Boekreview: Marie Kondo - Spark Joy - Simple Organizing
spark joy

Boekreview: Marie Kondo – Spark Joy

Na het wereldwijde succes van haar eerste boek Opgeruimd!, is er nu een tweede boek van de populaire opruimeguru Marie Kondo: Spark Joy. spark joyOpruimen is en blijft een geliefd onderwerp, dus ook boek twee van Marie Kondo is inmiddels een regelrechte hit. En ik ben fan! Ik heb het boek voor je gelezen en ik vertel je wat ik er van vindt.

Hoe Spark Joy verschilt van Opgeruimd!

Opgeruimd! was een boek waarin de hele filosofie van Marie Kondo werd beschreven. Spark Joy gaat verder in op deze filosofie en is veel meer praktisch ingestoken. Dit boek gaat in op onderwerpen als:

 • hoe begin ik?
 • hoe houd ik mijn huis opgeruimd?
 • hoe betrek ik mijn huisgenoten?

Ik vind dit boek vooral een echt doe-boek. Ik vind het vooral erg fijn door de vele illustraties die erin staan. In zowel tekst als beeld laat Marie Kondo je zien hoe je het beste kunt opruimen, maar ook hoe je bijvoorbeeld op een heel handige manier kleding kunt opvouwen, opbergen en presenteren, kasten kunt inrichten en zelfs je voorraad overzichtelijk kunt houden.

3 onderdelen

Spark Joy is opgedeeld in 3 delen:

 • de KonMari-supertips,
 • de opruim-encyclopedie
 • het magische effect.

Spark Joy bevat een duidelijke inhoudsopgave zodat je meteen kan beginnen met de categorie die jij wilt. Daarnaast werkt het boek als je nog even snel iets wilt nazoeken. Alle Marie Kondo categorieen komen aan bod:

 • Kleren
 • Boeken
 • Documenten
 • Diversen (Marie Kondo noemt dit Komono)
 • Spullen met emotionele waarde

Waarom je het boek zou moeten lezen

Ik ben een enorme boekenfanaat. Ik lees graag. Boeken over opruimen inspireren mij en ook mijn klanten vaak om zelf ook aan de slag te gaan. Wil je dus gaan opruimen, dan kan dit boek een mooie eerste stap zijn. Het kan zijn dat je alles wat erin staat al wist maar het boek kan je inspireren om in actie te komen. Om nu eens aan de slag te gaan met je eigen huis.

Conclusie

Ik blijf het een beetje raar vinden om je spullen lief te hebben, daar ben ik vast te nuchter voor, maar wat ik wel weet is, is dat de Konmari-methode een heel goede methode is om je huis opgeruimd te houden als je niet weet hoe je het moet aanpakken.

Marie Kondo werkt met categorieën. Dat doe ik ook vaak, het maakt het opruimen namelijk gemakkelijker en overzichtelijker. Een nadeel is wel dat je volgens Marie Kondo alles van die categorie in een keer moet opruimen. Soms is het echter handiger om kleine stappen te zetten en maar een plank op te ruimen.  Ik deel dus niet al Marie’s technieken.

Nog meer lezen?

Wil je nog meer lezen over opruimen? In mijn boek ‘Druk zijn is een keuze’ besteed ik een heel hoofdstuk aan opruimen. Opruimen is namelijk een essentieel onderdeel van productiviteit. Druk zijn is een keuze is hét boek over productiviteit speciaal voor vrouwen.

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x