Ken je dat gevoel, je wilt van alles doen, hebt diverse doelen en dromen, maar op de meeste dagen voel je je net een jongleur die alle ballen in de lucht probeert te houden. Je komt niet in de buurt van alle dingen die je graag gedaan wilt hebben. Je wilt het liefste minder druk zijn, maar tegelijkertijd wel meer bereiken. In deze blog vertel ik je drie simpele stappen hoe je meer kunt bereiken door minder te doen, zodat jij tijd hebt voor wat echt belangrijk is.

Druk zijn is hip

We leven in een samenleving waarin druk zijn ons status geeft. Als je zegt dat je druk bent dan tel je mee en we meten de kwaliteit van onze dag aan de hand van hoeveel we gedaan hebben. We krijgen al van kleins af aan aangeleerd dat als we veel willen, we ook veel moeten doen. We zijn niet  meer zo snel tevreden, we willen altijd meer. Maar de manier om meer te krijgen is niet door ook meer te doen. Als dat zo was dan zouden de mensen die het meest werken, het minst slapen en iedere minuut van de dag iets te doen hebben de gelukkigste mensen zijn. En dat is totaal niet zo. De gelukkigste mensen zijn vaak diegenen die hebben ontdekt wat voor hen het meest belangrijk is en daar bewust tijd voor maken en stoppen met de dingen waar ze niet blij van worden of die niet belangrijk zijn. En gek genoeg zijn dit juist de mensen die ook het meest productief zijn.

Stap 1: Wakker worden

De meest simpele manier om erachter te komen wat je wel en niet zou moeten doen is aandacht besteden aan hoe je je voelt. Je lichaam is de graadmeter. Stel je daarom gedurende de dag regelmatig de vraag: ‘Hoe voel ik me nu? Voel ik me energiek of voel ik me leeg? Sta stil bij alles wat je doet of het je energie geeft of dat het je energie kost. Als je dat lastig vindt, zet dan ieder half uur een alarm op je telefoon die je eraan herinnert om even bij jezelf na te gaan hoe je in je energie zit.

Schrijf voor jezelf op welke dingen, taken, mensen, projecten en activiteiten je energie geven. Vergeet ook geen lijstje te maken van de dingen die je veel energie kosten. Doe dit gedurende een week om een goed beeld te krijgen. Wil je het sneller doen? Neem dan nu meteen een moment om op basis van vorige week een lijstje te maken. Je hoeft met je lijstje overigens nog niets te doen. Het gaat in deze stap vooral om inzicht krijgen. Soms is het namelijk gewoon even nodig om wakker te worden voor dat je dingen gaat zien.

Stap 2: opruimen

In deze stap gaan we onze lijstjes uit stap 1 eens goed onder de loep nemen. Stel jezelf de vraag wat alle dingen die je energie gemeen hebben. Zijn het dingen waarbij je actief bezig bent? Gebruik je bij al deze activiteiten je hoofd? Zijn het activiteiten waarbij je samenwerkt met anderen? Schrijf dat voor jezelf op.

Schrijf vervolgens op wat de activiteiten die je uitputten en geen energie geven gemeenschappelijk hebben. Daarna is het tijd om eens goed op te ruimen. We gaan opruimen door:

  • ‘nee’ te zeggen
  • afspraken af te zeggen
  • met dingen te stoppen

Dit zijn de drie dingen waarmee je het allersnelste tijd creëert. Dit is niet gemakkelijk en je gaat er zeker anderen mee teleur stellen. Doorgaan met dingen die je uitputten en energie kosten is echter nog vervelender.

Lees meer over KwaliTijd

Stap 3: uitbesteden

Je kunt natuurlijk niet alle taken en activiteiten die je energie kosten schrappen. Er zijn nu eenmaal dingen die moeten gebeuren. Bedenk echter dat jij niet degene hoeft te zijn die ze moet doen. Niet allemaal in ieder geval. Probeer zo dicht mogelijk bij 100% te zitten als het gaat om taken die je energie geven. Bekijk dus je lijst met dingen die je energie kosten nog eens goed en zet achter iedere taak die je door iemand anders kunt laten doen een smiley. Waarom een smiley? Ten eerste omdat de dingen die jij niet leuk vind om te doen heel vaak een taak is waar een ander wel plezier uit haalt. En ten tweede als je stopt met de dingen te doen die je niet leuk vind, zul je beter in je vel zitten.

Weg met de huisvrouw

Ondanks wat je misschien van je moeder, schoonmoeder of oma hebt meegekregen: jouw waarde en kwaliteit als vrouw, moeder en partner zijn niet afhankelijk van de taken die jij in het huishouden doet. Je bent nog steeds een goede moeder en partner als je je huishouden uitbesteed of je kinderen naar de opvang brengt. En je waarde als ondernemer is niet afhankelijk van de taken waar je geen energie van krijgt. Je bent juist van meer waarde als je goed in je vel zit en de dingen doet die je leuk vindt. Juist het uitbesteden van taken en activiteiten die je niet leuk vindt en waar je geen energie van krijgt maakt dat je dingen kunt doen waar je goed in bent. Ben jij goed in schrijven? Besteed je tijd dan aan het schrijven van een nieuw blog of boek in plaats van dat je bezig bent met het vouwen van de was, het koken van een maaltijd of boodschappen doen.

Invloed

Als ik aanraad om zoveel mogelijk taken die niet bijdragen aan je doel of waar je geen energie van krijgt uit te besteden, krijg ik steevast het antwoord: ‘Maar ik heb helemaal geen geld om al die dingen uit te besteden. Ik kan geen werkster of een accountant betalen’. Ik zal je even wakker schudden. Als jij grote dromen hebt. Voor je bedrijf of je leven in het algemeen, dan kun je het je simpelweg niet veroorloven om geen hulp te vragen of dingen die tijd kosten uit te besteden. Begin direct met uitvogelen hoe je het wel voor elkaar krijgt om bijvoorbeeld het huishouden uit te besteden. Hoe sneller je hiermee begint hoe meer invloed je hebt op het bereiken van je dromen. Zodra je een kleine beetje invloed hebt op de manier waarop je door minder te doen meer gedaan krijgt, zal je hoeveelheid tijd groeien.

Invloed = meer impact met minder moeite

Bedenk dat uitbesteden niet duur hoeft te zijn (het kan zelfs gratis). En waarom zou je wel geld investeren om meer geld te krijgen en ben je niet bereid om geld te investeren om meer tijd te creëren?

Loslaten

Taken uitbesteden betekent wel dat je de controle op moet geven. Dat voelt heel ongemakkelijk in het begin. Ook zullen dingen gedaan worden op een manier die anders zijn dan de jouwe. Maar jouw manier is misschien niet altijd de beste manier. En zelfs als dat zo zou zijn; als iemand het maar voor 80% zo goed doet als jij, dan is dat nog steeds waard. Jij krijgt er namelijk tijd voor terug. Het is altijd velen malen beter dan als je het zelf doet voor 100%, terwijl je dan geen tijd overhoudt voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Accepteren

Probeer ook hulp te accepteren van anderen. Hoe vaak heb jij niet gezegd ‘O, ik red het wel joh. Het gaat prima’ als een vriendin vroeg of je hulp nodig had. We krijgen heel vaak hulp aangeboden zonder dat we het zelf doorhebben. En als we het dan wel horen, zijn we te trots om de hulp aan te nemen. We voelen ons dan vaak tekortschieten en schuldig als we hulp aannemen. Stop daarmee en begin met het accepteren van hulp.

Meer tijd: stap voor stap

Ik weet niet wat er gaat gebeuren als we er niet meer zijn. Wat ik wel weet is dat we na onze dood niet worden afgerekend hoeveel we gedaan hebben in ons leven. Ik weet ook heel zeker dat wanneer we een gelukkig leven willen leiden dat er echt toe doet, we dan moeten beginnen met het doen van alle dingen die er totaal niet toe doen. Ik hoop daarom ook van harte dat ook jij je mooiste leven kunt gaan leiden en tijd kunt besteden aan de dingen die er écht toe doen en belangrijk voor je zijn. Het zal in het begin lastig zijn. Minder druk zijn en keuzes maken kost discipline en doorzettingsvermogen. Maak het echter niet te moeilijk voor jezelf. Neem kleine stappen. Want iedere dag een kleine stap brengt je uiteindelijk waar je wilt zijn.

Meer tijd overhouden voor datgene wat er écht toe doet en waar je écht gelukkig van wordt? Wil je meer focus voor het groeien van je business? Wil jij minder chaos en meer rust in je hoofd? KwaliTijd leert je stap voor stap alles over productiviteit, timemanagement, balans en het creëren van je mooiste leven. Het online programma wat je op je eigen tempo kunt doen en wat rekening houdt met wat jou zo uniek maakt. 


Leave a Reply

Your email address will not be published.