Planner kopen? 5 Tips Om De Beste Te Kiezen - Simple Organizing
planner kopen

Planner kopen? 5 Tips Om De Beste Te Kiezen

Het is alweer augustus. Voor we het weten begint het nieuwe schooljaar alweer en niet veel later is het nieuwe jaar alweer in aantocht. Tijd om na te gaan denken over een nieuwe planner. Ben jij al aan het nadenken over een nieuwe planner of een nieuw systeem om te plannen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien ben je een beetje overweldigd door alle opties en keuzes die er zijn. Ik maak een planner kopen gemakkelijker. Ik heb een overzicht gemaakt van alle opties die er zijn, zodat een planner kopen dit jaar voor jou een eitje wordt. 

Planner kopen? Kies wat bij je past!

Voor ik helemaal in de verschillende soorten planners ga duiken met je, wil ik je vooral meegeven dat je naar jezelf moet luisteren en op zoek moet gaan naar de planner die naar jouw behoeften en leven past. Neem jij je planner veel ergens mee naar toe? Koop dan geen planner die heel zwaar en groot is. Heb je een groot handschrift net als ik, let er dan op dat je genoeg schrijfruimte hebt. Wil je ook je to do’s kwijt? Ga op zoek naar de planner die bij jou past en laat je niet verleiden door geweldige verhalen van anderen. Doe wat goed voelt voor jou.

Lees ook: de beste planner voor het nieuwe jaar!

Verschillende soorten planners

Er zijn grofweg 6 verschillende soorten planners op de markt. Geen wonder dat een planner kopen, misschien wat overweldigend kan voelen. Ik ga je helpen. Ik zal je bij iedere soort kort uitleggen hoe ze werken, waar ze voor geschikt zijn en waar je op moet letten bij het planner kopen. Daarnaast probeer ik bij iedere soort een of meerdere voorbeelden te geven van planners. Planners die ik zelf erg de moeite waard vind of waarvan ik weet dat anderen hem graag gebruiken.

Ringbinder systemen

Vroeger was ik vooral een groot fan van planners met een 6-ringssysteem. Vooral omdat ik de kaften van leer altijd zo mooi vond. Bij deze systemen kun je de kaft meerdere jaren gebruiken en hoef je alleen een nieuwe vulling aan te schaffen. Een voordeel van dit losse ringsysteem is dat je de inhoud helemaal zelf kunt samenstellen. Je kunt pagina’s toevoegen en weglaten naar je eigen smaak en inzicht. Nadeel van deze planners is dat ze meestal niet goedkoop zijn. Al gaan ze wel lang mee als je het de kaft goed onderhoud. Hierbij een lijstje met een aantal voorbeelden van planners met een 6-ringsystteem:

  • Filofax
  • Kikki K
  • Simple Stories
  • Webster’s Pages

Planners met discs

Toen ik als consultant werkte, werkte ik veel met een plannersysteem met discs. Simpelweg, omdat dit systeem door het bedrijf werd ingekocht. Toch vond ik het altijd wel fijn werken. Het is namelijk een goede combinatie van een kaft die je meerdere keren kunt gebruiken en de flexibiliteit van een gebonden planner. Er zijn nog niet heel veel soorten planners met discs te verkijgen in Nederland, maar ze zijn steeds beter verkrijgbaar. Naast de beperkte verkrijgbaarheid is ook het feit dat je een aparte perforator nodig hebt als je zelf papier zou willen toevoegen aan de planner een nadeel. Al gaat dat natuurlijk niet op als je alleen de bijgeleverde pagina’s van de planner gebruikt. Voorbeelden van deze planners:

  • Arc
  • MAMBI Happy Planner

Planners met een ring

Deze soort planners zijn op dit moment het meest populair in de wereld (en ook in Nederland). Dit komt vooral omdat dit soort planners doordat ze een sterke en grote ring hebben zeer sterk zijn en lang meegaan. Ze vallen niet halverwege het jaar uit elkaar. Het nadeel van deze planners is wel dat je ze maar een keer kunt gebruiken. Daarnaast is een planner met een ring over het algemeen minder geschikt voor linkshandigen (de ring zit dan in de weg met schrijven).

planner kopen

Gebonden planners

Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze planners gebonden als een boek. Net als de planners met een ring hierboven zijn deze planners niet herbruikbaar. Het voordeel van deze planners is vaak wel dat ze erg compact zijn en gemakkelijk mee te nemen. Gebonden planners zijn er in diverse soorten. Je hebt de voorgedrukte planners waar je alleen nog je afspraken en to do’s in hoeft op te schrijven (zoals de Structuurjunkieplanner en de Purpuz planner). Er zijn echter ook gebonden planners die nog helemaal leeg zijn en die je zelf moet vullen met alle data en informatie. Dit zijn meer de bullet journals. Houd je van simpel? Dan zijn deze planners een uitstekende keuze.

planner kopen

Travelers Notebooks

Travelers Notebooks zijn het soort planner waar ik zelf de minste ervaring mee heb. Ze zijn echter behoorlijk populair aan het worden. Met name onder vrouwen die graag creatief bezig zijn en hun planner combineren met knutselen. Deze planners komen oorspronkelijk uit Japan en hebben een vrij unieke manier van binden. Een travelers notebook heeft een herbruikbare cover met daarin een aantal elastieken die verschillende losse notitieboekjes bij elkaar houden. Het is dus een gedeeltelijk herbruikbaar (de cover) en gedeeltelijk niet herbruikbaar (de losse boekjes) systeem. Een nadeel van dit systeem is dat je over het algemeen niet zoveel ruimte hebt om dingen te noteren vanwege het formaat en dat je vaker de losse boekjes moet vervangen.

  • Midori
  • Fauxdori

Lees ook: Hoe je een planner gebruikt om je doelen te behalen.

Lees ook: Hoe maak je een goede planning?

Accessoires en vullingen

Let bij het planner kopen op het feit of vullingen voor je planner, maar ook accessoires gemakkelijk te verkrijgen zijn in de winkel of online. Niet dat je halverwege het jaar ineens geen nieuwe vullingen meer kunt krijgen. Vaak wordt een planner wel geleverd met alles wat je nodig hebt, maar ook niet altijd, dus wees daar alert op. Denk bij de vulling of de inhoud van de planner vooral na of de indeling is zoals jij hem graag ziet en hoe jij het fijn vind om te werken: horizontaal, verticaal, per dag, week of maand, gedateerd of niet. Genoeg dingen om over na te denken voor je een planner aanschaft.

Heb je nu al een mooie planner op het oog, maar heb je geen idee hoe je hem moet gebruiken? Heb je heel veel dingen te doen, maar heb je het idee dat je nooit tijd hebt? Wil je meer tijd voor datgéne wat echt belangrijk voor je is? Meld je dan aan voor de online Masterclass ‘Plan jouw jaar in 4 simpele stappen’. In deze Masterclass leer ik je een realistische planning maken waarmee je je doelen kunt behalen en tijd overhoudt voor datgene wat echt belangrijk voor jou is. Deze Masterclass is gebaseerd op de 90 dagen planning methode uit mijn boek ‘Druk zijn is een keuze’. 

0 0 votes
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x