Wat is nu het allerleukste van op vakantie gaan? Naast thuiskomen is dat voor mij de voorbereiding en de voorpret op de vakantie. Al weken van te voren ben ik ermee bezig. Ik kom dan helemaal in het vakantiegevoel en kan er echt van genieten. Bovendien voorkomt deze voorbereiding dat ik op het moment dat de vakantie aanbreekt, gestressed ben. Wil jij ook relaxed op vakantie? In mijn blog van vandaag een aantal tips om relaxed op vakantie te gaan. 

Een inpaklijst

Er zijn natuurlijk mensen die het prima vinden om op het laatste moment wat spullen in een koffer te gooien en dan te vertrekken. Maar ben jij, net als ik, bang dat je iets vergeet en wil je alles netjes op orde hebben? Wil je relaxed op vakantie? Maak dan een inpaklijst. Zo voorkom je dat je er de ochtend van vertrek achterkomt dat je dat dat ene shirtje dat je zo graag aan hebt, nog ergens bij de vieze was ligt. Er zijn natuurlijk veel voorbeelden van een inpaklijst op internet te vinden. Maar een lijst die helemaal toegespitst is op jezelf en jouw gezin is natuurlijk nog fijner. Dan weet je helemáál zeker dat je niets mist. Je kunt zelfs verschillende lijsten maken voor verschillende vakanties: de zomervakantie, wintersport, een weekend weg, citytrip etc. Maak één keer een standaard lijstje met spullen die je wilt meenemen en hergebruik het lijstje iedere keer dat je op vakantie gaat! Vergeet ook vooral geen dingen van je inpaklijst af te strepen. Bedenk ook eens wat je echt wel thuis kunt laten. Als je iemand bent die standaard te veel meeneemt, dan is dit misschien iets om te overwegen.

relaxed op vakantie

To do lijst

Op de vakantietodolijst staat in ieder geval een actie om een week van te voren de laatste inkopen te doen. Denk dan bijvoorbeeld aan toiletartikelen (mini’s), een boek of tijdschriften of gewoon een nieuw paar schoenen voor de vakantie. Ik koop ook altijd een aantal van die lege flesjes en potjes om producten in mee te nemen. Ik giet dus sommige producten over in kleinere verpakkingen om ruimte te besparen. Zelfs als we niet gaan kamperen of backpacken! Op de to do lijst staan ook dingen als; kleren wassen, de koelkast leegmaken, de vuilniszak verwisselen voor vertrek en een “Nee-Nee”-sticker op de brievenbus plakken. Ongeveer een week van te voren zet ik vast de koffer klaar waar ik alle schone kleren die ik heb gewassen en die mee moeten alvast in doe, evenals andere spullen die mee moeten en die je thuis verder niet meer gebruikt. Naast de koffers leg ik dan een lijstje met spulletjes die er op het laatste moment nog bij moeten zoals mijn bril, telefoon en opladers, portemonnee, haarborstel, tandenborstel etc. Ik leg er een pen bij en zodra er iets in de koffer gaat, streep ik het af.

Inpakken

Het inpakken van je koffer zelf is nog het meest ingewikkeld. Hoe zorg je er nu voor dat alles in je koffer past én dat je kleding er niet verfrommeld weer uit komt? Ik vind het inpakken van mijn koffer volgens de Kon Mari methode nog steeds de allerbeste methode. Bij het inpakken van je koffer stel je jezelf bij alles wat je in je koffer stopt eigenlijk steeds drie vragen:

  1. Does it spark joy? Met andere woorden neem ik alleen iets mee omdat ik denk dat het moet of word ik er op reis blij van als ik dit item meeneem.
  2. Is het praktisch ingepakt? Pak je koffer in in categorieën en stop alles bij elkaar in een gesloten tasje wat bij elkaar hoort. Maak hierbij gebruik van speciale packing cubes (van Eagle Creek, SUITSUIT) of gewoon plastic tasjes. Hou de tasjes zo plat mogelijk, dan kun je namelijk goed stapelen en past er meer in je koffer.
  3. Less is more. Neem alleen dingen mee die je écht nodig hebt. En bedenk of je dingen niet beter kunt thuisladen In plaats van de grote oplader van mijn fototoestel neem ik een reservebatterij mee. Neemt veel minder ruimte in!

relaxed op vakantie

Opvouwen volgens Marie Kondo

Opruimguru Marie Kondo is een ster in het opvouwen van kleding. Ik kan je natuurlijk helemaal gaan uitleggen hoe je dat moet doen. Veel beter kun je haar eigen filmpje even bekijken hieronder. De vouwmethode is even oefenen, maar uiteindelijk zul je zien, dat je heel veel ruimte bespaart in je koffer!

Relaxed op vakantie : je werk

Als je relaxed op vakantie wilt, is het fijn als je niet aan je werk hoeft te denken. Bedenk een week voor vertrek welke klussen er echt nog moeten gebeuren. Bedenk welke er best door een ander gedaan kunnen worden tijdens jouw afwezigheid. Maak een lijstje en streep je klussen een voor een af. Zorg er in ieder geval voor dat je redelijk op tijd begint. Dit voorkomt dat je de avond van te voren moet doorhalen en tot diep in de nacht aan het werk bent en nog van alles moet afronden. Zet een dag te vroeg je Out of Office Reply aan. Veel mensen denken dan al dat je op vakantie bent. Jij kunt je laatste dag voor vertrek rustig je werk afmaken. Wat ook een goed idee is, is om een dag eerder vrij te nemen dan de dag dat je echt vertrekt. Je kan dan even omschakelen en je kan wat rustiger naar je vakantie toeleven. Tegenwoordig kun je veel vakanties ook van maandag tot maandag boeken in plaats van vrijdag tot vrijdag. Je rond dan vrijdag je werk af en je hebt nog twee hele dagen om om te schakelen en je voor te bereiden.

Onderhoud

Je hebt vast al bedacht dat je voor je op vakantie gaat de auto nog even moet laten nakijken en moet checken of de paspoorten nog geldig zijn. Maar ook het onderhoud voor jezelf is heel belangrijk om relaxed op vakantie te gaan. Plan voor je vakantie nog een afspraak met de kapper in. Ga lekker naar de schoonheidsspecialiste voor een gezichtsbehandeling of laat je wenkbrauwen en wimpers verven (lekker makkelijk op vakantie). Ook een pedicure en een manicure is fijn. Dan zien je voeten er in ieder geval tip top uit als je de hele vakantie op slippers loopt. Wat ook heel fijn is, is om voor je vertrek je benen en oksels nog even te ontharen. Dan hoef je daar de eerste paar dagen van je vakantie in ieder geval niet om te denken. Het klinkt heel erg stom om jezelf voor je vakantie een onderhoudsbeurt te geven. Maar het geeft je een enorm goed gevoel als je er tip top bij loopt. Het voelt echt veel beter als je niet alleen met andere dingen bezig bent geweest, maar ook met jezelf.

relaxed op vakantie

Het vertrek

Mijn moeder is zo iemand die zich nog dagen kan afvragen of ze het gas en het koffieapparaat wel heeft uitgezet toen ze vertrok. Ze laat er mijn vader desnoods voor teruggaan om het nog een keer te checken. Het klinkt gek, maar het kan enorm veel rust in je hoofd geven als je voor vertrek een lijstje maakt met dingen die je nog moet checken. Ga ze dan een voor een af, zodat je met een gerust hart weggaat. Denk dan bij voorbeeld aan het gas, het uitzetten van elektrische apparaten, het dichtdoen van de ramen en het dichtdraaien van de voordeur.

Het hoeft allemaal niet perfect

Laat als je relaxed op vakantie wilt gaan het idee los dat je hele huis schoon en opgeruimd moet zijn voor je vertrekt. Begrijp me niet verkeerd. Niets is fijner dan terugkomen van vakantie in een schoon huis, maar vergeet niet dat je een enorme stapel vieze was mee terug naar huis sleept en dat je toch moet opruimen als je er weer bent. En het maakt de buurvrouw die de planten water komt geven echt niet uit of je huis opgeruimd is of niet hoor. Een beetje opgeruimd en schoon is natuurlijk best fijn. Maar een perfect huis achterlaten ten koste van jezelf is natuurlijk niet de bedoeling. Hecht je echt heel veel waarde aan een super schoon huis als je terugkomt? Vraag dan je werkster, een vriendin of de buurvrouw of ze in je vakantie, net voor je terugkomt je huis even aan kant zou willen maken.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.