus en productief werken. Door vragen en een visionboard en reflectiepagina’s kan ik heel makkelijk jaardoelen stellen en ze vervolgens opknippen in maanddoelen, weekdoelen en dagelijkse taken. En niet te vergeten: de kleur, die past helemaal bij mij.

planner

Happiness Planner

Dit jaar ga ik ook een nieuwe planner uitproberen. Gewoon voor de fun en omdat ik vind dat ik als productiviteitscoach een beetje gevoel moet hebben wat erop de markt is. De Happiness Planner wilde ik al langer een keer uitproberen omdat de achterliggende gedachte me enorm inspireert. De maker van deze planner wil mensen  inspireren hun passie na te jagen. Dit sluit helemaal aan bij Simple Organizing natuurlijk. Ook de Happiness Roadmap is een mooie toevoeging. Het is een soort richtlijn om na te denken over je leven en de inrichting die je daaraan wilt geven. De planner heeft daarom wat meer ruimte bevat voor reflectie, dromen en emoties en wat minder voor concrete dingen. “Een unieke agenda die je de rest van je leven bewaard als een echt boek”. Hij staat vol inspiratie, quotes & tips. En hij ziet er ook nog eens heel mooi uit en je krijgt er allerlei goodies bij. Er zijn verschillende uitvoeringen. Je hebt gedateerde versies, versies zonder datum en je hebt de 100-dagen versie.

Structuurjunkie Planner

De Structuurjunkie Planner is de planner door de enige echte structuurjunkie Cynthia Schultz. Zij heeft na haar Werkboek voor een Structuurjunkie in Spe wat mij betreft de beste planner die er bestaat ontworpen. Ik gebruik hem dagelijks. De Structuurjunkie Planner is vooral een hele ‘praktische planner voor elke dag, met extra tools om te focussen, productiever te werken en jezelf uit te dagen nog beter te werken én tijd voor jezelf te maken’, zoals Cynthia zelf zegt. En daar sluit ik me volledig bij aan. Cynthia laat zelf even haar planner zien (NB: dit is een oudere versie van de planner, inmiddels is hij nog meer verbeterd).

Ik ben heel benieuwd naar welke planner jij het komend jaar gaat gebruiken (laat even een berichtje achter, dat zou ik leuk vinden).

Mocht je nog geen planner hebben aangeschaft voor het komend jaar, doe dat dan vooral. Wil je leren hoe je een goede planning maakt die je overzicht geeft en zorgt dat je je doelen behaald zonder chaos en een vol hoofd? Doe dan mee met ‘Plan jouw jaar in 4 simpele stappen’. Dé Masterclass om een goede planning te leren maken die bij jou past. 

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x