Hoe Doet Zij Het: #2 Zarayda Groenhart - Simple Organizing

Hoe Doet Zij Het: #2 Zarayda Groenhart

In mijn zoektocht naar hoe succesvolle vrouwen het voor elkaar krijgen naast een baan tijd te maken voor hun gezin, het realiseren van hun doelen en hun passies, vandaag een interview met Zarayda Groenhart. Hoe krijgt zij het voor elkaar om datgene te doen waar ze het meest van houden? 

Wie is Zarayda Groenhart?

Misschien dat je Zarayda (34) wel kent. Ze werkte jarenlang als presentatrice en programmamaker bij MTV en BNN. Ze presenteerde o.a. ‘Spuiten en Slikken’ en was te zien in seizoen 13 van ‘Wie is de Mol?’.  Ze heeft de televisiewereld inmiddels achter zich gelaten en is sinds 2014 ondernemer. Ze is de oprichter van Zarayda.nl, theWhyGirl talkshow en online media academie VideoBusinessSchool. De VideoBusinessSchool is dé video academie voor vrouwelijke ondernemers die de Oprah van hun branche willen worden. Zarayda is alleenstaande moeder van een prachtige dochter en woont in Amsterdam.

zarayda

Hoe ik Zarayda leerde kennen.

Om eerlijk te zijn had ik wel eens van Zarayda gehoord, maar verder dan het feit dat ze van ‘de televisie’ was kwam ik niet. Dat ze inmiddels een onwijs succesvolle ondernemer was, dat wist ik niet. Daar kwam ik pas achter nadat Thijs Lindhout (van o.a. de 100% Inspiratie Podcast) mij op haar pad had gezet. Na een oproep van mij op Insta Stories reageerde Thijs heel enthousiast. Hij vond dat ik Zarayda een keer móest interviewen. Ik ben wat research gaan doen en ik kwam er snel achter dat Zarayda inderdaad een hele inspirerende ondernemer en moeder was. Maar sinds ik haar gesproken heb weet ik het zeker: Zarayda is een topvrouw. Een super tof mens met bakken energie, die keihard werkt en op een hele mooie en bijzondere manier haar ondernemerschap met het moederschap combineert. Ze heeft in ieder geval een hele waardevolle visie op hoe wij als vrouwen onze business en ons privéleven zouden moeten inrichten. Vandaag deel ik haar ‘geheimen’ met jullie.

Kampioen hulp vragen

Zarayda heeft eigenlijk maar één groot ‘geheim’ als het gaat om het runnen van haar bedrijf en het indelen van haar tijd. Zowel zakelijk als privé is zij zoals ze zelf ook zegt ‘kampioen hulp vragen’. Iets wat voor veel vrouwen volgens haar best radicaal is en wat velen van ons niet durven of doen. “Heel veel vrouwen geloven dat ze altijd maar alles zelf moeten doen, en dat het een zwakte bod is als je hulp vraagt aan anderen. Ik kom uit een gezin waar ik geleerd heb heel erg te hard te werken. Mijn filosofie is ‘have it all, but please don’t try to do it all’. We zitten vaak vast omdat we het idee hebben dat we alles zelf moeten doen en dat is beslist niet zo.

Zarayda

Als moeder van een prachtige dochter herkent ze veel van wat ze om zich heen ziet bij andere werkende vrouwen en vrouwelijke ondernemers. Ze zijn altijd moe. Zarayda gelooft alleen niet dat dat de prijs is die we als vrouw zouden moeten betalen voor het moederschap. “Waarom zouden we altijd maar moe moeten zijn?. In veel andere culturen (Zarayda is geboren en getogen in Nederland, maar heeft een Surinaamse achtergrond, de vader van haar dochter heeft een Arabische achtergrond) is het zó gewoon dat veel mensen bijspringen in een gezin. Een gezin bestaat dan niet alleen uit mama, papa en kinderen, maar de rest van de familie wordt er ook bij betrokken. Het gezin bestaat ook uit oma’s, opa’s, de buren. In die culturen heerst veel meer een soort ‘tribe’ gevoel. En binnen die tribe (die we allemaal om ons heen hebben) kun je hulp vragen. Er zijn altijd mensen om ons heen, maar we moeten wel het lef hebben om hulp te vragen“. Zarayda vraagt zelf op verschillende manieren hulp. Zo is er iemand die bij haar schoonmaakt, soms wordt er voor haar gekookt, er is een oppas. Ook in haar bedrijf vraagt Zarayda veel om hulp. Ze geeft eerlijk toe best een chaoot te zijn. “Iets wat niet altijd samen gaat met een groot bedrijf. En zeker niet als je ook nog een kind hebt. Ik zoek mensen die mij daarbij helpen. Ik heb mensen in mijn team die super goed zijn in het plannen en organizen. Alles wat ik zelf niet goed kan besteed ik uit of daar vraag ik hulp bij. Ik ben niet opgeruimd, maar houd wel heel erg van een opgeruimd huis. Daar vraag ik dus hulp bij. Daarom ben ik nu ook zo gelukkig. Ik sta mezelf toe niet alles te hoeven kunnen.  Dan valt er een last van je schouders”.

Het moederschap

Zodra je moeder bent is het eerste waar je op moet inleveren de tijd voor jezelf. “Ik weet echter zeker dat je een veel betere moeder bent als je genoeg tijd hebt voor jezelf. We hebben geleerd dat je een goede moeder bent als je alles opoffert. Maar dat is echt niet zo. Ik wéét dat je een beter moeder bent als je jezelf mag blijven. En daarvoor heb je hulp nodig. Ik ben een betere moeder als ik niet tot over mijn oren belast ben met van alles. Iedere moeder kent dat: als er dan maar een ding fout gaat, dan stort het hele kaartenhuis in elkaar. Dat is niet waarvoor je ondernemer of moeder bent geworden. Als dat gebeurt moet je ook vooral niet harder gaan lopen. In dat geval moet je hulp vragen en nog meer hulp durven ontvangen”.

Het hoeft geen geld te kosten

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig. Maar als je alles uitbesteed en zoveel hulp vraagt kost dat toch bakken met geld? Ook daar heeft Zarayda een balans in gevonden. De taken die zij echt heel belangrijk vindt, daar investeert ze geld in. Maar ze ruilt ook heel veel taken en talenten, bijvoorbeeld met vriendinnen. “Ik ruil bijvoorbeeld heel vaak business brainstorms voor hulp bij mij thuis met vriendinnen. Iedereen zou dit moeten doen. Stel je voor dat je drie vriendinnen hebt. Dan zijn de kinderen op maandag bij vriendin 1, zodat jij lekker iets voor jezelf kunt doen. Op dinsdag zijn alle kinderen dan bij vriendin 2 en op vrijdag ben jij degene die op de kinderen let. Want of je nu op 2 of 4 kinderen let, dat maakt ook niet zo heel veel meer uit”.

Hulp vragen als ondernemer

Niet alleen thuis, maar vooral ook in haar bedrijf is Zarayda kampioen hulp vragen. Ze is niet goed in de administratie en ook in plannen is ze geen ster. Ze ziet bij ondernemers vaak gebeuren dat we net als in het moederschap ook alles maar zelf willen kunnen. “Ik snap dat, natuurlijk werk je aan je zwakke punten, maar je kunt veel beter de nadruk leggen op je sterke punten. Ik ben bijvoorbeeld heel goed in communicatie en zichtbaar zijn. En daar besteed ik mijn meeste tijd ook aan. In alle andere dingen ben ik niet zo goed en daar vraag ik hulp bij“.

Zarayda vraagt al hulp sinds de start van haar bedrijf. Haar eerste werknemer nam ze zelfs aan zonder dat ze haar kon betalen. Dit gaf haar een enorme stok achter de deur om geld te gaan verdienen. Ze stelde haar netwerk in televisieland beschikbaar als back-up in het geval haar bedrijf geen succes zou worden. “Je hebt altijd wat te bieden, maar durf jezelf wel kwetsbaar op te stellen. Door hulp te vragen, creëer je vrijheid voor jezelf, een ander voelt zich bovendien enorm gewaardeerd én je maakt een connectie”.

Geen hulp vragen is de nummer één reden waarom ondernemers en bedrijven niet groeien. Door geen hulp te vragen kom je vaak vast te zitten in de spiraal van te weinig klanten en niet genoeg omzet. Door hulp te vragen kun je enorm veel productiever en efficiënter gaan werken, waardoor er simpelweg meer geld binnen komt”.

zarayda

“Dat kan ik best zelf”

Soms is ook Zarayda te laat met hulp vragen. Een goed voorbeeld daarvan is dat ze op het moment dat ik haar sprak al een tijdje het gevoel had dat haar huis te vol was en dat ze eigenlijk te veel spullen had. “Ik weet dat ik door minder spullen te hebben, nóg meer aanwezig kan zijn voor mijn dochter en me fijner kan voelen in mijn huis. Ik realiseerde me dat eigenlijk al een tijdje, maar pas deze week heb ik actie ondernomen om een organizer daarbij te betrekken. Dit is een mooi voorbeeld van mezelf waarbij ik steeds dacht ‘het zijn maar spullen, dat kan ik best zelf’. Met als gevolg dat het uiteindelijk dus niet werd opgeruimd. Ik werd er echt heel onrustig van en het kostte mij enorm veel energie. Dus als je jezelf betrapt op de gedachte ‘dat zou ik zelf moeten kunnen’, dan moet je iemand inhuren.”

Zet jezelf op één

Zarayda is niet alleen kampioen hulp vragen. Ze is ook heel erg goed in zichzelf op nummer 1 zetten. Daar waar half vrouwelijk Nederland zichzelf op nummer 4,6 of 10 zet als het gaat om het indelen van tijd en het maken van keuzes daarover, doet Zarayda dat niet. “Ik ben de nummer 1 op mijn lijstje. Ik zet mezelf altijd bovenaan..“ Dit betekent niet dat ze altijd maar doet wat ze op dat moment graag zou willen (bijvoorbeeld gaan wandelen of naar de bioscoop), maar dat wanneer ze merkt dat ze moe wordt of minder energie heeft, dan gaat de hele planning op de schop. “Ik veeg dan mijn hele agenda leeg. Als ik door mijn hoeven zak, dan heeft mijn dochter niets meer aan mij. Ik zet mezelf op één ten behoeve van het gezin”. Toen Zarayda deze week tot de conclusie kwam dat ze minder energie had, heeft ze dan ook besloten tot het einde van het jaar haar hele agenda leeg te vegen en alleen de meest belangrijke dingen te blijven doen.

Zoeken naar de manier die bij je past

Naast hulp vragen zoekt Zarayda ook naar manieren van taken uitvoeren die bij haar passen. Nu haar bedrijf wat groter is, leest ze bijvoorbeeld haar eigen mail niet meer. Ze heeft haar inbox al in tijden niet meer gezien. Dat betekent niet dat ze haar mails niet ‘ziet’. Ze loopt haar e-mails mondeling door met iemand uit haar team. Ze doen dit over de telefoon op het moment dat Zarayda door de stad wandelt. “Hulp vragen is in zekere zin ook iets doen op je eigen manier.” Door dingen op een manier te doen die bij je past, kost het geen energie, maar levert het je energie op. Dit idee heeft Zarayda geleend van Richard Branson, die iedere dag zijn e-mail aan de rand van een zwembad beantwoord. “Tot ik dat van hem hoorde, had ik er simpelweg nooit over nagedacht dat je dat soort processen anders kunt inrichten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een manier die wel bij mij past”.

Keuzes maken

Een derde tool die Zarayda inzet om haar tijd in te delen is het maken van hele scherpe keuzes. Ze weet heel goed wat ze wel en niet wil en welke dingen bijdragen aan het behalen van de doelen die ze uiteindelijk voor ogen heeft. Dit weet haar team ook en daarmee wordt het heel gemakkelijk afspraken in haar agenda te zetten. Ze zegt dus niet zomaar ergens ja tegen. Ze zegt alleen ja tegen dingen die passen bij haar kernwaarden op lange termijn. “Ik stel mezelf de vraag ‘vindt ik dat over 10 jaar nog steeds leuk en waardevol’  of ‘is mijn dochter trots als ze dit zou zien’ en als het antwoord ‘ja’ is dan doe ik het. Heldere keuzes maken in mijn bedrijf én binnen mijn gezin zijn essentieel om te komen waar ik wil zijn”

Meditatie

Het is misschien niet het eerste onderwerp waar je aan denkt als je aan het inplannen van je tijd en productief werken. Zarayda is net als Margriet Spijksma een groot voorstander van meditatie. Zo stond ze een tijd lang een half uur eerder op dan haar dochter, om te mediteren. “Het geeft je de kans om even tot rust te komen voor je de waan van de dag instapt (of uitkomt) om écht te voelen wat er belangrijk is. Je vergeet even alle drukte en maakt connectie met je gevoel. Je maakt er duidelijke en helder keuzes van”.

Structuur

Voor kleine kinderen is structuur heel belangrijk. Zarayda is echter een enorm creatief persoon. En bij creatieve mensen werkt structuur soms niet zo goed. Haar dochter heeft het echter wel nodig. Ik was dus enorm nieuwsgierig hoe zij dit aanpakt. Zarayda heeft een structuur, maar houdt daar niet kost wat kost aan vast. Haar dochter gaat bijvoorbeeld ongeveer op dezelfde tijd naar bed, maar niet om bijvoorbeeld klokslag iedere dag op hetzelfde moment. “Er is structuur maar, het is niet in beton gegoten. Ik heb een paar zaken die ik gewoon heel belangrijk vindt: genoeg slaap, gezond eten en contact maken. Voor die dingen zorg ik dat er tijd is. Maar ik ben flexibel daarin. Ik ga op zoek naar wat bij ons past als gezin. Ik heb een paar rituelen (lekker samen knuffelen en samen koken) die ik probeer aan te houden. Dat zijn mijn non-negotiables”.

Wat wij kunnen leren van Zarayda

  1. Vraag hulp en doe niet alles zelf.
  2. Schaam je niet om hulp te vragen
  3. Vind de weg die bij jou past en bij jouw gezin
  4. Zet jezelf op nummer 1.
  5. Maak heldere en duidelijke keuzes.

Zarayda is een van de vrouwen waarvan ik wilde weten hoe zij haar tijd indeelde en haar bedrijf met haar gezin combineerde. Van welke vrouw zou jij dit graag willen weten? Laat een reactie achter hieronder. 

Mocht je Zarayda live in actie willen zien. Op maandag 26 november geeft ze haar jaarlijkse event “Brave New Media World”. 

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Nicky Leemreijze
5 jaren geleden

Mooi interview en wat een inspirerende dame! Ik ken haar dus totaal niet van tv en kwam haar pas via Youtube tegen, ik kan er zeker nog wat van leren. Hulp vragen is niet mijn sterkste kant, maar nu ik dit lees zal ik dat toch eens vaker moeten doen.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x