Hoe Je In 3 Stappen Een 90 Dagen Planning Maakt - Simple Organizing
planning

Hoe Je In 3 Stappen Een 90 Dagen Planning Maakt

Aan het eind van het jaar ga ik aan de slag met mijn doelen voor het komend jaar. Eens per kwartaal maak ik vervolgens voor mezelf een 90 dagen planning. Ik sta er iedere keer weer versteld van hoeveel helderheid dit oplevert. Voorheen had ik vaak een idee welk thema ik mee aan de slag  wilde of een doel wat ik wilde bereiken. Ik had dan echter geen enkel idee welke stappen ik moest zetten. Wat moest ik eerste doen? Sinds ik mijn 90 dagen methode ben gaan gebruiken is het allemaal veel gemakkelijker geworden. Vandaag vertel ik je mijn 3 geheimen om ook je doelen te bereiken met een 90 dagen planning. 

Leer

Heb niet de behoefte om bij het maken van een planning alle stappen die je moet zetten al te weten. Leg je neer bij het feit dat je in veel gevallen niet weet wat er komen gaat en accepteer dat. Het is helemaal niet nodig om alle stappen al helemaal uitgedacht te hebben. Vraag om hulp bij mensen die het gene dat jij wilt bereiken al bereikt hebben. Lees boeken. Luister podcasts. Het enige wat je hoeft te doen is beginnen. Een simpele stap brengt je dichter bij je doel. En die eerste stap van je 90 dagen planning kan simpelweg zijn anderen vragen welke stappen je moet zetten.

Masterclass ’90 dagen planning’

Waarom een 90 dagen planning?

Ik krijg vaak de vraag waarom ik werk met een 90 dagen planning. Voor mij geeft het de ruimte om flexibel te blijven, maar het helpt me vooral beter om mijn doelen ook daadwerkelijk te behalen en op de juiste koers te blijven. Er zijn meerdere redenen:

  • 90 dagen (of 13 weken) zijn precies lang genoeg om focus te houden en je doelen te bereiken, maar kort genoeg om niet overwhelmed te raken 
  • dingen in je leven kunnen veranderen. Een 90 dagen planning geeft je de ruimte om je plannen daarop af te stemmen en aan te passen.
  • door je grotere doelen op te splitsen in kleinere doelen van 90 dagen, krijg je veel meer gedaan. In een jaar krijg je dus vier keer zoveel gedaan.

Maak een commitment

De enige manier om je doelen te behalen en je 90 dagen planning te halen is om een commitment te maken. Maak het behalen van je doel een prioriteit. Zet de taken die je moet doen om je doel te behalen als een afspraak in je planner. Doe iedere dag een ding dat je dichter bij je doel brengt en maak dat je prioriteit voor die dag. Laat je doel leidend zijn in het maken van je keuzes in je tijdsbesteding. Doe alleen dingen die daadwerkelijk bijdragen aan het behalen van je doel. 

Bestel de Simple Organizing 90 dagen planner hier

Kom in actie

Blijf niet eindeloos bezig met het maken van een planning maar kom in actie. Met een 90 dagen planning besteed ik 5 dagen lang 15 tot 20 minuten (of in een keer een uur) aan iedere stap die je moet doorlopen om tot een 90 dagen planning te komen. Dat doe ik bewust. Ik wil niet te lang stil blijven staan bij de planning. Alleen actie leidt uiteindelijk tot resultaat. Weet je niet waar je moet beginnen? Begin gewoon! Over 90 dagen over een maand zijn er dingen weer anders en begin je gewoon opnieuw of pas je je planning aan. Dat is het mooie van een 90 dagen planning: vier keer per jaar een nieuw begin. Het hoeft allemaal niet perfect. Begin gewoon met de gemakkelijkste taak en doe iedere dag iets. Een olifant eet je ook in kleine stapjes. 

Stop dreaming en start doing!

Nog een ding..

Voor het maken van een 90 dagen planning (die weer bestaat uit 3 maandplanningen en een aantal weekplanningen) heb je eerst een goed beeld nodig van wat je het komend jaar of de komende 90 dagen en in de toekomst wilt realiseren. Zie het als een soort navigatie: als je niet weet waar je heen wilt, kun je een super goed navigatiesysteem hebben, maar dan kom je nog steeds nergens. Zorg dus dat je heel goed weet wat je doelen zijn. Maak ze zo SMARTE mogelijk. 

90 dagen planning

Reflecteer

Duidelijkheid over je doelen start met het reflecteren op de periode daarvoor (of dat nu een jaar, maand of week) is. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Op basis van de antwoorden op die vragen ga je verder en formuleer je doelen. Plan deze reflectiemomenten ook in, in je planner. Neem minimaal eens per jaar een dag om het afgelopen jaar eens goed door te nemen en te bedenken hoe je zou willen dat komend jaar eruit gaat zien. Heel duidelijk weten waar je heen wilt en wat je wilt veranderen, maakt het maken plannen nog gemakkelijker. Reflecteer ook eens per maand en per kwartaal en maak zo nodig aanpassingen. 

De basis

Je 90 dagen planning is de basis voor de dingen die je iedere dag doet. Een goede planning geeft je focus en maakt dat je je doelen behaald. Als je basis op orde is, maak je heel gemakkelijk een week en zelfs een dagelijkse planning. Je weet precies wat je te doen staat en creëert overzicht.  Doelen behaald? Afvinken en successen vieren!

Meer weten?

Wil jij ook aan de slag met het maken van je eigen 90 dagen planning? Wil jij van komend kwartaal of komend jaar jouw beste ooit maken? Meld je dan snel aan voor de Masterclass ’90 dagen planning’ en zet in 1 dag je dromen en doelen om in  praktische en haalbare planning voor komend kwartaal. Een planning waar je direct mee aan de slag kan en die focus en overzicht geeft. Meer informatie en aanmelden voor de Masterclass kan hier.

90 dagen planning

 

Alvast inlezen? Bestel dan mijn boek “Druk zijn is een keuze”.

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x