Inpaklijst voor een weekendje weg: met gratis download en 3 tips. - Simple Organizing
inpaklijst

Inpaklijst voor een weekendje weg: met gratis download en 3 tips.

Af en toe met je gezin een weekendje weg gaan is super leuk. Maar het inpakken van de koffers kan een heel gedoe zijn. Iedere keer als wij met het gezin op reis gaan ben ik weer aan het stressen. Al dagen van te voren ben ik aan het nadenken over wat er mee moet in de tassen of koffers. En volgens mij ben ik niet de enige. Inmiddels ben ik zelf behoorlijk geroutineerd geworden in het inpakken van mijn tas voor een weekendje weg. Met mijn inmiddels standaard inpaklijst en een aantal handige trucjes ben ik in een mum van tijd klaar. Het kost me hooguit een half uurtje. Zeker met een inpaklijst. Lees verder als je ook mijn trucjes wilt toepassen voor een vakantie zonder stress. 

Stel jezelf vragen

Als je aan de slag gaat met het inpakken van koffers, is het handig om na te denken over een aantal dingen. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat is de weersvoorspelling op de plaats van bestemming?
 • Wat gaan we dit weekend doen? (shoppen, cultuur snuiven, wandelen, zwemmen, fietsen, niets)
 • Gaan we naar een feestje / uit / naar een chique restaurant?

De kleding

De antwoorden op bovenstaande vragen hebben enorm invloed op de keuze van je kleding. Maar zelfs als je de antwoorden helder hebt, is het nog steeds een moeilijke keuze. Ik wil er om wedden dat alles wat je wilt meenemen niet in je koffer of tas gaat passen. Neem dus vooral ook niet te veel kleding mee en zorg ervoor dat je alles wat je meeneemt met elkaar kunt matchen. Neem dus bijvoorbeeld voor iedereen een spijkerbroek mee. En een trui of vest is ook altijd handig. Voor als het koud wordt, of als je op stap gaat in plaats van je jas. Wat je natuurlijk in ieder geval mee neemt is; ondergoed, sokken en een pyjama.

Niet alleen op vakantie alles op orde, maar het hele jaar? Misschien is Druk zijn is een keuze wel iets voor jou!

Wat past er gemakkelijk in je koffer?

Neem in ieder geval 3 tot 4 setjes kleding mee voor ieder gezinslid per week. Dan heb je, ook in geval van een ongelukje, genoeg kleding bij je. Als echt alles bij elkaar matched, zou je wellicht minder broeken of rokken mee kunnen nemen. Zorg dan voor voldoende bovenkleding. Voor een weekend weg geld dat 1 setje aangevuld met wat extra items meer dan genoeg is. Trek een paar schoenen aan die het meeste ruimte innemen of die het zwaarst zijn (in mijn geval zijn dat mijn wandelschoenen). Dan kun je in je weekendtas een paar loafers of gympen en eventueel je slippers meenemen. Voor een weekend weg hoef je echt geen volle toilettas mee te nemen. Zorg dat je in ieder geval de basics (haarborstel, tandenborstel, tandpasta) bij je hebt en vul die aan met mini’s. Ook kun je natuurlijk gemakkelijk met de hele familie toiletspullen delen. Allemaal dezelfde shampoo, tandpasta en bodylotion gebruiken is echt niet erg.

inpaklijst

Maak een inpaklijst

Om echt zeker te weten dat je niets vergeet is het handig om een inpaklijst te maken. En hier kun je mijn inpaklijst aanvragen als inspiratie. Deze inpaklijst pak ik er altijd bij voordat ik begin met inpakken. Ik kan dan zo alles pakken wat ik nodig heb en de kans dat je iets vergeet is minimaal. Als je vaak op reis gaat is het te overwegen een soort basislijst te maken voor jezelf die je kunt bewaren. Dan hoef je deze lijst alleen maar aan te vullen met extra items die van toepassing zijn op de betreffende reis of bestemming.

Wees voorbereid

Maak je inpaklijst een paar dagen van te voren. Voor een weekendje weg in een huisje heb ik nooit heel veel zin om heel lang met inpakken bezig te zijn. Ik zorg er daarom voor dat ik in mijn kast een aantal zakjes / tasjes heb liggen die ik zó kan pakken. Ik weet precies wat erin zit en ik kan het meteen pakken zonder dat ik er over na hoef te denken. In mijn kast ligt standaard een gevulde toilettas (met mini’s erin). In principe hoef ik daar alleen maar de tandenborstels, borstel, scheerapparaat en wat make-up bij te doen en ben ik klaar voor vertrek. Als er tijdens de reis iets op gaat, vul ik dat bij thuiskomst weer aan. Zo kan ik altijd een gevulde toilettas uit de kast pakken. Ook mijn EHBO-tasje staat klaar in de kast en kan ik zo in de tas stoppen.

Naast mijn kleding en toiletspullen heb ik standaard nog een aantal extra zaken in mijn weekendtas of koffer zitten als ik een weekendje wegga. Dit zijn spullen waarvan het handig is als je ze bij je hebt en waarvan het handig is als je ze niet ter plaatse hoeft te kopen. Ik heb deze spulletjes standaard in een zip-lockbag in de kast liggen. Het hele pakketje hoef ik alleen maar uit de kast te halen en voor vertrek in de weekendtas te stoppen. Na gebruik vul ik het weer aan zodat ik het een volgende keer zo weer kan pakken. Ik noem dit altijd mijn persoonlijke weekendje-weg pakket. Dit is wat erin zit:

 • Handdoek en Theedoek
 • Rol toiletpapier
 • Schuursponsje
 • Vaatwastabletten
 • Lucifers
 • Schoonmaakdoekje
 • Suikerzakjes
 • Paar theezakjes
 • Zakje Biotex handwas

inpaklijst

Extra inpaktips voor minder stress

Naast een goede lijst, kun je het inpakken zelf ook wat vergemakkelijken door rekening te houden met het volgende:

 • Stel uiterlijk een week op voorhand je inpaklijst op: zo heb je nog tijd om zaken te wassen en te kopen.
 • Spreek met je gezinsleden af wat ze voor vertrek niet meer mogen dragen (leg het bij voorkeur al opzij). Zo vermijd je dat je de avond van te voren nog aan het wassen bent.
 • Leg spullen van te voren klaar. Kom je een week van te voren al zaken tegen die je moet inpakken en niet meer zal gebruiken voor vertrek? Leg ze op een aparte stapel of in een aparte bak. Dat bespaart je later heel wat tijd met inpakken en het zoeken naar spullen.
 • Probeer bij het inpakken per ruimte te werken, dat werkt veel efficiënter en sneller. Pak eerst alles in wat in de slaapkamer ligt, ga vervolgens naar de badkamer, de woonkamer enz.
 • Gebruik packing cubes om meer te kunnen meenemen en je kleding makkelijk te kunnen inpakken
 • Ga je met het vliegtuig? Denk dan van te voren wat er in de koffer moet en wat in je handbagage.

Zorg ervoor dat je niets vergeet

Bij het inpakken zijn er altijd spullen die je van te voren niet in kunt pakken en die je op het laatste moment nog ergens vandaan moet halen en bij de rest van de bagage moet stoppen. Dé dingen om te vergeten. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld mijn kussen (ik slaap nooit ergens anders zonder mijn eigen kussen), de adapter van mijn telefoon en de knuffels van mijn zoon. Om te voorkomen dat ik ze vergeet plak ik de avond van te voren altijd een post-it op mijn voordeur. Bij het verlaten van het huis kom ik die vanzelf tegen en is de kans op het vergeten van die spullen veel minder.

Inpakken en op reis gaan is voor iedereen natuurlijk anders. Dit zijn de dingen die voor mij werken en ik hoop dat jij er ook wat aan hebt! Deel jouw tips in de comments hieronder!

Koffer inpakken

Nu ja alles gepakt hebt en weet wat je wilt meenemen is het ook fijn dat je alles een beetje netjes in je koffer krijgt. In dit filmpje laat Marie Kondo zien hoe dat moet.

Mijn inpaklijst downloaden

Je kunt mijn inpaklijst hier downloaden. Ik wens je heel veel plezier met je weekendje weg zonder al te veel inpakstress! Wat zou jij nog meer op je inpaklijst zetten? Laat een reactie achter in de comments onder deze blog. 

Wil je meer handige tips & tricks ontvangen over productiviteit, slimmer werken, plannen en timemanagement speciaal voor ondernemende en ambitieuze moeders? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse Structuurboost of volg mij op Instagram of Facbook

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x