Als drukke en ondernemende moeder ken je het vast wel. Je bent laat thuis en dan dan moet je ook nog koken. De verleiding is dan groot om voor de zoveelste keer iets snels en ongezonds op tafel te zetten. De oplossing is echter nog gemakkelijker. Ga meal preppen! Maar wat is meal preppen dan precies? Het is eigenlijk je eten vooraf voorbereiden, zodat je op drukke momenten snel een gezonde maaltijd op tafel zet. Het is iets wat overgewaaid is vanuit de wereld van de sporters en fitgirls. Maar meal preppen is ook voor ons niet fitgirls die een gezin hebben en gewoon heel druk zijn ideaal.
Lees ook: Druk zijn is een keuze.
De voordelen van meal preppen
Naast het feit dat je veel gezonder eet als je aan het meal preppen gaat (je maakt namelijk gezondere keuzes als je niet moe en gestressed bent), zijn er nog veel meer voordelen. Het bespaart je namelijk vooral tijd. Of je nu 7 keer per week een maaltijd kookt of in een keer zeven maaltijden. Dat laatste is veel sneller. Dit heet batchen (het opsparen van taken die vaak voorkomen en die ongeveer hetzelfde zijn) en heeft als doel efficiënter en sneller werken. Het is een oude timemanagement techniek die veel op kantoor wordt gebruikt, maar voor eten koken is hij ook ideaal. Je hoeft nl. maar één keer te kijken en je maakt meer maaltijden in minder tijd waardoor je veel tijd bespaart. Je kunt de dagen waarop je moet koken eenvoudig halveren, terugbrengen tot één hele efficiënte dag of minimaal de tijd die je per dag kwijt bent aan koken dramatisch inkorten. Naast tijd bespaart meal preppen je overigens ook geld. Je koopt veel vaker precies wat je nodig hebt en gooit veel minder weg. Bovendien is de kans dat je even snel wat te eten besteld ook veel minder groot.
Meal preppen betekent plannen
Tja… misschien wordt je inmiddels wel een beetje simpel. Daar komt ze weer met dat plannen! Maar ja, wie niet te veel tijd in de keuken wil staan en snel een maaltijd op tafel wil hebben, zal echt moeten plannen. Maak iedere week een maaltijdplanning. Dit kun je voor alle maaltijden in de week doen, maar ook alleen voor het avondeten. Houdt bij het plannen meteen rekening met geplande afspraken (bijv. sport van je kinderen) en momenten dat je weet dat je weinig tijd hebt, later thuis bent of gasten krijgt. Plan de maaltijden in je planner of gebruik hiervoor een speciale weekplanner. Er zijn er genoeg te vinden in de winkel. Zelf vind ik de weekplanners van de Hema altijd erg fijn en praktisch.
Boodschappen doen
Als je gaat meal preppen ga je ook tijd besparen met het doen van boodschappen. Omdat je je maaltijden voor het grootste deel al vooraf maakt, hoef je nog maar één keer per week boodschappen te doen. Nu doe ik sowieso maximaal twee keer per week boodschappen (meer is écht zo zonde van je tijd). Als je gaat meal preppen is het helemaal niet meer nodig om vaker naar de winkel te gaan. Om tijd te besparen met boodschappen doen, zou ik je adviseren de boodschappen thuis te laten bezorgen of ze bij een Pick Up point op te halen. Dan hoef je niet de hele winkel door en je hoeft niet met al je boodschappen te gaan lopen slepen. Heb jij niet het budget om je booschappen te laten bezorgen of op te halen nadat je ze online hebt besteld? Dan zou ik je nog steeds adviseren het aantal keer boodschappen doen tot een minimum te beperken als je tijd wilt besparen. Zorg er in ieder geval voor dat je de basis altijd in huis hebt. Dan hoef je eventueel alleen nog maar voor echt verse producten naar de winkel. Mijn ervaring is overigens dat thuisbezorgde boodschappen vaak verser zijn dan wat je in de supermarkt haalt.
Het menu opstellen
Begin voor je boodschappen gaat bestellen met het maken van een weekmenu en boodschappenlijst. Mijn tip voor het maken van een weekmenu is: houd het simpel. Hoe gemakkelijker de recepten hoe sneller je klaar bent. Kies voor recepten die je lekker vind en voor maaltijden die je op diverse manieren kunt eten. Voor het samenstellen van een menu kun je natuurlijk putten uit de kookboeken die je thuis hebt liggen. Of de tijdschriften van de supermarkt. Online vindt ik het weekmenu van de Club van Relaxte Moeders altijd een aanrader voor inspiratie. En het Mealprep kookboek van ChicksloveFood. Hou bij het samenstellen van je menu rekening met dat je verse producten eerder in de week moet klaarmaken. Daarnaast is het handig om gerechten te kiezen waarvan je onderdelen meerdere keren kunt eten.
Het meal preppen zelf
Plan een of meerdere avonden in de week in waarop je het eten voor de komende week gaat voorbereiden. De zondagavond is hier vaak ideaal voor. Wat je dan doet is bijvoorbeeld alle groentes en vlees vast snijden en je rijst of couscous of quinoa alvast koken. Saus en soep kun je alvast van te voren maken. En als je dan toch bezig bent: maak meteen dubbel, zodat je een portie kunt invriezen. Eet je vaak brood als lunch? Vries je brood dan in. Brood kun je heel gemakkelijk voor een hele week alvast smeren en dan invriezen. Per dag pak je dan het brood dat je die dag eet of meeneemt naar je werk. Snacks voor de kinderen op school? Kun je ook prima voor de hele week in een keer maken. Vergeet niet om genoeg bakjes en vershouddozen. Je maaltijden goed kunnen bewaren is essentieel. Investeer dus in goede bakjes. In de koelkast kan je de maaltijden overigens ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer kan je gerechten maximaal 3 maanden bewaren.
Nog een paar tips
- Begin niet meteen met het preppen van een hele week als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Begin met bijvoorbeeld 2 dagen vooruit.
- Bespaar nog meer tijd door maaltijden slim te combineren. Bijvoorbeeld een ovenschotel in de oven maken, terwijl je op het fornuis soep kookt.
- Kook dubbele porties. Een eten, een invriezen.
- Investeer in goede vershouddozen.
- Pasta, rijst, bulgur, noodles, quinoa en aardappelen zijn niet lekker als je ze invriest. Kook deze in bulk en bewaar ze in porties in de koelkast. Pasta over van de bolognese? De volgende dag pastasalade.
- Besteed niet te veel tijd aan tussendoortjes: een stuk fruit of een handje noten is ook heel lekker.
- Ben je een smoothie fan? Verpak je porties groenten en fruit vooraf bij elkaar in een zakje en bewaar ze in de vriezer. Als het dan tijd is voor een smoothie hoef je simpelweg alleen maar een zakje uit de vriezer te halen.
- Geef eens een maaltijd weg. Aan een oudere buurvrouw bijvoorbeeld of aan een gezin dat net een baby heeft gekregen. Of ruil maaltijden met vriendinnen. Hoef je maar één keer te koken en heb je twee verschillende maaltijden.