8 Tips Tegen Decemberstress - Simple Organizing
decemberstress

8 Tips Tegen Decemberstress

Hoewel de maand december natuurlijk  gezellig is, geeft deze maand vaak ook veel stress. In december kan het je daarom allemaal te veel worden, je kunt last krijgen van decemberstress. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw komen voorbij en met een beetje geluk komt er ook nog een verjaardag of ander feest bij. En dan heb ik het nog niet eens over alle dingen die je voor je bedrijf voor het eind van het jaar nog moet afronden. Hoe zorg je er nu voor dat je de decemberstress dit jaar een beetje beperkt: voor je zelf en de rest van het gezin.

1.Bereid je voor en maak een plan

Bereid de decembermaand goed voor (voor zover dit kan) en maak een planning. Het maken van een planning scheelt in een normale maand al heel veel stress, dit geldt zeker voor de decembermaand. Wat je dus al wat je tijdens de feestdagen gaat doen? Schrijf het op! Je houdt op deze manier overzicht en dat geeft je rust. Als je nog niet weet wat je gaat doen, begin dan op tijd met bedenken wat je wilt gaan doen, wat je wilt koken met de feestdagen, wie er allemaal komt, wie je kerstkaarten wilt sturen, welke cadeaus je wilt kopen enz. Naast een goede planning is een takenlijst heel fijn. Dan kun je niets vergeten en hoef je niet steeds alles te onthouden. Je kunt naast een algemene takenlijst / to-do lijst ook per feestdag een aparte takenlijst maken. Hoe uitgebreid je ook wilt gaan plannen, onthoud in ieder geval dat het wijs is om op tijd te beginnen. Alles op het laatste moment levert alleen maar stress op (en kost meer tijd).

decemberstress

2.Stel Prioriteiten en zeg Nee!

Bij decemberstress, maar vooral tijdens de feestdagen, is het belangrijker dan ooit om je eigen prioriteiten te kennen en grenzen te stellen. Bedenk van te voren dus wat voor jou  en je gezin belangrijk is en geef dat voorrang op andere zaken. Sla ook eens festiviteiten over: skip een oudejaarsborrel of een kerstontbijt. Je hoeft echt niet óveral bij te zijn. Hetzelfde geldt voor je kinderen: één sinterklaasfeest is al genoeg. Als ze op school en thuis al Sinterklaas vieren, kun je het bezoek aan het winkelcentrum misschien overslaan.

De decembermaand is voor iedereen druk, zeker als je een gezin hebt. Om te voorkomen dat je stress krijgt of te veel op je bordje hebt, is ‘nee’ zeggen heel belangrijk. Durf daarom ‘nee’ te zeggen. Wees duidelijk naar anderen toe en je zult merken dat je minder stress ervaart. Mensen zullen je echt niet minder aardig vinden als je een keer niet meehelpt op school om de kerstboom te versieren.

3.Zorg voor overzicht en structuur

De meest effectieve manier om onrust te voorkomen, is door alles zo ‘gewoon’ mogelijk te laten verlopen. Dit is niet alleen voor je kinderen fijn, maar het scheelt jou ook stress en kost veel minder energie. Eet bij voorkeur op het gebruikelijke tijden en houd zoveel mogelijk vast aan de normale tijden. Creëer structuur, overzicht en rust door (samen) een maandplanning te maken voor deze feestmaand met daarop alle activiteiten die er die maand voorbij komen: pakjesavond, het kerstdiner op school, oud en nieuw en alle ‘gewone’ activiteiten als zwemles of voetbaltraining en alles wat er in je bedrijf nog moet gebeuren. Op die manier creëer je overzicht over wat komen gaat. Je signaleert in een oogopslag de drukke dagen en kunt dan eventueel keuzes maken (zie tip 2).

Meer weten? Lees ‘Druk zijn is een keuze’

4.Houd je huis en werkplek op orde

De uitspraak ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ heb je vaak al eens gehoord. De uitspraak is ook helemaal waar. Als je last hebt van stress en druk bent in je hoofd, kan veel rommel ervoor zorgen dat je er extra last van hebt. Zorg er dus voor dat je huis en je werkplek, ondanks dat je het druk hebt, op orde blijft in december. Dat scheelt al de helft van je decemberstress. Dit kan door iedere dag 10 minuten te besteden aan het opruimen van rondslingerende spullen of bijvoorbeeld 1 moment per week een Powerhour te plannen. Een uur waarin je alles weer op orde brengt en je korte metten maakt met de rommel. Heb je veel last van rommel om je heen? Wordt je onrustig van veel spullen om je heen? Wees dan in december wat voorzichtiger met het versieren van je huis. Te veel versieringen kunnen ook stress en onrust veroorzaken. Als je daar last van hebt, is het wellicht verstandig je huis wat minder uitbundig te versieren.

5.Houd pyjamadagen

Zaterdagochtend is bij ons in huis standaard pyjamaochtend. Een klein feestje waarin we in ons pyjama rustig ontbijten en daarna rustig een boekje lezen of wat spelen. Af en toe even stilstaan met het hele gezin is enorm belangrijk. ik merk dat dit de momenten zijn die ervoor zorgen dat we met z’n allen even bijtanken en energie opdoen. Het geeft rust. In de week na Sinterklaas zit ook zo’n moment waarop je even een pyjamadag zou kunnen inlassen. Maar ook op andere momenten in december kan dit natuurlijk heel goed. De kerstvakantie is ook een goed moment. Niets fijner dan een dag helemaal niets doen, vooral in deze drukke maand. Lekker in het weekend of in de kerstvakantie met z’n allen op de bank om lekker te Netflixen of samen een spelletje doen. Heerlijk! Geen decemberstress!

decemberstress

6.Besteed dingen uit

Om stress te voorkomen is de oplossing vaak simpel. Bedenk dat je niet alles zelf hoeft te doen. Bekijk eens goed en bedenk welke zaken je kunt uitbesteden. Je zou bijvoorbeeld je boodschappen online kunnen doen.  Dit scheelt enorm veel tijd. Bovendien kan het het winkelen in een drukke winkel erg veel stress veroorzaken. Ook kun je bijvoorbeeld bij het voorbereiden van het kerstdiner met de hele familie afspreken dat iedereen een gerecht maakt. Taken op je takenlijst uitbesteden aan andere gezinsleden kan natuurlijk ook. Vraag je echtgenoot wat extra’s te doen en je kinderen kunnen vast ook wel ergens bij helpen. Je zult zien dat je best veel aan andere kunt overlaten. Je denkt vast dat niemand het zo goed kan als jij, maar je zult zien iets níet doen levert veel minder decemberstress op en als je het eenmaal hebt uitbesteed voelt het goed.

7. Gezond eten.

In december liggen veel verleidingen op de loer. Kruidnootjes, een 5-gangendiner of een grote schaal met oliebollen om maar een paar voorbeelden te noemen. Veel vrouwen weten echter de balans in al dat lekkers niet te vinden en eten voor ze het weten 31 dagen lang ongezondere dingen. Terwijl er toch echt maar hooguit 5 feestdagen in december zijn. Wissel al dat lekkers daarom af met een balansdag met veel groente en fruit. Drink daarnaast ook heel veel water. Zeker 1 1/2 tot 2 liter per dag. Je zult merken dat je veel meer energie hebt als je gezond eet. Gezond eten en veel water drinken levert je op dat je ook minder stress ervaart. Als je meer energie hebt, krijg je namelijk veel meer gedaan. De kans is ook groot dat je alles veel positiever inziet. Gezond eten maakt je ook minder moe en futloos. Probeer dus niet alleen slechte dingen te eten in december, maar probeer ook dagen in te lassen waarop je gezond leeft.

decemberstress8. Me time!

Als je echt decemberstress wilt voorkomen, plan dan in december wat extra me-time in. Regel van te voren alvast een afspraak bij de kapper of bij de schoonheidsspecialiste als cadeau voor jezelf. Wacht daar niet te lang mee overigens, want dan is er geen plek meer. Zet in het weekend je wekker een uurtje later, of ga juist een uurtje eerder naar bed. Let er goed op dat je genoeg rust krijgt, dat heb je hard nodig de komende maand. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk Zorg er dus ook voor dat je weerstand op pijl blijft. Drink een groene smoothie extra en eet, naast alle december lekkernijen, veel groente en fruit.

Ik neem in december even een beetje gas terug. Ik hoop dat jij ook een beetje de rust kunt vinden in december. Ik wens je een stressvrije decembermaand!

Meer weten?

Heb je nu een klein beetje hulp nodig om overzicht te krijgen over de drukke decembermaand en heb je moeite met plannen van je activiteiten en taken? Of zie je nu al op tegen alles wat komend jaar allemaal op je bordje ligt? Download dan hier gratis de Simple Organizing 90-dagen Planner. Met deze planner creëer je overzicht in je activiteiten en taken (voor de maand december), zodat ook jij geen decemberstress ervaart en heerlijk kan genieten van deze fijne feestmaand! Wil je liever 1-op-1 even sparren? Vraag dan een gratis Structuursessie aan. 

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x