Relaxed op vakantie: hoe doe je dat als ondernemer? - Simple Organizing
relaxed op vakantie

Relaxed op vakantie: hoe doe je dat als ondernemer?

Wat is nu het allerleukste van op vakantie gaan? Naast thuiskomen is dat voor mij de voorbereiding en de voorpret op de vakantie. Al weken van te voren ben ik ermee bezig. Ik kom dan helemaal in het vakantiegevoel en kan er echt van genieten. Maar er is ook een keerzijde die de voorpret danig kan verpesten: veel taken die af moeten voor je weg gaat, anderen die wat van je nodig hebben en een berg aan sociale activiteiten. En de stress over het loslaten van je bedrijf niet te vergeten. Wil jij dit jaar relaxed op vakantie? In mijn blog van vandaag een aantal tips om relaxed op vakantie te gaan als ondernemer.

Relaxed op vakantie: je bedrijf 

Als je relaxed op vakantie wilt, is het fijn als je niet aan je werk hoeft te denken. Bedenk een paar weken voor vertrek welke klussen er echt nog moeten gebeuren. Bedenk welke er best door een ander gedaan kunnen worden tijdens jouw afwezigheid. Maak een lijstje en streep je klussen een voor een af.  Plan al je taken in. Zorg er in ieder geval voor dat je redelijk op tijd begint. Dit voorkomt dat je de avond van te voren moet doorhalen en tot diep in de nacht aan het werk bent en nog van alles moet afronden. Zet een dag te vroeg je Out of Office Reply aan. Veel mensen denken dan al dat je op vakantie bent. Jij kunt je laatste dag voor vertrek rustig je werk afmaken. Wat ook een goed idee is, is om een dag eerder vrij te nemen dan de dag dat je echt vertrekt. Je kan dan even omschakelen en je kan wat rustiger naar je vakantie toeleven. 

Keuzes maken en prioriteiten stellen

Relaxed op vakantie gaan als je ondernemer bent, gaat om het maken van keuzes. Soms kun je je bedrijf niet helemaal achterlaten en ook na je vakantie wil je nog wat te doen hebben. Maak daarom tijdens je vakantie duidelijke keuzes in wat je wel en niet doet:

  • Check je je e-mail en zo ja, hoe vaak en wanneer?
  • Ben je telefonisch bereikbaar?

relaxed op vakantie

 

Loslaten van je bedrijf

Maak je de keuze om geen e-mail te checken en je telefoon uit te zetten? Accepteer dan dat je na je vakantie mogelijke opdrachten kunt hebben gemist. Maar hoe erg is dat? Jouw klanten zijn wellicht ook op vakantie en hebben er vast begrip voor dat het wat langer duurt voor je contact opneemt. Even een kort berichtje dat je op vakantie bent is overigens ook contact opnemen. Denk daarnaast na over of je het beantwoorden van je e-mail of de telefoon eventueel zou kunnen uitbesteden aan iemand. Heb jij een gerust gevoel én je bent bereikbaar voor eventuele klanten. 

Schrijf alles op

Tijdens de vakantie ben je uitgerust en heb je waarschijnlijk meer energie en ruimte in je hoofd voor creativiteit. Het kan dus zomaar zijn dat je daardoor juist in je vakantie een geniale ingeving hebt over dingen binnen je bedrijf, een oplossing voor een probleem waar je al langer mee loopt of een nieuwe tool om je klanten mee te helpen. Zorg dat je een opschrijfboekje bij de hand hebt en schrijf al die ingevingen op. Zo vergeet je ze niet en kun je ze na de vakantie uitwerken. 

Maak afspraken

Je bedrijf betekent waarschijnlijk veel voor je, maar de personen waar je mee op vakantie bent waarschijnlijk ook. Zorg er daarom voor dat je duidelijke afspraken maakt over wanneer je wel en niet aan het werk bent op vakantie. Scheelt een hoop irritatie en vakantieruzie. 

relaxed op vakantie

 

Relaxed op vakantie: thuis

Een inpaklijst

Er zijn natuurlijk mensen die het prima vinden om op het laatste moment wat spullen in een koffer te gooien en dan te vertrekken. Maar wil je relaxed op vakantie? Maak dan een inpaklijst. Zo voorkom je dat je er de ochtend van vertrek achter komt dat je dat dat ene shirtje, nog ergens bij de vieze was ligt. Er zijn natuurlijk veel voorbeelden van een inpaklijst op internet te vinden. Zelf maak ik er een in Notion. Maak één keer een standaard lijstje met spullen die je wilt meenemen en hergebruik het lijstje iedere keer dat je op vakantie gaat. Vergeet ook vooral geen dingen van je inpaklijst af te strepen. Bedenk ook eens wat je echt wel thuis kunt laten. Als je iemand bent die standaard te veel meeneemt, dan is dit misschien iets om te overwegen. 

To do lijst

 

Op de vakantietodolijst staat in ieder geval een actie om een week van te voren inkopen te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan toiletartikelen (mini’s), een boek of tijdschriften. Op je to do lijst staan ook dingen als; kleren wassen, de koelkast leegmaken of de vuilniszak verwisselen voor vertrek. Ongeveer een week van te voren zet ik vast de koffer klaar waar ik alle schone kleren die ik heb gewassen en die mee moeten alvast in doe, evenals andere spullen die mee moeten en die je thuis verder niet meer gebruikt. Naast de koffers leg ik dan een lijstje met spulletjes die er op het laatste moment nog bij moeten zoals mijn bril, telefoon en opladers, portemonnee, haarborstel, tandenborstel etc. Ik leg er een pen bij en zodra er iets in de koffer gaat, streep ik het af.

 

Opvouwen volgens Marie Kondo

Marie Kondo is een ster in het opvouwen van kleding. Ik kan je natuurlijk helemaal gaan uitleggen hoe je dat moet doen. Veel beter kun je haar eigen filmpje even bekijken hieronder. De vouwmethode is even oefenen, maar uiteindelijk zul je zien, dat je heel veel ruimte bespaart in je koffer!

 

Onderhoud

Je hebt vast al bedacht dat je voor je op vakantie gaat de auto nog even moet laten nakijken en moet checken of de paspoorten nog geldig zijn. Maar ook het onderhoud voor jezelf is heel belangrijk om relaxed op vakantie te gaan. Plan voor je vakantie nog een afspraak met de kapper in. Ga lekker naar de schoonheidsspecialiste voor een gezichtsbehandeling of laat je wenkbrauwen en wimpers verven (lekker makkelijk op vakantie). Ook een pedicure en een manicure is fijn. Dan zien je voeten er in ieder geval tip top uit als je de hele vakantie op slippers loopt. Het klinkt heel erg stom om jezelf voor je vakantie een onderhoudsbeurt te geven. Maar het geeft je een enorm goed gevoel als je er tip top bij loopt. Het voelt echt veel beter als je niet alleen met andere dingen bezig bent geweest, maar ook met jezelf.

relaxed op vakantieHet vertrek

 

 

Mijn moeder is zo iemand die zich nog dagen kan afvragen of ze het gas en het koffieapparaat wel heeft uitgezet toen ze vertrok. Ze laat er mijn vader desnoods voor teruggaan om het nog een keer te checken. Het klinkt gek, maar het kan enorm veel rust in je hoofd geven als je voor vertrek een lijstje maakt met dingen die je nog moet checken. Ga ze dan een voor een af, zodat je met een gerust hart weggaat. Denk dan bij voorbeeld aan het gas, het uitzetten van elektrische apparaten, het dichtdoen van de ramen en het dichtdraaien van de voordeur.

Het hoeft allemaal niet perfect

Laat als je relaxed op vakantie wilt gaan het idee los dat je hele huis schoon en opgeruimd moet zijn voor je vertrekt of dat je een hele lege mailbox moet hebben.  Een beetje opgeruimd en schoon is natuurlijk best fijn. Maar een perfect huis en een lege mailbox achterlaten ten koste van jezelf is natuurlijk niet de bedoeling. Hecht je echt heel veel waarde aan een super schoon huis als je terugkomt? Vraag dan je werkster, een vriendin of de buurvrouw of ze in je vakantie, net voor je terugkomt je huis even aan kant zou willen maken. Wil je geen overvolle mailbox bij terugkomst? Besteed je e-mail dan uit of maak de keuze om tijdens de vakantie een paar keer je e-mail te bekijken.

Relaxed op vakantie gaan? Keuzes maken!

Leestip: Druk zijn is een keuze

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x