10 Redenen Om Een Notitieboekje Te Gebruiken - Simple Organizing
notitieboekje

10 Redenen Om Een Notitieboekje Te Gebruiken

Wil jij weten wat het geheim is van succesvolle vrouwen als Oprah Winfrey en Sheryl Sandberg? Net als Leonardo Da Vinci en Bill Gates (hoewel geen vrouw, wel succesvol) zijn ze enorme fans van een notitieboekje. Net als ik. Maar waarom?  Dingen opschrijven in een notitieboekje helpt je bij het bedenken van ideeën, het vinden van oplossingen en het leegmaken van je hoofd. Om maar een paar voordelen te noemen. Dit is waarom ik er altijd op blijf hameren om alles wat er maar in je hoofd opkomt op te schrijven. Het is namelijk je grootste kans om je ideeën om te zetten in succes.

Papier vs digitaal

Er zijn tegenwoordig ontelbare apps en programma’s om je ideeën, gedachten en to do’s in op te schrijven. Ik zeg niet dat je deze niet zou moeten gebruiken, als je dat wilt moet je het zeker doen. Maar is een reden waarom mensen als Oprah, Bill Gates, Sheryl Sandberg en andere succesvolle mensen juist een notitieboekje gebruiken. Met 70.000 gedachten die er gemiddeld iedere dag door je hoofd gaan is het soms onmogelijk om productief te zijn. Zeker omdat een groot deel van deze gedachten ook nog eens herhalingen zijn van eerdere gedachten. Niet alleen irritant en een grote stoorzender, maar ook nog eens zonde van je tijd. Bovendien heb je met al die gedachten in je hoofd minder ruimte om creatief na te denken en problemen op te lossen. Schrijf ze op en je zult zien dat het beter gaat. Er zijn 10 redenen waarom.

notitieboekje

Vergroot je denkvermogen

Je hersenen staan erom bekend dat ze slecht zijn in het onthouden van dingen. En ook al onthoudt je hier en daar wat, je vergeet de details snel . Bovendien zijn je hersenen dan zo bezig met onthouden, dat er geen ruimte meer is voor creativiteit. Het kost namelijk een groot deel van je denkvermogen om simpele dingen te onthouden. Leer jezelf daarom de gewoonte aan om dingen te gaan opschrijven. Gebruik je opschrijfboekje als een ‘externe opslag’ waarin je informatie, taken, afspraken en to do’s in opschrijft. Wanneer je hersenen niet meer alles hoeven te onthouden, vergroot je het vermogen van je hersenen om andere dingen te doen.

Lees meer: In 7 Stappen Meer Productiviteit

Winst maken met je notitieboekje

Alles wat je om je heen ziet begon ooit als een idee in iemands verbeelding. Een bekende uitspraak van Napoleon Hill is dan ook  “Ideas are the beginning points of all fortunes.” If you’re not leveraging and exploring your thoughts, you’ll have nothing to turn into money! Schrijf daarom al je ideeën meteen op in je notitieboek. Voor je het weet ben je het weer vergeten en mis je misschien een enorme kans om geld te verdienen.

Nog meer ideeën genereren

Soms is het enige wat je nodig hebt om verder te komen een goed idee. Door je ideeën op te schrijven zorg je ervoor dat je ze direct vastlegt zodra ze in je hoofd opkomen. Niet iedere idee zal een briljante zijn, maar hoe meer je er opschrijft, hoe groter de kans is dat je een idee te pakken hebt wat wel de moeite van het uitwerken waard is. Bovendien door ze op te schrijven en te lezen wordt je ook weer op nieuwe ideeën gebracht.

Je gedachten stimuleren

Wanneer je gedachten en ideeën in je hoofd blijven zitten, gebeurt er helemaal niets mee. Maar zodra je ze opschrijft stimuleert dat weer andere dingen in je hersenen, waardoor je op nog meer ideeën komt. Door alles bij elkaar op te schrijven en als een geheel te zien, zal op een gegeven moment het kwartje vallen en ga je ook verbanden zien.

notitieboekje

Het creatieve proces stimuleren

Ingevingen kun je niet voorspellen. Je kunt uren zitten en niets bereiken, maar vervolgens sta je onder de douche of sta je te koken en dan komen er ineens allerlei dingen in je hoofd op.  Ingevingen komen nu eenmaal niet op commando. Ze komen wanneer je hersenen ontspannen zijn of zich ergens anders op focussen. Wanneer je altijd je opschrijfboekje bij de hand hebt zorg je ervoor dat je dit onvoorspelbare proces direct kunt stimuleren.

Meer informatie vasthouden

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar diverse onderzoeken tonen aan dat door dingen op te schrijven met pen en papier je taken en afspraken beter onthoudt dan wanneer je ze digitaal ‘noteert’. Er gebeurt iets in je hersenen als je worden opschrijft met je handen in je eigen handschrift. Pak daarom je notitieboekje en een pen erbij en je zult zien dat je meer gaat onthouden.

Geen afleiding

Natuurlijk kun je ook aantekeningen maken op je telefoon (of je computer of laptop). Maar pas daar wel mee op. Want voor je het weet ligt de afleiding op de loer. Een notificatie, een interessante e-mail of een Instagramstorie die voorbij komt en voor je het weet wordt je meegezogen in de online wereld. Productiviteit hangt af van focus. En die focus hou je veel beter vast als je iets op schrijft met pen en papier.

Lees meer: 5 Redenen Om Waarom Successen Opschrijven Helpt

Reflectie

Heel vaak doe je niet meteen iets met een idee of gedachten die in je opkomt. Door ze te verzamelen en op te schrijven in je notitieboekje kun je ze op een later moment weer bij pakken. Door op te schrijven leg je alles vast zodat je je informatie later kunt analyseren en op je gedachten kunt reflecteren.

Nooit meer iets kwijt zijn

Gaan bij jou je gedachten ook altijd stromen op de meest onhandige momenten en momenten waarop het echt heel verkeerd uitkomt? Als je iets niet meteen kunt opschrijven en je op je geheugen moet vertrouwen zal je merken dat er gedeelten verdwijnen. Super zonde. Schrijf ze op en ze blijven voor altijd bij je!

Jezelf beter leren kennen

Journalen is een zeer krachtige methode om te reflecteren om wat je hebt meegemaakt en in contact te komen met je gevoelens. Het helpt je om te gaan met uitdagingen, negativiteit en dilemma’s. Er zijn diverse manieren om te journalen. Ga op zoek naar de manier die het beste bij jou past.  Je kunt iedere morgen een paar pagina’s schrijven (naar het voorbeeld van Julia Cameron) of je kunt prompts gebruiken. Je kunt zelfs gewoon beginnen met schrijven en reflecteren op wat je hebt meegemaakt of gedaan. Hoe je het ook doet, ik weet zeker dat je verbaasd zult staan over hoeveel het je brengt.

planner

 Je Notitieboekje Altijd bij de hand

Op welke manier je nu dingen opschrijft in je notitieboekje of wat voor soort notitieboekje je ook gebruikt, gebruik er een die voor jou fijn voelt. Alle succesvolle mensen die ik al eerder noemde gebruiken hun opschrijfboekje op een andere manier. Wat ze wel gemeen hebben is dat het helpt om hun gedachten te ordenen en hun hoofd stil te krijgen wanneer ze druk zijn en tijd willen creëren.

Mijn favoriete notitieboekjes

Er zijn natuurlijk tientallen notitieboekjes op de markt. Persoonlijk hou ik het meest van notitieboekjes met dots in plaats van lijntjes. Ik schrijf altijd met vulpen, dus ook het papier van mijn notitieboekjes moet goed zijn. Enkele van mijn favorieten:

Meer weten?

Het opschrijven van alles wat er in je hoofd opkomt is maar een van de lessen die ik je leer in het online programma KwaliTIJD. Het is de eerste kleine stap naar meer productiviteit, het behalen van je doelen, minder chaos in je hoofd en het overhouden van tijd voor datgene wat er écht toe doet. Klik hier als je meer wilt weten over de andere lessen van dit programma.

5 1 vote
Artikel waardering
grip op tijd

Meer grip op tijd?

Download dan direct het gratis e-book met tips voor iedere ondernemer die tijd wil overhouden voor het realiseren van dromen en doelen door slimmer te werken. 

Lees de privacyverklaring over de verwerking van jouw gegevens.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x